Blues på Folk & Fæstival

Copenhagen Slim
Foto: Frank Nielsen

Tekst: Jakob Wandam

Folk & Fæstival er en musikfestival i Esbjerg, som sidste år kunne fejre 10-års jubilæum. Festivalen har hidtil været afholdt på spillestedet Tobakken, men efter Tobakkens meget omtalte konkurs i marts 2023 opstod der tvivl om Folk & Fæstivals fremtid.

Heldigvis er det lykkedes at drive festivalen videre også i år, og hvor Folk & Fæstival altså tidligere var koncentreret på et enkelt spillested, er der nu hele ti forskellige venues involveret. Den 11. udgave af festivalen bliver således et anliggende for hele Esbjerg, og de nye rammer har også betydet, at programmet har kunnet udvides betydeligt.

Folk & Fæstival kalder sig en ”festival for alverdens musik og mennesker,” og der er da også mange forskellige genrer repræsenteret på festivalen, som finder sted i den kommende weekend eller helt nøjagtigt torsdag den 1. til lørdag den 3. februar.

Ørkenblues

Moussa Diallo Trio
Foto: Peter Widmer

Også bluesmusik i forskellige fremtrædelsesformer er på plakaten. Torsdag den 1. februar klokken 12 er der således børnekoncert på Esbjerg Hovedbibliotek med Moussa Diallo Trio. Trioen består af Moussa Diallo på bas og vokal, Preben Carlsen på guitar og Salieu Dibba på percussion. Moussa Diallo blev kendt som bassist hos popmusikere som Hanne Boel og Anne Linnet, men i eget navn har han blandt andet opsøgt sine rødder i malisk folk og ørkenblues.

Det har resulteret i en række spændende plader, hvoraf en del har været for børn. Ikke mindst har Moussa Diallo haft succes med sin musik til filmen Cirkeline, Coco og det vilde næsehorn (2018) og koncertkonceptet ”Der var engang … i Mali”. Nu har Diallo skrevet nye historier og ny musik, som Moussa Diallo Trio spiller for børnene, og åbensindede voksne kan såmænd også godt forstå det!

Sal Dibba
Foto: Jakob Wandam

Der er gratis adgang til koncerten på Esbjerg Hovedbibliotek, og det samme gælder, når Moussa Diallo Trio fredag den 2. februar spiller på Barscenen hos Esbjerg Street Food. Det foregår klokken 18.

Preben Carlsen og Salieu Dibba optræder også uden Moussa Diallo med deres ørkenblues-duo Ba Balance. Her er der vestafrikansk-baseret bluesmusik med masser af hypnotiske rytmer og metalliske guitarriffs, sådan som man kan høre det på deres rigtig udmærkede debutalbum Around the crocodile pond (2021) (læs anmeldelse her). Ba Balance kan høres i spiseområdet SoHo i Esbjerg Street Food lørdag den 3. februar klokken 19, og der er fri entré. Samme aften klokken 22.30 er der ”Open Afro Session” samme sted, og det er Ba Balance & Moussa Diallo, der forestår den. Her må man slippe kr. 50 i entré.

Oldtime

Twang
Foto: Frank Nielsen

Stringbandet Twang er også på spil flere gange på Folk & Fæstival 2024. Gruppen består af Spencer Gross på kontrabas, guitar og sang, Thyge Søndertoft van Dassen på violin, mandolin og sang og Peter Banks på banjo, guitar, kontrabas og sang. De spiller oldtime-folkemusik, country, bluegrass og blues og gerne en festlig blanding af det hele, og det har tidligere indbragt dem en Danish Music Awards Blues-nominering i live-kategorien. Twang har udgivet tre album (inklusive et fælles album med Svante Sjöblom), og et nyt med titlen Propaganda er på trapperne (læs mere her).

Spencer Gross
Foto: Jakob Wandam

Twangs første optræden på Folk & Fæstival 2024 bliver et interessant projekt, for torsdag den 1. februar klokken 17 optræder trioen sammen med kammerensemblet Esbjerg Ensemble i SMDK’s koncertsal. Det koster kr. 195 at høre denne koncert, hvor klassisk kammermusik møder klassisk americana.

Også på SMDK (Syddansk Musikkonservatorium), men denne gang i Café Ørsted, er der fredag den 2. februar release-event med Twang klokken 17. Her er der gratis adgang. Klokken 18.30 står Twang på scenen på Rankin Park Café, og her kan man være med formedelst kr. 50.

Lørdag den 3. februar spiller Twang også to koncerter. Den første er en familiekoncert på Esbjerg Hovedbibliotek klokken 11, hvor der er gratis adgang. Dagens anden Twang-koncert foregår på Dronning Louise klokken 21, hvor entré koster kr. 50.

Mundharpevirtuosen

Copenhagen Slim
Foto: Frank Nielsen

På Dronning Louise kan man også komme til at høre mundharpevirtuosen, sangeren, sangskriveren og guitaristen Copenhagen Slim. Her optræder han nemlig torsdag den 1. februar klokken 21, og man kan få adgang til koncerten ved at lægge kr. 50 i døren.

Copenhagen Slim, der lyder det borgerlige navn Nisse Thorbjørn, har efterhånden i ganske mange år huseret på landets blues- og folk-scener. Han udgav den fine bluesplade CPH Slim i 2009 og fulgte den op i 2020 med Lost highway (læs anmeldelse her). Desuden har Copenhagen Slim spillet med store udenlandske navne som John Primer, Lurrie Bell og Jimmy Burns.

Fredag den 2. februar klokken 16 er der endnu en chance for at høre Copenhagen Slim på Folk & Fæstival. Det er Vinbaren, der lægger scene til, og der er gratis entré.

Mest anerkendte

Næsten-navnebroderen Big Creek Slim har også meldt sin ankomst til Folk & Fæstival. Han spiller to koncerter, og den første er også på Vinbaren fredag den 2. februar. Big Creek Slims koncert begynder klokken 19, og også her er entréen gratis.

Big Creek Slim
Foto: Frank Nielsen

Lørdag den 3. februar klokken 19 er Big Creek Slim på spil på Esbjerg Bryghus. Her koster det kr. 50 at komme ind.

Sangeren, guitaristen, sangskriveren med mere Big Creek Slim, der er vokset op i Ikast som Marc Rune, er en af landets mest anerkendte bluesmusikere. Han begår sig i såvel akustisk førkrigsblues som elektrisk Chicago blues, og han har vundet tre Danish Music Awards og været nomineret til yderligere fem for sine udgivelser.

Trioen

Dennis Iversen, Sebastian Bode, Jonas Muff

Trioen Sebastian Bode, Dennis Iversen & Jonas Muff spiller på Esbjerg Bryghus fredag den 2. februar klokken 20.30, og man kan være blandt publikum for kr. 50. Sebastian Bode (dobro, guitar og vokal), Dennis Iversen (guitar) og Jonas Muff (mundharpe) har også optrådt under navnet Sebastian Bode Trio og som (dele af) Bode Blues Band.

De fortolker blandt andre R.L. Burnside, Son House, Muddy Waters og Robert Johnson, så man må forvente et miks af delta blues, hill country blues og Chicago blues.

Esbjerg stolte bluessønner

Zenia Levring Madsen
Foto: Frank Nielsen

Esbjerg stolte bluessønner (og ikke mindst -datter) i Mojo Hands er naturligvis også at finde på Folk & Fæstival. Mojo Hands blev stiftet i 1995 af Henrik Hansen og Michael Nadolny, men siden da er der sket mange udskiftninger, og i dag består bandet af Zenia Levring Madsen (vokal), Bo Møller (guitar), Rasmus Grønborg (tangenter), Lars Thomsen (bas) og Erik Lodberg (trommer), gerne suppleret med blæserne Ulrik Bust og Hans Christian Erbs.

Mojo Hands har udgivet i alt fem album, senest det rhythm & blues-orienterede High blood pressure fra 2019 (læs anmeldelse her).

Mojo Hands spiller en enkelt koncert på Folk & Fæstival, og det sker på Dronning Louise fredag den 2. februar klokken 21. Entréen lyder på kr. 50.

Læs mere

Du kan læse mere om Folk & Fæstival, herunder oplysninger om billetkøb, på festivalens hjemmeside her. På siden kan man naturligvis også se hele festivalens musikprogram, der også byder på navne som Pierre Dørge & New Jungle Orchestra, Rasmys Lyberth, Afenginn og The Mukherjee Development.

Nedenfor ses en oversigt over Folk & Fæstival 2024’s blueskoncerter.

Dato/tid – Kunstner(e) – Sted – Entré
1. februar kl. 12 – Moussa Diallo Trio – Esbjerg Hovedbibliotek – Gratis
1. februar kl. 17 – Esbjerg Ensemble feat. Twang – SDMK – 195,-
1. februar kl. 21 – Copenhagen Slim – Dronning Louise – 50,-
2. februar kl. 16 – Copenhagen Slim – Vinbaren – Gratis
2. februar kl. 17 – Twang – SDMK – Gratis
2. februar kl. 18 – Moussa Diallo Trio – Esbjerg Street Food – Gratis
2. februar kl. 18.30 – Twang – Rankin Park Café – 50,-
2. februar kl. 19 – Big Creek Slim – Vinbaren – Gratis
2. februar kl. 20.30 – Sebastian Bode, Dennis Iversen & Jonas Muff – Esbjerg Bryghus – 50,-
2. februar kl. 21 – Mojo Hands – Dronning Louise – 50,-
3. februar kl. 11 – Twang – Esbjerg Hovedbibliotek – Gratis
3. februar kl. 19 – Big Creek Slim – Esbjerg Bryghus – 50,-
3. februar kl. 19 – Ba Balance – Esbjerg Street Food – Gratis
3. februar kl. 21 – Twang – Dronning Louise – 50,-
3. februar kl. 22.30 – Ba Balance & Moussa Diallo – Esbjerg Street Food – 50,-