Blues på Copenhagen Jazz Festival 2021

Tekst: Jakob Wandam

Som vi tidligere har berettet om her på Bluesnews.dk, har coronapandemien lagt sin klamme hånd på mange af sommerens danske musikfestivaler. En del har måttet aflyse helt, mens andre har udskudt eller omstruktureret.

Copenhagen Jazz Festival er en af de begivenheder, der bliver gennemført. Der sker dog visse ændringer i forhold til tidligere år. Dels bortfalder en del af de store, åbne arrangementer, der sædvanligvis finder sted i gader og stræder, på torve og i parker. Og dels udvides festivalen fra 10 til hele 24 dage, således at den finder sted fra den 1. til den 24. juli.

Overlap

Det er en tradition i Danmark, at jazzfestivalerne også byder på blues, hvilket er ganske naturligt, da de to beslægtede genrer har et ikke ubetydeligt overlap. Copenhagen Jazz Festival 2021 er ingen undtagelse, og i programmet kan man således både finde egentlige blueskoncerter og jazzmusik med stærkt bluespræg.

Faktisk er det absurd at forestille sig for eksempel New Orleans jazz uden blues. Alligevel vil vi det følgende forsøge at holde fokus på bluesen. For med et program, der indeholder hundredvis af koncerter, kan det måske være vanskeligt for en bluesfan at finde ud af, hvor man dog skal bevæge sig hen og høre musik i hovedstaden, når det nu er de blå toner, man går efter.

Bluesnews.dk kommer til undsætning! Her kommer vores bud på, hvordan man som bluesfan får mest muligt ud af Copenhagen Jazz Festival. Vi tager naturligvis forbehold for ændringer og tilføjelser i programmet.

Torsdag den 1. juli

Sahra da Silva
Foto: Jakob Wandam

Copenhagen Jazz Festival lægger særdeles stille ud, for så vidt angår bluesmusikken. Man kan dog med fordel besøge Freddy’s Bar på Gasværksvej klokken 16. Her spiller trioen Sahra da Silva and Soul 3, og det gør de faktisk hver dag i perioderne 1.-4. juli og 8.-11. juli fra klokken 16 til klokken 18.

Sahra da Silva and Soul 3 består af blues-, soul- og jazzsangerinden Sahra da Silva på vokal, Lars Emil Riis Madsen på klaver og Marc Bernstein på saxofon. Der er gratis entré.

Simon Nielsen Ørregaard
Foto: Jakob Wandam

Om aftenen kunne det være en rigtig god ide at lægge vejen forbi Mojo Blues Bar.

Her er der bluesjam forestået af musikere fra bl.a. Thorbjørn Risager & the Black Tornado, Paragraph8ight og Trainman Blues, nemlig Joachim Svensmark (guitar), Simon Nielsen Ørregaard (trommer) og Laust ”Krudtmejer” Nielsen (bas). Adgangen er gratis, men det kan være en god ide at reservere plads via billet@mojo.dk.

Tid – Kunstner(e) – Sted – Entré
16.00 – Sahra da Silva and Soul 3 – Freddy’s Bar – Gratis
20.00 – Svensmark, Ørregaard & Krudtmejer – Mojo – Gratis

Fredag den 2. juli

Blue Belles of Joy
Foto: Jakob Wandam

Denne dag kunne man passende starte klokken 14 på Melchiors Plads, hvor der er gratis adgang til koncerten med Kjeld Lauritsen (Hammondorgel), Per Gade (guitar) og Søren Frost (trommer). Er man hurtig, kan man nå til Bartof Station bagefter, hvor der klokken 16 er koncert med Blue Belles of Joy.

Blue Belles of Joy er sangerinderne Lea Thorlann, Pia Trøjgaard og Miriam Mandipira, der med bassisten Ida Gormsen som gæst synger blues, soul og gospel. Billetter kan købes i forsalg her.

Fried Okra
Foto: Frank Nielsen

Om aftenen byder der sig mange muligheder til. Der er mere Kjeld Lauritsen på Kaffesalonen klokken 19 (nu med Espen Laub i stedet for Søren Frost), men man kan også vælge at høre New Orleans rhythm & blues enten med The Vooo Ca Ray feat. Gregory Boyd ved Nyhavns Mindeanker klokken 19 eller med Jazz Five på Charlie Scott’s klokken 20.

Bluesnews.dk ville dog nok vælge en tur på Mojo Blues Bar, hvor det hill country blues-baserede Fried Okra spiller klokken 20. Fried Okra består af Morten Lunn (guitar, diddley-bow og vokal), Anders Wallin (bas) og Thomas Crawfurd (trommer, percussion og mandolin). Billetter skal købes i forsalg – send en mail til billet@mojo.dk.

Tid – Kunstner(e) – Sted – Entré
14.00 – Kjeld Lauritsen/Per Gade/Søren Frost – Melchiors Plads – Gratis
16.00 – Blue Belles of Joy – Bartof Station – 150,-
16.00 – Sahra da Silva and Soul 3 – Freddy’s Bar – Gratis
19.00 – Kjeld Lauritsen Hammond Jazz Trio – Kaffesalonen – Gratis
19.00 – The Vooo Ca Ray feat. Gregory Boyd – Nyhavns Mindeanker – Gratis
20.00 – Jazz Five – Charlie Scott’s – 120,-
20.00 – Fried Okra – Mojo – 175,-

Lørdag den 3. juli

Richard Farrell
Foto: Jakob Wandam

Richard Farrell Quartet åbner lørdagens program med en koncert på Tango y Vinos klokken 12. Billetter købes i døren. Singer/songwriter’en Richard Farrell (vokal, klaver og guitar), også kendt fra Trainman Blues, får selskab af Lars Emil Riis Madsen på tangenter, Spencer Gross på kontrabas og Lars Heiberg Andersen på trommer.

Har man samlet appetit, kan man herefter drage til M.G. Petersens Familiehave på Frederiksberg og spise stegt flæsk eller lignende, mens man lytter til Jazz Five fra klokken 14, eller man kan høre Musikorkestret (Paul Banks, Jørgen Lang og Martin Andersen) på Bartof Café, ligeledes klokken 14.

Mandipira/Lauritsen/Gade/Frost
Foto: Peter Widmer

Men har man det som Bluesnews.dk, vil man have svært ved at fravælge Mandipira/Lauritsen/Gade/Frost, som spiller på Jazzcup klokken 14.30. Det kræver naturligvis, at man køber billet her.

Om aftenen må turen gå til Kaffesalonen, hvor der er gratis adgang til koncerten med Sahra da Silva (vokal), Alan Apaloo (guitar) og Chris Copen (klaver). Den begynder klokken 19.30, og dermed bliver der også tid til at høre Charlie Scott’s Late Night All Star Band klokken 22.30, naturligvis på Charlie Scott’s Bar.

Miriam Mandipira med Tivolis Big Band
Foto: Jakob Wandam

Besætningen er endnu ikke offentliggjort, men med Johan Bylling Lang (saxofon) som primus motor og den britiske klarinettist og saxofonist Adrian Cox som featured gæst er der garanti for medrivende New Orleans R&B. Billetter købes i døren.

Det betyder naturligvis, at man ikke kommer i Tivoli, hvor Miriam Mandipira og Bobo Moreno er solister hos Tivolis Big Band ved tre koncerter på plænen – den første klokken 21 – men der kommer en chance mere en uge senere.

Tid – Kunstner(e) – Sted – Entré
12.00 – Richard Farrell Quartet – Tango y Vinos – 100,-
14.00 – Musikorkestret – Bartof Café – 140,-
14.00 – Jazz Five – M.G. Petersens Familiehave – Gratis for spisende gæster
14.30 – Mandipira/Lauritsen/Gade/Frost – Jazzcup – 159,-
16.00 – Sahra da Silva and Soul 3 – Freddy’s Bar – Gratis
19.30 – Sahra da Silva, Alain Apaloo & Chris Copen – Kaffesalonen – Gratis
21.00 – Tivolis Big Band feat. Miriam Mandipira & Bobo Moreno – Tivoli – Indeholdt i Tivoli-entré
21.50 – Tivolis Big Band feat. Miriam Mandipira & Bobo Moreno – Tivoli – Indeholdt i Tivoli-entré
22.30 – Charlie Scott’s Late Night All Star Band – Charlie Scott’s – 100,-
22.40 – Tivolis Big Band feat. Miriam Mandipira & Bobo Moreno – Tivoli – Indeholdt i Tivoli-entré

Søndag den 4. juli

Musikorkestret

Når nu vi missede Musikorkestret lørdag, er det heldigt, at der er en chance mere om søndagen. Her spiller de på Melchiors Plads klokken 14, og der er fri entre. Man kan dog også vælge at høre Esben Just solo på Bartof Café. Og har man børnene med – eller holder man bare af god ørkenblues – kan man i stedet tage i Sankt Markus Kirke og høre Moussa Diallo Trio spille Cirkeline-sange klokken 15.

Klokken 16 bliver der gang i den ved Nyhavns Mindeanker, når kvintetten Tobacco spiller blues, bluegrass, folk og andre amerikanske roots-genrer. Tobacco består af Morten Elmentoft Hansen (vokal og guitar), Sine Bach Rüttel (banjo), Rasmus Juul Nissen (bas), Jesper Andersen (klaver og harmonika) samt Ronni Øhlers Hauptmann (vaskebræt). Der er gratis adgang.

Tid – Kunstner(e) – Sted – Entré
14.00 – Paul Banks & Musikorkestret – Melchiors Plads – Gratis
14.00 – Esben Just – Bartof Café – 80,-
15.00 – Moussa Diallo Trio – Sankt Markus Kirke – Gratis
16.00 – Sahra da Silva and Soul 3 – Freddy’s Bar – Gratis
16.00 – Tobacco – Nyhavns Mindeanker – Gratis

Mandag den 5. juli

Björn Ingelstam og Hans Knudsen
Foto: Jakob Wandam

Det er tradition, at pianisten og sangeren Hans Knudsen og trompetisten og sangeren Björn Ingelstam spiller en koncert sammen på Charlie Scott’s under Copenhagen Jazz Festival. I år er ingen undtagelse, og Bluesnews.dk skal høre dem mandag klokken 16 med Adrian Cox på klarinet og saxofon samt Morten Ærø på trommer. Billetter købes i døren.

Efter fire dages koncerter på Freddy’s Bar er Sahra da Silva nu rykket til Kaffesalonen, hvor hun optræder med Jacob Artved (guitar) og Matthias Petri (bas) klokken 19. Hun får dog svær konkurrence, for samtidig spiller Miriam Mandipira & the Soul Family soul og R&B på Bartof Station, og River Jazz & Blues Band optræder ved Nyhavns Mindeanker.

Morten Fischer
Foto: Jakob Wandam

Bluesnews.dk vælger dog nok at blive på Charlie Scott’s for at høre dansksproget New Orleans blues med Nola Love. Morten Fischer (klaver og vokal), Matthias Petri (bas), Andreas Svendsen (trommer), Asbjørn Kampan (trompet), Roald Elm-Larsen (tenorsaxofon) og Mikkel Aagaard (trombone) står for underholdningen fra klokken 20, og billetter købes i døren.

Dermed misser vi trioen Diallo Nordsø Diallo, som ellers spiller ørkenblues m.m. på Krudttønden. Vi får dog chancen igen senere.

Tid – Kunstner(e) – Sted – Entré
16.00 – Hans Knudsen and the Wonder Boys – Charlie Scott’s – 70,-
19.00 – Sahra da Silva, Jacob Artved & Matthias Petri – Kaffesalonen – Gratis
19.00 – Miriam Mandipira & the Soul Family – Bartof Station – 220,-
19.00 – River Jazz & Blues Band – Nyhavns Mindeanker – Gratis
20.00 – Diallo Nordsø Diallo – Krudttønden – 86,-
20.00 – Nola Love – Charlie Scott’s – 120,-

Tirsdag den 6. juli

Finn Poulsen
Foto: Jakob Wandam

Tirsdagen er ikke en af jazzfestivalens mest blues-tunge dage. Så meget desto mere er der grund til at skynde sig til Frederiksberg, hvor B-Joe’s Blues Trio spiller på Bartof Café klokken 14. Trioen består af B-Joe Johansen (guitar og vokal), Finn Poulsen (guitar og mundharpe) og Nils Bonne (bas). Billetter kan købes her.

Herefter burde der være god tid til at begive sig til Nyhavns Mindeanker, hvor man klokken 19 kan fornøje sig med Jazz Five. Kvintetten, der p.t. arbejder på udgivelsen af en ny ep med New Orleans-inspireret blues, jazz og funk (læs mere her), består af Johan Bylling Lang og Jeppe Zacho (saxofon), Esben Hillig (klaver), Jonas Starcke (bas og vokal) og Stefan Andersen (trommer og vokal). Der er gratis adgang.

Tid – Kunstner(e) – Sted – Entré
14.00 – B-Joe’s Blues Trio – Bartof Café – 120,-
19.00 – Jazz Five – Nyhavns Mindeanker – Gratis

Onsdag den 7. juli

Bluesnews.dk begynder dagen i Kulturhuset Pilegårdens have i Brønshøj, hvor der klokken 14 er mindekoncert for Troels Jensen. Her optræder Delta Blues Band, Miriam Mandipira Trio, The Healers og Benny Holst Trio (læs mere her). Billetter kan erhverves her eller i døren.

Chris Copen
Foto: Jakob Wandam

Alternativt kan man ganske gratis høre Kjeld Lauritsens trio med Per Gade og Esben Laub i Emaljehaven, ligeledes klokken 14. Bluesnews.dk ville desuden mægtig gerne nå at høre en bid af Chris Copen Organ Trio på Charlie Scott’s. Det begynder klokken 16, og billetter købes i døren.

Men det bliver måske et lidt for presset program, for planen er at indtage aftensmaden med musikledsagelse i de små haver på Frederiksberg. Mandipira/Lauritsen/Gade/Frost underholder i Krøgers Have, men da de også var på den foregående lørdags program, vælger vi i stedet at dinere i M.G. Petersens Familiehave, hvor Hans Knudsen Jump Band spiller klokken 18. Spisende gæster lytter gratis med.

Aftenen slutter på Drop Inn, hvor orkestret Johan Bylling Lang Soul Jazz har Sahra da Silva med som special guest klokken 21.30. Billetter købes i døren.

Tid – Kunstner(e) – Sted – Entré
14.00 – Mindekoncert for Troels Jensen – Kulturhuset Pilegården – 160,-
14.00 – Kjeld Lauritsen/Per Gade/Esben Laub – Emaljehaven – Gratis
16.00 – Chris Copen Organ Trio – Charlie Scott’s – 70,-
18.00 – Mandpira/Lauritsen/Gade/Frost – Krøgers Have – Gratis for spisende gæster
18.00 – Hans Knudsen Jump Band – M.G. Petersens Familiehave – Gratis for spisende gæster
21.30 – Johan Bylling Lang Soul Jazz feat. Sahra da Silva – Drop Inn – 100,-

Torsdag den 8. juli

Johan Bylling Lang
Foto: Jakob Wandam

Sahra da Silva and Soul 3 er nu tilbage på Freddy’s Bar, og måske tager vi en tur mere med dem klokken 16, hvor der er gratis entré. Ellers begynder vi på Frederiksberg klokken 18, hvor Krøgers Have atter har musik til maden. Johan Bylling Lang & New Orleans Funkateers består af Bylling Lang på saxofon, Peter Kehl på trompet, Chris Copen på klaver og vokal, Henrik Silver på sousafon og orgel samt Stefan Andersen på trommer og vokal. Koncerten er gratis for spisende gæster.

Har man mod på mere Johan Bylling Lang, kan man følge efter ham til Drop Inn, hvor han lige som aftenen før spiller soul jazz med Sahra da Silva som gæst.

Tid – Kunstner(e) – Sted – Entré
16.00 – Sahra da Silva and Soul 3 – Freddy’s Bar – Gratis
18.00 – Johan Bylling Lang & New Orleans Funkateers – Krøgers Have – Gratis for spisende gæster
21.30 – Johan Bylling Lang Soul Jazz feat. Sahra da Silva – Drop Inn – 100,-

Fredag den 9. juli

Denne fredag lægger vi ud i Valby, hvor trioen Twang – Peter Banks (banjo, bas og vokal), Spencer Gross (bas, guitar og vokal) og Thyge van Dassen (violin og vokal) – spiller oldtime- og string band-musik klokken 17. Der er gratis entré.

Nada Dayeh
Foto: Kristoffer Juel Poulsen

Dernæst bliver det endnu en aften, hvor der må træffes nogle svære valg. Trainman Blues-sangeren Richard Farrell har ep-udgivelsen Little finger på trapperne og vil sikkert give smagsprøver på dén og meget andet ved sin solokoncert på Støberiet klokken 18.30. Og faste læsere af Bluesnews.dk vil vide, at vi holder meget af Chris Copen, som spiller med allstar-ensemblet Racketeers Collective på Charlie Scott’s klokken 20. Samtidig er der koncert på Mojo med SP Just Frost.

Men Bluesnews.dk vælger nu nok at drage til LiteraturHaus, ligeledes klokken 20. Her spiller Dusty Rag Jazz Band førkrigs-blues, hokum, tidlig jazz og vaudeville med sangerinden Nada Dayeh i front. Billetter købes i døren.

Tid – Kunstner(e) – Sted – Entré
16.00 – Sahra da Silva and Soul 3 – Freddy’s Bar – Gratis
17.00 – Twang – Vores Brød – Gratis
18.30 – Richard Farrell – Støberiet – 110,-
20.00 – Chris Copen & Racketeers Collective – Charlie Scott’s – 120,-
20.00 – Dusty Rag Jazz Band – LiteraturHaus – 100,-
20.00 – SP Just Frost – Mojo – 250,-

Lørdag den 10. juli

Trainman Blues
Foto: Frank Nielsen

Dagen må helt sikkert startes på Tango y Vinos klokken 12. Her stiller Trainman Blues i stærkeste opstilling – Richard Farrell (vokal og guitar), Laust ”Krudtmejer” Nielsen (bas), Ronni Boysen (guitar) og Thomas Crawfurd (trommer). Man køber sin billet i døren.

Herfra må man skynde sig videre til Bartof Café, hvor SP Just Frost spiller New Orleans blues fra klokken 14. Trioen består af Henrik ”SP” Schou Poulsen (bas), Esben Just (klaver og vokal) og Søren Frost (trommer). Også her købes billetten i døren.

Kenn Lending
Foto: Jakob Wandam

Aftenen begynder ved Nyhavns Mindeanker, hvor legendariske Kenn Lending Blues Band spiller en forsinket 40-års jubilæumskoncert. Den klassiske besætning er Kenn Lending (guitar og vokal), Henning Verner (keyboard), Svenni Svafnisson (bas) og Frank Larsen (trommer). Der er gratis adgang.

Når festen i Nyhavn er slut, kan man jo overveje at tage en tur i Tivoli. Har man betalt adgang til haven, har man også mulighed for at høre Tivolis Big Band med Miriam Mandipira og Bobo Moreno som solister. Der bliver spillet a tre omgange i løbet af aftenen.

Tid – Kunstner(e) – Sted – Entré
12.00 – Trainman Blues – Tango y Vinos – 100,-
14.00 – SP Just Frost – Bartof Café – 150,-
16.00 – Sahra da Silva and Soul 3 – Freddy’s Bar – Gratis
19.00 – Kenn Lending Blues Band – Nyhavns Mindeanker – Gratis
21.00 – Tivolis Big Band feat. Miriam Mandipira & Bobo Moreno – Tivoli – Indeholdt i Tivoli-entré
21.50 – Tivolis Big Band feat. Miriam Mandipira & Bobo Moreno – Tivoli – Indeholdt i Tivoli-entré
22.40 – Tivolis Big Band feat. Miriam Mandipira & Bobo Moreno – Tivoli – Indeholdt i Tivoli-entré

Søndag den 11. juli

Jake Green
Foto: Jakob Wandam

En overskuelig bluesdag, som må begynde på Melchiors Plads klokken 14. Her kan man nemlig høre blues og bluesrock med Jake Green Band, som består af Jake Green (guitar og vokal), Hans Rosenberg (trommer) og Jens Simonsen (bas). Der er gratis adgang.

Har man mod på mere musik, er der naturligvis atter mulighed for at høre Sahra da Silva and Soul 3 på Freddy’s Bar klokken 16.

Tid – Kunstner(e) – Sted – Entré
14.00 – Jake Green Band – Melchiors Plads – Gratis
16.00 – Sahra da Silva and Soul 3 – Freddy’s Bar – Gratis

Tirsdag den 13. juli

Richard Farrell og Laust “Krudtmejer” Nielsen
Foto: Frank Nielsen

Mandag den 12. juli er der ingen decideret blues på programmet, så vi springer videre til tirsdag, hvor der atter er Trainman Blues på plakaten hos Tango y Vinos.

I modsætning til den foregående lørdags koncert samme sted er det dog denne gang som duo, at Richard Farrell og Laust ”Krudtmejer” Nielsen optræder. Det sker klokken 15, og billetter købes i døren.

Tid – Kunstner(e) – Sted – Entré
15.00 – Trainman Blues – Tango y Vinos – 75,-

Torsdag den 15. juli

Poul Halberg

Vi springer endnu en gang en dag over og når frem til torsdag den 15., hvor man bør tage en tur på Mojo Blues Bar. Her optræder Poul Halberg Powertrio klokken 19 med bluesrock inspireret af Jimi Hendrix, Cream, The Doors og andre.

Trioen består af Poul Halberg på guitar og vokal, Jette Schandorf på bas og Jesper Thomsen på trommer. Billetter bestilles på billet@mojo.dk.

Tid – Kunstner(e) – Sted – Entré
19.00 – Poul Halberg Powertrio – Mojo – 260,-

Fredag den 16. juli

Sidste festivaldag med blues på programmet er denne fredag, som bør begynde på Tango y Vinos klokken 15. Her spiller Richard Farrell solo, og billetter købes i døren.

Feridah Rose
Foto: Kristoffer Juel Poulsen

Herfra vil Bluesnews.dk vælge at tage til Bartof Station på Frederiksberg. Klokken 19 hylder Feridah Rose og hendes band nemlig soulmusikkens dronning sammen med Miriam Mandipira i showet “Remembering Aretha Franklin”. Billetter kan købes her.

Aftenens alternativer er Chris Copen & Racketeers Collective, der spiller New Orleans blues på Charlie Scott’s klokken 20, og Rawkeké alias Moussa Diallo, Marco Diallo og Mikkel Nordsø, som byder på afrikansk blues på Mojo, ligeledes klokken 20.

Tid – Kunstner(e) – Sted – Entré
15.00 – Richard Farrell – Tango y Vinos – 50,-
19.00 – Feridah Rose & Miriam Mandipira – Bartof Station – 250,-
20.00 – Chris Copen & Racketeers Collective – Charlie Scott’s – 100,-
20.00 – Rawkeké – Mojo – 225,-

Efter den 16. juli

Copenhagen Jazz Festival fortsætter som nævnt frem til den 24. juli, men som programmet ser ud i skrivende stund, er der ikke flere blueskoncerter efter den 16.

Det kan naturligvis altid diskuteres, hvornår grænsen mellem jazz og blues krydses, og derfor kan vores gennemgang aldrig være 100 procent udtømmende for alle publikummer. Under alle omstændigheder vil vi anbefale enhver bluesfan at give hele festivalprogrammet et ekstra gennemsyn, enten i programmets papirudgave eller på hjemmesiden her. Der er masser af andre fede koncerter at komme efter – både i periferien af og helt uden for bluesspektret.

Man kan med fordel bruge Copenhagen Jazz Festivals program-app, som kan downloades her.