Anmeldelse: Jazz Five: In the meantime … (Gateway Music)

Af Jakob Wandam

Den københavnske kvintet Jazz Five har efterhånden eksisteret i 25 år, og det markerer de med et nyt mini-album – eller en ep, om man vil. Ifølge bandet selv hentyder titlen In the meantime … til, at musikken er indspillet under coronapandemien, hvor Jazz Five lige som så mange andre musikere har måttet holde nogle lange ufrivillige koncertpauser.

Titlen kunne dog også pege på, at der nu er gået henved otte år, siden Jazz Five sidst var pladeaktuelle, dengang med albummet Belleville Street. Samlet set er In the meantime … Jazz Fives sjette udgivelse – måske ikke nogen voldsomt høj udgivelsesfrekvens, men Jazz Five har nu ikke ligget på den lade side. De har efter eget udsagn spillet 2000 koncerter, og gruppens medlemmer – Johan Bylling Lang og Jeppe Zacho (saxofon), Jonas Starcke (bas og vokal), Esben Hillig (klaver) og Stefan Andersen (trommer og vokal) – er desuden særdeles aktive i andre musikalske sammenhænge.

Det er således ingen overdrivelse at kalde Jazz Five for en spydspids inden for dansk New Orleans-musik. På In the meantime … er det stadig New Orleans, der danner rammen for det musikalske udtryk, men Jazz Five træder denne gang et skridt væk fra den traditionelle jazz og nærmere blues, funk og soul. Faktisk har de aldrig lydt mere bluesy.

Det er der kommet et uhyre vellykket lille album ud af, hvor Jazz Five har plukket numre fra New Orleans’ rige sangskat og suppleret med en egenkomposition, der lægger sig i smuk forlængelse heraf.

Det er Jonas Starcke, der har begået den pragtfulde soul blues-ballade ”Shut me down”, som han selv synger. Det gør han rigtig godt med et tilbagelænet croon, men han er tæt på at blive overskygget af fede soloer fra saxofonerne og Esben Hilligs klaver. Det swinger umanerlig fedt, hvilket faktisk må siges om hele albummet.

To numre er skrevet af New Orleans-bluesmanden Earl King, der nok er mest kendt for sangene ”Come on” og ”Big chief”. Her får vi dog først ”Street parade”, der bliver serveret som en gang dunkende, svedig funk til et fedt second line-beat. Kan man sidde stille til dette nummer, bør man søge læge! Jonas Starckes bas pumper derudad, og gæsteguitaristen Jakob Thomhav leverer fremragende solospil over de brusende blæsere, der er suppleret med Bjarke Nikolajsen på trompet og Stefan Ringive på trombone.

Det andet Earl King-nummer er den afsluttende ”Let’s make a better world”, hvor Jazz Five har allieret sig med den New Orleans-fødte sangerinde Tricia Boutté. Sangen blev først indspillet af Dr. John i 1974, men er også fortolket af blandt andre James Booker, Maria Muldaur og The Blind Boys of Alabama. Jazz Five og Tricia Boutté kanaliserer lidt af det hele med tudende messingblæsere, Hilligs klavertriller og en veloplagt vokalpræstation af Boutté, fuld af små krøller og finurlige detaljer.

Tricia Boutté synger også for på New Orleans-standarden ”Iko iko”. Dén har alle New Orleans-orkestre med respekt for sig selv på repertoiret (og så taler vi ikke om Justin Wellingtons TikTok-hit!), så har vi virkelig brug for en ny indspilning? Ja! Den tørt producerede barrelhouse-lyd på Esben Hilligs klaver, Tricia Bouttés drøncharmerede vokal og en forrygende Stefan Ringive på trombone gør nummeret alle pengene værd.

På Cyril Nevilles ”Louisiana funk” dykker Jazz Five helt ned i funk-gryden. Jonas Starcke synger fænomenalt her, og hans basspil syder og bobler sammen med Jakob Thomhavs klukkende guitar. Over dem svæver saxofonerne, og et uimodståeligt groove opstår.

Stefan Andersen overtager selvsikkert forsangertjansen på James Bookers gyngende jump blues ”The long last laugh”, der samtidig drives frem af Andersens råswingende trommespil. Esben Hillig er atter fiks på fingrene, og blæserne punkterer med skarpe, velplacerede nedslag Starckes gyngende walking bass.

Seks numre, og så får man ikke mere. Det er således en koncentreret dosis, og vi må på det kraftigste opfordre til, at man under sig selv den lille halve time, det tager at høre ep’en igennem. In the meantime … er simpelthen en fænomenalt god ep, alsidig i sit blues-udtryk, fedt produceret og hamrende godt spillet og sunget.

In the meantime … udkom på de gængse streamingplatforme den 5. februar (se her). Albummet udgives ikke i fysiske formater.