Jimmie Vaughan til Odense

Jimmie Vaughan
Foto: Gage Skidmore

Tekst: Jakob Wandam

Det er lidt af en sensation, at Posten i Odense nu annoncerer en koncert med den amerikanske guitarist og sanger Jimmie Vaughan. Den 68-årige texaner optræder yderst sjældent i Europa, og faktisk er det så vidt vides kun anden gang, at Jimmie Vaughan vil kunne opleves på dansk grund. Sidste gang var i 1998, hvor han med sit Tilt-a-Whirl Band var opvarmning for Eric Clapton i Forum i København.

Den 30. juli 2020 er Jimmie Vaughan selv hovednavn på posten, og det skulle da også bare mangle, for han er et af de helt store nulevende bluesnavne.

Legendarisk

Jimmie Vaughan
Foto: Jay Godwin

Jimmie Vaughan var med til at danne det legendariske Texas blues-band The Fabulous Thunderbirds sammen med blandt andre Kim Wilson i 1974. Gruppen regnes som et af periodens vigtigste bluesbands, selv om det tog dem en del år at opnå det store kommercielle gennembrud. Dét kom i 1986 med singlen ”Tuff enuff”, som blev et top 10-hit i USA.

Vaughan spillede med the Fabulous Thunderbirds frem til cirka 1990, hvor han udsendte Family style, et duo-album med hans kendte lillebror Stevie Ray Vaughan. Samarbejdet blev dog kortvarigt, da Stevie Ray samme år blev dræbt i et helikopterstyrt.

Jimmie Vaughan skrev sangen ”Six strings down” om broderens død, og sangen kunne høres på Jimmies første soloalbum, Strange pleasure, der udkom i 1994. Det er siden blevet fulgt op af seks yderligere album i eget navn, senest det Grammy-nominerede Baby, please come home, der udkom sidste år.

Indflydelsesrig

Sideløbende med solokarrieren har Jimmie Vaughan indspillet med en lang række andre kunstnere både inden for og uden for bluesgenren, fra Angela Strehli, James Cotton og John Lee Hooker til Santana, George Harrison og Bob Dylan.

Jimmie Vaughan
Foto: Gage Skidmore

I 2007 udsendte han sammen med Omar Kent Dykes (Omar & the Howlers) duo-albummet On the Jimmy Reed highway, og på Jimmie Vaughans egen Plays more blues, ballads & favorites (2011) havde han Lou Ann Barton som featured sangerinde.

Hos den brede offentlighed vil Jimmie Vaughan nok altid stå i skyggen af Stevie Ray Vaughan, men faktisk er han selv en indflydelsesrig, hvis ikke stilskabende guitarist. Hvor Stevie Ray orienterede sig mod Albert King, skeler Jimmie Vaughan mere til B.B. King (som han selvfølgelig også har indspillet med). Han har videreudviklet B.B. Kings minimalisme til en lyd med et eget særkende, hvor han ofte ligger bag beatet på en drævende måde, der har paralleller til med-texaneren Willie Nelson (som han i øvrigt også har indspillet med).

Stor anerkendelse

Jimmie Vaughan med Gary Clark, Jr. og Eric Clapton ved Crossroads Guitar Festival i 2017
Foto: JazzyJoeyD

Jimmie Vaughan nyder da også stor anerkendelse blandt andre guitarister. Han var sammen med Buddy Guy og Robert Cray en af de bluesmusikere, der blev eksponeret ved Eric Claptons legendariske “24 nights”-koncerter i Royal Albert Hall i 1990-91, og sammen med de tre – samt Bonnie Raitt, B.B. King, Dr. John og Art Neville – vandt han en Grammy i 1994 for instrumentalnummeret ”SRV shuffle”. I alt har Jimmie Vaughan vundet foreløbig fire Grammyer og været nomineret til otte priser.

Vaughan har desuden deltaget ved alle Eric Claptons Crossroads Guitar Festivals, som har samlet nogle af verdens største guitarister på tværs af alle genrer.

Det er med andre ord en af de helt store blues-sværvægtere, der kommer til Posten i Odense torsdag den 30. juli. Læs mere om koncerten på Postens hjemmeside her, hvor billetter sættes til salg fredag den 14. februar klokken 10.