Tekst: Jakob Wandam
Den nordjyske guitarist Olav Poulsen er måske ikke hvermandseje, og også hvad angår koncerter, er det nemmest at finde muligheder for at opleve hans formidable slide-evner i den nordvestlige del af landet.
Ikke desto mindre nyder Olav Poulsen bred anseelse både blandt bluesfans og –musikere i hele Danmark. Og er denne fremragende guitarist gået under radaren hos nogle af Bluesnews.dk’s læsere, vil vi hermed prøve at råde bod på dette. Artikelserien ”Under radaren” har nemlig netop som formål at sætte spot på de danske bluesmusikere og deres indspilninger – også dem, som måske ikke har nydt den store opmærksomhed hidtil.
Med Spotify-playlisten nederst i artiklen kan du lytte med på mange af de numre, der omtales i teksten.
Dobro
Olav Poulsens første bidrag til nationaldiskografien kom i form af sangeren og guitaristen Henrik Barners album Lights out boogie, der udkom i 1997. Olav Poulsen spillede dobro på en plade, der også havde blandt andre Morten Wittrock, Hans Knudsen og Kenn Lending på gæstelisten, og Poulsen kunne høres på fire skæringer: Kansas Joe McCoys ”Oh Red”, Bill Jacksons ”Blood red river”, The Allman Brothers’ ”Low down dity mean” og Blind Willie McTells ”Let me play with yo’ yo-yo”.
To år senere var han gæst ved indspilningerne til H.P. Langes album Ain’t jivin’, der udkom i 2000. Olav Poulsen spillede National steel-guitar på Langes egen ”All I crave”.
En afstikker fra bluesgenren kom med ”Dagbog”, et nummer fra popgruppen Souvenirs’ 2001-udgivelse Ude på landet. Herefter dannede Olav Poulsen en duo med folk- og visesangeren Michael Staun, og sammen udsendte de albummet Ryes Passage i 2003.
Staun havde skrevet musik og tekster og stod for sang, akustisk guitar og mundharpe, mens Olav Poulsen sang andenstemme og spillede dobro og guitar. Pladen måtte vel karakteriseres som et folk- eller singer/songwriter-album og berørte også både bossanova og country. Men Olav Poulsens bluesrødder fornægtede sig ikke – særligt åbningsnummeret “98101098” var stærkt bluesy – og der var mange prøver på hans slide-guitarlinjer, som smøg sig om Michael Stauns sange.
The Red Light Players
Samme år indspillede Olav Poulsen som en del af The Red Light Players, backingbandet for den aalborgensiske sanger og sangskriver Lasse Vestergaard. Albummet Tracks udkom i 2004, og Olav Poulsen var igen med – på fem skæringer – på Vestergaards opfølger Viva! … and then some (2005).
Inden da havde man dog kunnet høre Olav Poulsen på ”En plads i byen” og ”Lorna” fra Allan Olsens album Gæst (2004). Og ikke mindst var Poulsen en del af bluesbandet Blues and Beyond, der havde Margrete Grarup som forsanger. Blues and Beyond udgav et enkelt, selvbetitlet album i 2004 med otte blues-covers.
Sangene på Blues and Beyond var standarder af blandt andre Blind Willie Johnson, Willie Dixon, Bo Diddley, Joe Louis Walker og sågar maliske Boubacar Traoré, så bandet kom vidt omkring i blueslandskabet. Alle sangene var arrangeret af Blues and Beyond selv.
I 2005 spillede Olav Poulsen dobro på ”Merry-go-round”, et nummer på countrysangeren og singer/songwriter’en Ronni Ströms album Drifting. Desuden var han med på den aalborgensiske sangerinde Bodil Ashkenazys debutalbum C’est extra! med franske chansons. Olav Poulsen spillede på ”Je bois” og ”Mademoiselle chante le blues”.
Tv-talentshow
Olav Poulsen hørtes i 2006 på to numre på Er du dus med himlens fugle, en udgivelse af Thomas Stenberg, som var blevet landskendt i tv-talentshowet Stjerne for en aften. Olav Poulsen spillede slide-guitar og dobro på ”Duften af forår” og John Mogensens ”Sæt dig ned i en vejgrøft”.
Samme år var han med på Ivan Sands album Banditter i habitter sammen med blandt andre bassisten Dion Egtved, som i dag spiller med Ron Wood (læs her).
I 2008 udkom endnu et album fra Lasse Vestergaards hånd. Nu kaldte han sig ved kunstnernavnet Route of the Belated, og på albummet med samme titel spillede Olav Poulsen elektrisk guitar på skæringerne ”Below 5 degrees”, ”Ferris wheel” og ”The letter”.
Jan Edvard var – og er – forsanger i bluesbandet Beggars Blue. I 2010 prøvede han imidlertid lykken i eget navn med albummet Jan Edvard & the Giant Jets. Olav Poulsen var gæst på albummet og spillede akustisk og elektrisk slide-guitar på ”Because of you” og ”Stuck on a love thing”.
Gospel blues-album
Et samarbejde med guitaristen Gary Snider (Tøbrud) blev dokumenteret på dennes Taste of Snider 2 (2011), hvor Olav Poulsen kunne høres på ”Nobody”, ”Half the fun, part 2”, ”Guardian angel” og ”Manø Ebbevej”. Samarbejdet blev udvidet med sangeren James Loveless (Shades of Blue), og som Loveless-Poulsen-Snider udsendte trioen albummet Wade in the water i 2014.
Water in the water var en gospel blues-plade, hvor repertoiret primært var traditionals, men der var også sange af Curtis Mayfield, Johnny Cash og Mississippi Fred McDowell. Alle numrene var indspillet i relativt nedbarberede arrangementer med Olav Poulsen på elektrisk og Gary Snider på akustisk guitar samt James Loveless på vokal.
Samtidig var Olav Poulsen en del af det turnerende country blues-jamband Blues Jamboree, en skandinavisk supergruppe med deltagelse af blandt andre Paul Banks, Troels Jensen, H.P. Lange, Tim Lothar, Peter Nande, Svante Sjöblom, Mik Schack og Hugo Rasmussen. Blues Jamborees 2013-turné blev dokumenteret på de to cd’er Grab a root an’ growl og Ride train ride, der begge udkom i 2014.
Straight Shooter
Blues Jamboree-pladerne blev udgivet på Peter Nandes pladeselskab Straight Shooter. Her udkom yderligere to album med bidrag af Olav Poulsen.
Det første var den herboende færing Terjis (Terji Krossteig Messell) Útisetablús (2017), hvor Olav Poulsen spillede på tre skæringer: ”Blús fyri Jógvan”, ”Havn, kjera Havn (Útisetablús)” og ”Frá Mykonos til Mykinesar” (læs anmeldelse her).
Skagboen Chris Andersens debutalbum Hammer blues (2018) var den næste Straight Shooter-cd, og her hørtes Olav Poulsen igen på tre numre, nemlig ”Treat you so fine”, ”You’re still around” og ”Hope” (læs anmeldelse her).
Chris Andersen-numrene runder også vores playliste af, for de er det hidtil seneste, vi har hørt på indspilningsfronten fra Olav Poulsen. Forhåbentlig er der mere i vente.