European Blues Challenge skudt i gang

Horsens Ny Teater Foto: Jakob Wandam

Horsens Ny Teater
Foto: Jakob Wandam

Af Peter Widmer og Jakob Wandam


European Blues Challenge (EBC) 2017 blev skudt i gang med Opening Night torsdag den 6. april 2017 på Horsens Ny Teater (HNT). Der var tre musiknavne på programmet, nemlig lokale Big O & the Blue Quarters, The Blues Overdrive og Thorbjørn Risager & the Black Tornado.

Førstnævnte spillede på HNT, Store Sal, The Blues Overdrive på det tilstødende KulisseLageret, og sidstnævnte på HNT, Store Sal.

45 minutters ventetid

Musikere og EBC-deltagere, heriblandt Bluesnews.dk, skulle dog først have stillet sulten med en “blues platte”, leveret af HNT, og spisetidspunktet var fastsat til kl. 18.00.

Imidlertid var der 45 minutters ventetid, før “blues platten” landede foran de efterhånden meget sultne folk ved det bord, Bluesnews.dk sad ved. Der hørte brød til “blues platten”, men der gik endvidere så lang tid, før brødet viste sig, at det var nødvendigt at gå til “blues platterne”, før det ankom.

Serveringspersonalet var venligt, men tydeligvis serveringsuerfarent, så meget gik galt på baggrund af manglende overblik og prioriteringsevne.

Det skal pointeres, at EBC-folkene intet havde at gøre med hverken mad eller serveringsafviklingen. Samme stod udelukkende HNT for, og med 45 minutters ventetid plus det løse må man konkludere, at dét langt fra var godt nok.

Rigtig godt

Big O & the Blue Quarters Foto: Peter Widmer

Big O & the Blue Quarters
Foto: Peter Widmer

Efter denne lunkne, irriterende start var det tid til at overvære aftenens tre musikalske indslag, alle danske. Big O & the Blue Quarters var første navn. Konferencier Jesper Bjarnesen bød velkommen, og så var de unge løver i gang på scenen.

Big O & the Blue Quarters er nærmest bogstaveligt sprunget af Horsens’ lænder, idet fire af bandets fem medlemmer har fædre i det horsensianske musikmiljø.

Oscar Martin Eriksen Foto: Jakob Wandam

Oscar Martin Eriksen
Foto: Jakob Wandam

De greb den showcase-mulighed, som EBC udgør, og det gjorde de godt med et glimrende greb om bluesidiomet, spilleglæde og kompetence i et sæt, der blandende selvkomponerede sange med velvalgte covernumre.

Man lagde særligt mærke til orkestrets to guitarister – Frederik “Fretty” Tygesen og Søren Schack – samt trommeslageren Mathias Rindom – “den danske Richard Innes.” Men også forsangeren og mundharpemanden Oscar Martin Eriksen og bassisten Jais Kureco Eriksen gjorde det godt.

Der var pæn tilstrømning til denne optræden, og det er bemærkelsesværdigt, at flere udenlandske publikummer, som Bluesnews.dk talte med, var endog meget positive over for Big O & the Blue Quarters og deres swingende, svedige West Coast-jump blues med afstikkere til Chicago blues, bluesrock og rhythm & blues.

En kende ensformigt

The Blues Overdrive Foto: Peter Widmer

The Blues Overdrive
Foto: Peter Widmer

Prisoverdængede The Blues Overdrive spillede dernæst for et tætstående publikum på KulisseLageret. The Blues Overdrive, med primus motor, guitaristen og sangeren Martin Olsen i front, trykkede den godt af.

Et ekstra plus var, at man i dagens anledning havde slæbt den aldeles glimrende organist Kjeld Lauritsen med. Samme formåede virkelig at løfte musikken, og ikke et øje var tørt.

Kjeld Lauritsen Foto: Peter Widmer

Kjeld Lauritsen
Foto: Peter Widmer

Guitaristen Andreas Andersen fyrede den ene gode solo af efter den anden, men bredt set spiller han behageligt økonomisk. Den solide bassist Brother Birck og trommeslager Lousian Boltner swingede godt sammen, og i det hele taget gik de fem musikeres fælles indsatser op i en højere enhed.

Imidlertid må man dog sige, at The Blues Overdrives sæt virkede en kende ensformigt i det lange løb. De mestrer om nogen kunsten at lægge et fedt groove, og Kjeld Lauritsens Hammondorgel tilføjede lag af næsten Morricone’sk atmosfære. Men midt i al denne støvede J.J. Cale-stemning kunne lidt større diversitet i repertoiret have været ønskeligt.

Sprælsk orkester

Thorbjørn Risager & the Black Tornado er, som det vil være mange bekendt, en af Danmarks største musikalske eksportartikler, der efterhånden også har formået at slå deres navn fast internationalt, og dét med god grund.

Thorbjørn Risager Foto: Peter Widmer

Thorbjørn Risager
Foto: Peter Widmer

Dette orkester spiller nemlig så professionelt, at næsten svider i tårekanalerne. Deres muskuløse, rockende soul blues og rhythm & blues har, ikke mindst takket være blæsersektionen, en svulstighed og fylde, som gør dem i stand til erobre enhver scene med en imponerende selvfølgelighed.

Det gjorde også i Store Sal på HNT, og fra første tone var der knald på. Publikum fik et bredt udvalg af bandets alenlange repertoire med plads til den enkelte musiker. Især lagde man mærke til en medrivende tenorsaxofonsolo ved Hans Nybo.

Og hvad mere er, er der sket et par ting rent koreografisk med dette band, der virkede som et langt mere sprælsk orkester, end det før har været tilfældet, og dét klædte Thorbjørn Risager & the Black Tornado, der kom godt ud over scenekanten.

Blues jam

Aftenen sluttede med blues jam på KulisseLageret. Her oplevede Bluesnews.dk for eksempel flere musikere fra Big O & the Blue Quarters på scenen.

Blues jam Foto: Peter Widmer

Blues jam
Foto: Peter Widmer

Med de gode danskere optrådte blandt andre den lovende bluesrock-sanger, sangskriver og guitarist Kid Colling fra Luxembourg.

Det var en fornøjelse at se, hvordan musikere med forskellig baggrund kan få det til at køre på en scene sammen med respekt for hinanden.

Kid Colling deltager i øvrigt i EBC som repræsentant for Luxembourg og kan opleves med band lørdag den 8. april som aftenens andet navn.