Blues, whisky og historiefortælling

Peter Nande og Tim Lothar

Tekst: Jakob Wandam
Foto: Stills fra livestreamen (hvor ikke andet er nævnt)

Torsdag den 11. juni var Bluesnews.dk inviteret til ”Online blues’n booze”, en whiskysmagning organiseret af Smagning.com. På programmet stod smagning af seks forskellige slags whisky, guidet af Smagning.com’s Dennis Klindrup, samt musikalsk underholdning ved Peter Nande og Tim Lothar.

Det skal siges med det samme, at Bluesnews.dk’s udsendte ikke drikker whisky (og da slet ikke på jobbet) og derfor ikke vil give sig af med at bedømme de våde varer.

Dennis Klindrup fortæller
Foto: Jakob Wandam

Til gengæld er Bluesnews.dk en stor ynder af både blues og røverhistorier, og derfor havde organet naturligvis takket ja til at deltage i arrangementet. Og vor ”udsendte” var ikke sendt så langt ud, at det gjorde noget, for hele foretagendet foregik takket være coronakrisens begrænsninger via Facebook. Lyd og billede blev sendt fra et studie i Give og streamet direkte på Smagning.com’s Facebook-side.

Prøveflasker

Prøveflasker og glas
Foto: Jakob Wandam

Ligesom det billetkøbende publikum havde Bluesnews.dk’s redaktion modtaget en pakke med prøveflasker, der var sendt med pakkeposten (den ankom på redaktionens adresse tirsdag). Pakken indeholdt endvidere et papirunderlag, så man kunne identificere de forskellige glas med whisky, to glas (dem kunne man tilkøbe efter behov), en bestillingsliste samt et brev med bl.a. et link, så man kunne se, hvor man skulle følge med på sin skærm.

Det tilsendte link var dog blot til Facebook-eventet og ikke direkte til streamingen, så der var flere deltagere, der havde svært ved at finde frem til den rette side. Det lykkedes dog nok med lidt assistance, og så kunne man ellers deltage i en aften, der både blev informativ og ret hyggelig.

Hank Williams

Tim Lothar

Efter en kort præsentation lagde Lothar & Nande ud med Hank Williams-nummeret ”(I heard that) lonesome whistle”, sunget af Tim Lothar, som aftenen igennem spillede akustisk guitar, resonator-guitar og en hjemmebygget ”kuffert-tromme”. Peter Nande akkompagnerede og leverede smukt solo-spil på mundharpe – senere kom flere instrumenter til.

Dennis Klindrup

Konceptet var, at der hele tiden blev skiftet mellem smagning af en ny whisky og fremførelse af en sang. Efter den sidste smagning fik vi yderligere to numre, så var der lodtrækning og afsluttende bemærkninger, og til sidst spillede Peter Nande og Tim Lothar to sange til. Koncert-delen beløb sig altså i alt til ti sange.

Deltog man ikke selv i smagningen, kedede man sig dog ikke imellem de musikalske indslag. Dennis Klindrup var en god og tydeligt engageret formidler, som kunne fortælle længe og informativt, men også uhøjtideligt og jovialt om de forskellige whiskymærker og –typer, som i øvrigt alle var amerikanske.

Gav sig god tid

Peter Nande

Tim Lothars og Peter Nandes repertoire var også amerikansk med undtagelse af en enkelt Tim Lothar-original. Og også de to musikere gav sig god tid til at fortælle om sangenes baggrund. Efter den indledende country-sang fra 1951 var der hovedsageligt tale om country blues fra første halvdel af 1900-tallet.

Vi fik Gus Cannons ”Walk right in”, en jug band-klassiker, der naturligvis krævede, at Peter Nande optrådte på jug. Herefter sang han Sleepy John Estes’ ”Liquor store blues”, og Nande og Lothar sang begge lead på Tampa Red-sangen ”You can’t get that stuff no more”.

De to bluesmen lagde ikke skjul på, at det var underligt at optræde uden live-publikum og dermed blive mødt af larmende tavshed, når et nummer var slut. Men de holdt stemningen høj, og som tilskuer bag skærmen følte man sig i godt selskab.

Remedier

Peter Nande og Tim Lothar

De havde også valgt at omgive sig med diverse stemningsskabende remedier som plastikgrise og halmballer samt naturligvis et sortiment af rustikke musikinstrumenter. Muddy Waters’ gennembrudshit ”I can’t be satisfied” (aka ”I be’s troubled”) blev således leveret med Peter Nande på balje-bas, mens Tim Lothar mere konventionelt brillerede med resonator-guitar og bottleneck-slide på Charley Pattons ”High sheriff blues”.

Peter Nande og Tim Lothar

De fleste af aftenens sange findes i øvrigt på albummet Walk right in, som Lothar og Nande indspillede sammen med Mik Schack og udsendte i 2018 (læs anmeldelse her). Det gjaldt også Al Simmons’ ”Ain’t too old” med vokal af Peter Nande.

Til gengæld bød aftenen også på en regulær verdenspremiere, nemlig på Tim Lothars egen ”Lonesome Covid blues”. Sangen har Lothar skrevet i sit coronakrise-eksil, og ikke overraskende beskæftiger teksten sig med den isolation, kedsomhed og ikke mindst mangel på indkomst, som mange musikere har været ramt af i de seneste måneder.

Gospelsang

Peter Nande

Knapt så jordnær var ”Get right church”, en traditionel gospelsang. Her hørte man Peter Nande på både leadvokal og jødeharpe. Afslutningsvis fik vi Jimmy Reed-nummeret ”Baby what you want me to do”.

I alt 2 ½ time varede arrangementet, og det var såmænd ikke for lang tid at tilbringe sammen med gode og dygtige fomidlere, hvad enten de formidler whisky eller levende blueshistorie. Der blev da også luftet tanker om fremtidige samarbejder – måske med inddragelse af ølentusiasten Mik Schack.

Dét ville være en oplagt ide, for denne torsdag aften beviste endnu en gang, at blues går glimrende i spand med gode drikkevarer.