Anmeldelse: Trouble Is: Wholehearted (Target Records)

Af Jakob Wandam

Den københavnske bluesrock-duo Trouble Is debuterede i januar 2019 med ep’en Here to stay (læs anmeldelse her). Nu er guitaristen og sangeren Mathias Heibøll Østlund og trommeslageren Poul Valdemar Prahl klar med deres første fuldlængde-album, der udkommer på Target Records.

Target gør sig mest inden for metal-genrerne, og selv om Wholehearted ikke er et metal-album, er der en udpræget hard rock-lyd på mange af pladens numre. Blues-påvirkningen kommer mest til udtryk i skarptskårne guitarriffs; den eneste skæring, der kan kaldes et egentligt bluesnummer, er førstesinglen ”Walkin’” (læs mere her).

Her følges tolvtakters-skabelonen, og tekstmæssigt refereres der til ”Got my mojo working”, men det hele er pakket ind i let forvrænget vokal, wah-wah-pedal og Poul Valdemar Prahls tonstunge trommebeat, indtil tempoet fordobles, og Mathias Heibøll Østlund sætter i med en fræsende guitarsolo.

Blueselementer er der også i ”California dream”, både i omkvædets omtale af djævelen ved korsvejen og i de chunky blues/funk-guitarriff.

Til gengæld bærer Trouble Is Pink Floyd-inspirationen uden på tøjet især på den flotte ”Daytona 69’”, hvor Mathias Heibøll Østlund kanaliserer David Gilmour med sine glasklare guitarpassager, understøttet af svømmende keyboard-klange, og på den åbenlyst ”Comfortably numb”-influerede ”Kiss the sky”.

Er inspirationen tydelig, får Østlund ikke desto mindre demonstreret, at han mestrer kunsten af komponere en medrivende guitarsolo. Her kan man med god samvittighed skrue op på volumenknappen, og man kan forestille sig, at han i en live-setting får endnu mere plads til at folde sig ud; med studieversionen må man finde sig i, at nummeret fader ud efter fire minutter og 47 sekunder.

Nu kan det måske virke, som om Wholehearted er ren dunder og guitarlir, men faktisk har Mathias Heibøll Østlund og Poul Valdemar Prahl skruet otte numre sammen, som tilsammen viser både eventyrlyst og en flair for fængende melodier. Sidstnævnte viser sig ikke mindst i det atypiske slutnummer ”Came to stay”, som er en optimistisk lydende lejrbålssang sågar med indbygget syng-med-sektion.

Er det indimellem så som så med originaliteten, vejer Trouble Is så rigeligt op herfor med deres variation i udtrykket og teknisk fornemme fremførelse. Wholehearted er et overbevisende debutalbum, og vi ser frem til igen at opleve Trouble Is live.

Wholehearted udkom digitalt den 6. august 2021. Albummet udgives på vinyl fredag den 15. oktober. Udgivelsen fejres samme dag fra klokken 19.30 på Zeppelin Rock Bar i København, hvor man kan hilse på Trouble Is og købe signerede lp’er.