Fem internationale bluesnavne til Old School Rockin’ Blues Festival i Kattrup

Tekst: Jakob Wandam

Lørdag den 27. august er der international blues på Festivalpladsen i den lille østjyske by Kattrup. Her indbyder foreningen Hovedgård Bluesfest – også kendt som BluesHouse – til Old School Rockin’ Blues Festival.

Det er fjerde gang, BluesHouse arrangerer festival, og denne gang har man valgt udelukkende at præsentere bands, der har hjemme uden for Danmarks grænser. På plakaten står således fem bluesnavne fra lige så mange forskellige lande.

Mange fans

Tyske B.B. & the Blues Shacks har mange fans i Danmark, for de har besøgt landet mange gange i løbet af deres mere end tredive leveår. B.B. & the Blues Shacks turnerer i det hele taget flittigt i hele Europa og har også spillet i både Rusland og USA.

B.B. & the Blues Shacks
Foto: Felix Engel

De har vundet priser både i hjemlandet og i Frankrig og Storbritannien, og så har de arbejdet sammen med internationale topnavne som Tad Robinson, Finis Tasby, Raphael Wressnig og Alex Schultz samt vores egen Mike Andersen.

Siden 2015 har B.B. & the Blues Shacks desuden dyrket et samarbejde med den sydafrikansk-fødte sangerinde Bonita Niessen under navnet Bonita & the Blues Shacks. Denne konstellation optræder i juni måned på Riverboat Jazz Festival i Silkeborg (læs her).

På Old School Rockin’ Blues Festival er det dog sanger og mundharpespiller Michael Arlt, der står i spidsen for det West Coast- og Chicago blues-orienterede orkester. De øvrige medlemmer af B.B. & the Blues Shacks er broderen Andreas Arlt på guitar, Henning Hauerken på bas, Fabian Fritz på tangenter og Andre Werkmeister på trommer.

Bedste band-guitarist

Fra USA kommer The Gabe Stillman Band, et relativt nyt, men absolut spændende navn. Guitaristen og sangeren Gabe Stillman tiltrak sig først bluesverdenens bevågenhed, da han nåede finalen i International Blues Challenge i 2019, hvor han også blev tildelt Gibson Guitar Award – en pris, der gives til den bedste band-guitarist.

Gabe Stillman

Han dannede sin trio, The Gabe Stillman Band, i Williamsport, Pennsylvania i 2015. Efter at have udsendt ep’en The grind i 2018 indspillede Gabe Stillman endnu en ep, denne gang med det velrenommerede orkester The Nighthawks fra Washington, D.C. Resultatet fik titlen Flying high og udkom i 2020.

Følgelig fik Gabe Stillman kontrakt med pladeselskabet VizzTone, og sidste år udgav de så hans første fuldlængde-album Just say the word. Pladen var produceret af den navnkundige Texas-guitarist Anson Funderburgh, og ud over ham medvirkede blandt andre Greg Izor og Sue Foley.

Gabe Stillman Band spiller moderne elektrisk blues med påvirkning fra både Chicago- og Texas blues samt et strejf af soul.

Lidt af et mysterium

The Blues Mystery er netop lidt af et mysterium, i hvert fald hvis man ikke som bandet kommer fra Schweiz eller måske Tyskland eller Frankrig, hvor de også har turneret. Orkestret har eksisteret i omkring ti år og har tre album på samvittigheden. Det første, som blot hed The Blues Mystery, udkom i 2013. Diesel rock fulgte i 2015, og Soul memories (2018) blev den sidste albumudgivelse med franskmanden Willy Matt som forsanger.

The Blues Mystery

I dag er frontfiguren sangerinden Céline Straessle, der går under kunstnernavnet Felice. De øvrige medlemmer af The Blues Mystery er canadieren Walter K. Thut (guitar og mundharpe), Irénée Pralong (guitar), Dan Boulnoix (bas) og Gégé Bonvin (trommer).

The Blues Mystery spiller bluesrock, og hvis man vil have en ide om, hvordan bandet lyder med Felice i front, skal man lytte til de tre singleudgivelser, der er kommet i 2019-20 – ”25 degrees below zero”, ”Please give good news” og ”Godfather is blind”.

Spritnyt

Franskmanden Fred Chapellier kommer til Kattrup med et spritnyt album i bagagen, idet hans langspiller Straight to the point udkom i februar. Debutalbummet kom tilbage i 2003, hvor danske Johan Dalgaard var en del af Fred Chapelliers band, og Dalgaard medvirker på flere af Chapelliers omkring femten plader.

Fred Chapellier
Foto: Jakob Wandam

Guitaristen og sangeren Fred Chapellier trækker i sit udtryk på mange forskellige bluesguitarister, men hans spillestil er særligt påvirket af Peter Green og Roy Buchanan. Det lægger han ikke spor skjul på; Chapellier har udgivet hyldestplader til dem begge og turneret og indspillet med Buchanans vokalist Billy Price.

Undervejs i den mere end tre årtier lange karriere som bluesmand er det også blevet til samarbejder med blandt andre Tom Principato, Buddy Whittington, Neal Black, Leadfoot Rivet og Nico Wayne Toussaint. Fred Chapellier har tidligere besøgt Danmark og spillede for eksempel i Kerteminde i 2017 (læs her).

Guitarhåb

Tora er bandet, der bliver anført af Norges nye guitarhåb Tora Dahla Aagård, som også er sangerinde. Derudover består Tora af Isak Seltveit (bas), Guri Tranås (kor), Andreas Dahle Aagård (guitar) og Magnus Galguften (trommer).

Tora Dahle Aagård

Toras sange bliver hovedsageligt skrevet af Tora Dahle Aagård, og der er tale om, hvad man kunne betegne som bluesbaseret poprock. Dette kan man forvisse sig om ved at lytte til bandets ep Change of scenery (2016) og de to album Tora (2019) og Girls (2020). Det sidstnævnte blev nomineret til Spellemannprisen (den norske Grammy) i blueskategorien, som dog gik til Daniel Eriksen.

Siden det sidste album har Tora desuden udsendt tre singler i 2021. Den seneste, ”Wintertime”, er en duet med den amerikansk-norske bluessanger Adam Douglas.

Trække ud

Old School Rockin’ Blues Festival finder sted i Bluesteltet på Festivalpladsen, Gammel Kattrupvej 41 i Kattrup nær Horsens. Det er altså lørdag den 27. august 2022, det foregår, og der er musik fra klokken 12 til 24 – med det forbehold, at løjerne kan trække ud til klokken 01.

Billetter koster kr. 550 og kan erhverves her. Der er desuden mulighed for at campere, og naturligvis vil der kunne købes mad og drikke. Læs mere på Facebook-begivenheden her.