Musikalske godbidder for blues-folket på Riverboat

Tekst: Peter Widmer

I lighed med sidste år, hvor coronaen kom kraftigt i vejen for afholdelsen af Riverboat Jazz Festival, bliver der heller ikke nogen Riverboat Jazz Festival i år. Til gengæld har folkene bag Riverboat Jazz Festival, der blev startet i 1966, stablet en anden begivenhed på benene under navnet Riverboat Jazzdage 2021. Begivenheden finder sted den 24.-27. juni, med en enkelt smugstart-koncert den 19. juni, og afvikles forskellige steder i Silkeborg.

Der bliver således trods alt musik i byen i et vist omfang, selv om der ikke bliver så meget tryk på programmæssigt, som det ellers har været kutyme under Riverboat Jazz Festival. Klart er det dog, at der er masser af god jazz at nyde, og tilmed er der også en stribe solide bluesnavne at glæde sig over.

Liga Latina

Jazz og blues i forskellige afskygninger er dog ikke de eneste musikgenrer, der bliver disket op med. Der er nemlig for eksempel også verdensmusik fra øverste hylde på plakaten i form af det forrygende lokale orkester Liga Latina. Orkesteret består af fem yderst garvede musikere med meget forskellige baggrunde.

Fælles for dem er dog en brændende kærlighed til – og passion for – caribisk og latinamerikansk folk- og jazzmusik, som de behersker og formidler, så ikke et øje er tørt. Således har deres debutalbum Liga Latina fra 2019 fået fremragende anmeldelser internationalt, såvel som deres koncerter altid lægger publikum ned.

Blues

Liga Latinas frontfigur er sanger og guitarist Mike Hecchi, der i andre sammenhænge også har beskæftiget sig med blues. Det samme gælder gruppens bassist, Michell Smedegaard Boysen, der har produceret musik for bluesmanden Big Creek Slim, såvel som Michell Smedegaard Boysen er en glimrende fotograf (læs mere her).

Paragraph8ight
Foto: Jakob Wandam

Liga Latina kan opleves på Magistraten, Østergade 7F, 8600 Silkeborg, den 24., 25. og 26. juni klokken 20.45. Pris: 50 kr. Billetter kan købes her.

Bluesnavne er der som nævnt flere af på Riverboat Jazzdage 2021. Den største begivenhed i bluesmusikkens tegn foregår i Lysdahl Simonsen & Danbolig-teltet på havnen torsdag den 24. juni. Her spiller lokale Paragraph8ight, der har oparbejdet et godt ry som live-navn både i Danmark og i udlandet (læs her og her).

Thorbjørn Risager & the Black Tornado
Foto: Christoffer Askman

Paragraph8ight går på klokken 19, og klokken 20.30 er det denne aftens hovednavn i skikkelse af ingen ringere end en af Danmarks største eksportvare, når det gælder de blå toner, nemlig Thorbjørn Risager & the Black Tornado. Orkesteret har med næsten uændret besætning eksisteret i adskillige år og har et lille dusin af fornemme fuldlængdeudgivelser bag sig.

Desuden har bandet spillet utallige koncerter i udlandet til mange publikummers store begejstring. Ligeledes har Thorbjørn Risager & the Black Tornado præsteret af få en plads blandt årets bedste bluesudgivelser internationalt med deres seneste værk, albummet Come on in (læs her og her, og læs anmeldelse af Come on in her).

Billetter

Der er gratis adgang til denne dobbeltkoncert, men man skal have billet, der kan hentes her. Der er i øvrigt kun 400 billetter til dette arrangement, der er kommet i stand i samarbejde med bluesforeningen B’Sharp – Silkeborg Rhythm’n Blues Association.

Uffe Steen Trio
Foto: Peter Widmer

Er man til sublim musik i grænselandet mellem blues og jazz, får man virkelig valuta for pengene, hvis man opsøger Uffe Steen Trio, der spiller på Magistraten fredag den 25. juni klokken 19. Pris: 50 kr. Billetter kan købes her.

Den veletablerede Uffe Steen Trio, der spiller utrolig spændende og varieret instrumentalmusik, består af den unikke og versatile guitarist Uffe Steen, den solide trommespiller Jesper Bo Knudsen og den elegant spillende kontrabassist Thomas Sejthen. Seneste albumudspil er Retroscope, der udkom tidligere på året i Uffe Steens navn (læs anmeldelse her).

Uffe Steen er i øvrigt en guitarist, der kan og vil det hele, og som boltrer sig ubesværet inden for alskens musikgenrer. Imidlertid er bluesmusikken Uffe Steens hjertebarn, hvilket Uffe Steen Trios musikalske udtryk naturligvis bærer præg af. Uffe Steen er trioens hovedkomponist, men de tre musikere fusionerer smukt deres forskellige inspirationskilder til et samlet, ganske særligt formsprog, der er deres helt eget.

Uffe Steen Trio er et must, og man går med garanti fra deres koncert i højt humør og i musikalsk beriget tilstand (læs mere om Uffe Steen Trio her).

Glad i låget

SP Just Frost
Foto: Frank Nielsen

Lørdag den 26. juni klokken 21.15 er der gode chancer for, at man bliver løftet, hvis man vælger at overvære koncerten med hæderkronede SP Just Frost. Trioen spiller i Lysdahl Simonsen & Danbolig-teltet på havnen, og koncerten er tilmed gratis.

Imidlertid skal man have billet for at blive lukket ind, og billetter kan hentes her.

I mere end tyve år har trommespilleren Søren Frost, bassisten Henrik “SP” Schou Poulsen og tangentmanden og vokalisten Esben Just gjort mange af Danmarks musikscener aldeles usikre. Det har de formået med deres New Orleans-påvirkede, utrolig velspillede, forrygende fede, funky blanding af rock og rul, et stænk jazz og rhythm & blues.,

Esben Just
Foto: Peter Widmer

Hvor end de har spillet, har de taget publikum med charme, storm og ekvilibrisme og har gjort selv dårlige dage til en fest (læs for eksempel her). Trioen har flere fine album bag sig og har alle tre begået sig i et utal af forskellige sammenhænge. Eksempelvis spiller Søren Frost permanent med Danmarks Radios Big Band, og det skal man kunne sine ting for at få lov til.

Ingen af de tre har fine fornemmelser. Således har Esben Just for eksempel kunnet opleves under mere ydmyge forhold i Silkeborg med stor succes (læs her). SP Just Frost, der i øvrigt har ligget stille en god stund, er en trio, man bør unde sig selv at opleve. Dét bliver man nemlig helt sikkert gevaldigt glad i låget af (læs mere om SP Just Frost her).

På gader og stræder

Thomas Valter (Jumpin’ Jacks)
Foto: Jakob Wandam

Det sidste navn, der ikke blot vil appellere til blues-folket, men også til folk, der er til rock & roll, til Ray Charles, til John Mogensen, til rockabilly og til dansktopmusik med mere, er feel good-trioen Jumpin’ Jacks.

Jumpin’ Jacks består af guitaristen Bo Møller, Thomas Valter på vokal og kontrabas og trommeslageren Andreas Svendsen. Jumpin’ Jacks spiller på gader og stræder i Silkeborgs bymidte fredag den 25. juni 2021 klokken 15-18.

Jumpin’ Jacks har under andet navn eksisteret siden 2009 og fik en fuldlængdeudgivelse på gaden i 2013, men blev opløst kort derefter. Så kom coronaen, og bandet blev gendannet med den mission at spille glædesfyldt og energisk musik for corona-depressionsramte danskere og andre, der havde lyst til at lytte.

Missionen er åbenbart lykkedes, for Jumpin’ Jacks har under coronaen haft masser af jobs på både større og mindre steder, og så har de spillet med stor succes (læs for eksempel her).

To skiver

Jumpin’ Jacks har også nået at indspille og få udgivet hele to skiver med kort tids mellemrum, den ene med John Mogensen- og/eller dansktopfarvet musik, den anden med en langt mere reel (jump) blues-tilgang til musikken.

Andreas Svendsen (Jumpin’ Jacks)
Foto: Jakob Wandam

Det første af disse to album er Rock ’n’ roll og ikke andet, det andet bærer titlen Summertime blues (læs anmeldelser her og her).

Jumpin’ Jacks skal nok få sparket fut i fejemøget, når de rammer Silkeborgs bymidte, og tag ikke fejl: Andreas Svendsen, Bo Møller og Thomas Valter – tilsammen Jumpin’ Jacks – er ikke bare et kuriosum. De kan faktisk spille, og så spreder de gode vibrationer omkring sig.

Ganske vist bliver der ikke nogen Riverboat Jazz Festival i år, men Riverboat Jazzdage rummer selvsagt masser af jazz i forskellige afskygninger samt nok af musikalske godbidder for blues-folket til, at også blueselskere har noget at rejse til Silkeborg efter under Riverboat Jazzdage.