Anmeldelse: Terji Krossteig: Nordisk blå (Straight Shooter SHOT31)

Af Jakob Wandam

Nordisk blå er Terji Krossteigs tredje album på Peter Nandes pladeselskab Straight Shooter og er således en opfølger til Útisetablús (2017, læs anmeldelse her) og Blúsmaður (2018, læs anmeldelse her). Den herboende færing har markeret sig på diverse danske bluesfestivaler m.m. med sin særegne, færøsk-sprogede blues, som ofte kombinerer humoristiske tekster med en let melankolsk tone.

Nordisk blå synger Terji Krossteig fortsat på modersmålet, men også på dansk samt – på Peps Perssons ”Falsk matematik” – på svensk.

Terji Krossteig har ellers begået de fleste sange selv. Instrumentalt bliver hans akustiske guitar, resonatorguitar og fodtamburin suppleret af en række prominente gæster, som giver både pondus og ekstra krydderi til Terji Krossteigs primært country blues-orienterede lyd.

Guitaristen Oscar Mukherjee er tæt på at stjæle billedet med fremragende slide på ”Ik’ for hvide” og bidende Chicago-strengeleg på ”Falsk matematik”. Omvendt er Kent Thomsen relativt tilbageholdende med sit guitarbidrag på den fine ”Spælimaður” – en oversættelse af Tim Lothars ”I’ll be home again” – der til gengæld er præget af Kenneth Hoves let jazzede basspil.

På ”Merkið” er et allstar-hold bestående af Frederik Tygesen (resonatorguitar), Peter Nande (mundharpe), Olav Gudnason (kontrabas) og Uni Debess (kor) med til at skabe en lækker og fyldig band-lyd.

Uni Debess spiller også akustisk guitar og mundharpe på ”Blús”, mens Nandes mundharpe dukker op igen på ”Thi kendes for ret”, og den altid glimrende Frederik Tygesen også høres på ”Flaskedrengen”.

Det klæder Terji Krossteig at have legekammerater, som puster liv i hans sange. Der er en gennemgående blid, overvejende akustisk tone på albummet, men de forskellige instrumentkombinationer sætter Terji Krossteigs sange i scene på afvekslende og konstant forfriskende vis.

Det er nu ikke, fordi Terji Krossteig ikke kan selv. På ”Pappegøjen [sic] med de flotte fjer” – en hyldest til kæresten og hendes egenskaber – akkompagnerer han sig selv på resonatorguitar og fodtamburin, og sangen mangler ikke noget, som den danser glad af sted. Det andet solonummer, ”Far tú væl” med Terji på vokal, fløjt og akustisk guitar, er luftigt, ragtime-agtigt og ligeledes vellykket.

Således indgår Terji Krossteigs enmandspræstationer ganske ligeværdigt med duo-, trio- og bandnumrene på Nordisk blå, og resultatet er et smukt varieret album, der samtidig har en klar helhedsidentitet med bund i den melodiske country blues.

Nordisk blå er en fornøjelse af et album at lytte til, helt uden overflødigt fedt. Med sine ti numre og en spilletid på blot 38 minutter efterlader Terji Krossteigs Nordisk blå lytteren sulten efter mere.

Nordisk blå udkom på diverse digitale musikplatforme den 25. januar 2021.