Freddy and the Phantoms spiller hele diskografien live

Freddy and the Phantoms
Foto: Søren Schnoor

Tekst: Jakob Wandam

Det alsidige danske orkester Freddy and the Phantoms, som blandt meget andet har bluesrock på repertoiret, er et af de mange bands, som savner live-scenerne. Det gør de noget ved torsdag den 18. marts, hvor de gennemspiller samtlige deres fem albumudgivelser ved en mere end tre timer lang koncert på Karosserifabrikken i Helsingør.

Spillestedet Karosserifabrikken er naturligvis fortsat lukket for publikum, så i stedet bliver der tale om en livestream, som kan følges på Freddy and the Phantoms’ Facebook-side her.

Kulturpolitisk markering

Frederik Schnoor
Foto: Frank Nielsen

Koncerten er ikke blot et udtryk for, at Freddy and the Phantoms savner at spille live. Det er også en kulturpolitisk markering fra bandets side.

Orkestrets frontfigur Frederik Schnoor udtaler i en pressemeddelelse:

“Alle i Danmark har bidraget til at vise samfundssind – ikke mindst kulturlivet og dets skabere, herunder musikken. Men vi føler ikke helt, at vores branche er blevet kompenseret eller blevet taget alvorligt på lige fod med mange andre, og det er på tide, at der for alvor bliver sat fokus på problemet.”

Public service

Frederik Schnoor, der i øvrigt også er sanger og guitarist i bluesrock-bandet Beefeaters og arrangør af Kun for Forrykte Festival, uddyber:

Frederik Schnoor
Foto: Frank Nielsen

“Hvis man fra politisk side ville, kunne man åbne alle spillesteder i landet fra i morgen, naturligvis uden publikum, men med musikere på scenen. De penge, der normalt går til driften af regionale spillesteder og tarifklip mv., er jo ikke afskaffet. For alle de midler ville man kunne holde store dele af musikbranchen i live og lave livestreams, optage koncerter m.m. DR kunne lave en hel digital-kanal fuld af livestreams, kunst og kultur – hvilket i forvejen er en mangelvare i den public service, vi modtager i dag.”

Budskab

Frederik Schnoor fortsætter:

Frederik Schnoor
Foto: Frank Nielsen

“Vores budskab er: Brug honorarstøtten til streamet aktivitet, og brug den bredt, indtil al spillestedsaktivitet er tilbage til normalen. Udvid puljen til at gælde alle implicerede i produktionen (gerne også spillesteder, der ikke normalt er honorarstøttet), da den aktivitet, det vil medføre, vil være et økonomisk mere bæredygtigt system.”

“Det er klart, at landets kulturhuse og livescener skal tilføres nogle akutte penge, og midler til en sådan ordning kan fungere i praksis. Men jeg er sikker på, man kommer meget, meget langt for en brøkdel af de penge, der er blevet brugt på at holde andre erhverv fra at gå under. For musikbranchen og dens musikere er et rigtigt erhverv, og landets musikere bløder lige nu, og der savnes i den grad handling og gode løsninger.”

Debuterede

Freddy and the Phantoms debuterede i 2010 med albummet Leaving the landscape. Den roots-orienterede Shadows across the country fulgte i 2012, blandt andet med gæsteoptræden af Morten Kjerumgaard Reumert fra Beefeaters på Hammondorgel.

I 2014 udkom Times of division, hvor guitaristen Knud Møller var gæst, og i 2017 udsendte Freddy and the Phantoms Decline of the West med Billy Cross på rollelisten (læs anmeldelse her).

Med A universe from nothing (2020) tog Freddy and the Phantoms et stort skridt væk fra bluesrocken og præsenterede i stedet et album i klassisk hardrock-stil, hvilket udløste en regn af rosende anmeldelser i ind- og udland.

I fuld udstrækning

I dag består Freddy and the Phantoms af Frederik Schnoor (vokal, guitar), Rune René Hansen (trommer), Mads Wilken (bas) og Anders Haahr (orgel).

Ved koncerten på torsdag vil bandet altså spille samtlige fem album i fuld udstrækning. Festlighederne begynder klokken 20 på Freddy and the Phantoms’ Facebook-side, og det er gratis at se med.

Freddy and the Phantoms og Karosserifabrikken sætter koncerten op uden støttekroner. Det vil være muligt – men ikke påkrævet – at indbetale donationer, og disse går ubeskåret til aflønning af band og lyd- og lysfolk. Karosserifabrikken stiller scene, streaming og crew til rådighed uden beregning.