Nello springer ud som frontfigur for eget bluesband

Niels Nello Mogensen

Tekst: Jakob Wandam

”Folk har gennem årene ofte spurgt, om jeg ikke skulle synge noget mere selv, men (tro det eller ej) – blufærdighed og så det, at jeg spiller med så mange fantastiske sangere, har gjort, at der ikke har været tiden og lejligheden til det. Men nu skal det være,” skriver bassisten Niels Nello Mogensen.

Nello er nu klar til at stå i front for sit eget bluesband, Nello & the Helping Hand Band. Og det er lidt af et hold, han har samlet: Ronni Boysen, guitar, Kjeld Lauritsen, orgel og Mads D. Andersen, trommer.

The Helping Hand Band blev samlet til at spille bag amerikanske Hook Herrera på to Danmarksturnéer i 2017 og 2019 (læs her). Det var så tilfredsstillende, at de altså nu formaliserer samarbejdet i eget regi.

Aarhus’ bluesmiljø

Mads D. Andersen og Niels Nello Mogensen
Foto: Frank Nielsen

Niels Nello Mogensen har været en del af Aarhus’ bluesmiljø siden boomet sidst i 80’erne, hvor han spillede i bandet Don’t Mess sammen med Martin Blom (Trouble Cats). Inden da havde Nello blandt andet været en del af de sidste år med punkbandet Lost Kids.

Siden 1996 har Nello været fast mand hos Johnny Madsen, men han har også spillet blues i talrige sammenhænge, for eksempel sammen med Kent Thomsen og Henrik Hansen i Thomsen-Nello-Hansen, med Hansen og Kenn Lending i Silver & Blue og med Troels Jensen, Peter Nande og Big Creek Slim i Blues Explosion.

Af de mange udenlandske navne, som Nello har spillet med, kan nævnes Champion Jack Dupree, Barrelhouse Chuck, Ron Hacker og James Harman.

Nello var med til at starte Danish Music Award-vinderne Grarup Allstars, og så har han udsendt to rockplader med sit band Nellovator.

Danske og udenlandske bluesfolk

Guitaristen Ronni Boysen blev Årets Danske Bluesnavn i 2013 og modtog Blueskartellets Ærespris i 2010. Han har spillet med et utal af danske og udenlandske bluesfolk – herhjemme spiller han jævnligt med f.eks. Hans Knudsen og Trainman Blues, og i udlandet turnerer han med Mud Morganfield, Diunna Greenleaf og West Weston.

Ronni Boysen
Foto: Frank Nielsen

Ronni Boysen har tidligere delt scene med blandt andre Otis Grand, James Harman, Junior Watson og Big Joe Louis, og for nylig har vi set ham sammen med fransk-engelske J.D. Harmo (læs her).

Desuden har Ronni Boysen indspillet med f.eks. Peter Nande, Frank White, Lightnin’ Moe og All My Exes, og han er medlem af det prisvindende svenske blues- og rock & roll-band The Kokomo Kings.

Kendt og respekteret

Kjeld Lauritsen
Foto: Peter Widmer

Kjeld Lauritsen er særlig kendt og respekteret i jazzkredse, men spillede fra et tidligt tidspunkt blues med blandt andre Kenn Lending Blues Band, Smalltown Bluesband og Katzenjammer Kids. Siden startede han orgeljazz-bandet The Organizers og har endvidere udsendt syv album i eget navn.

Kjeld Lauritsen spiller fortsat i flere forskellige sammensætninger, men i hans faste trio optræder Søren Frost og Per Gade. Sammen med sangerinden Miriam Mandipira spiller de endvidere som Mandipira/Lauritsen/Gade/Frost og udgav i 2015 albummet Convergence (læs anmeldelse her).

I 2019 modtog Kjeld Lauritsen Palæ Bars Jazzpris (læs her).

Spillede sig til pladsen

Mads D. Andersen
Foto: Frank Nielsen

Mads D. ”Tiny” Andersen tog som 21-årig fra Rødekro til London og spillede sig til pladsen hos Otis Grand & the Big Blues Band. Med Grand turnerede Mads Andersen i hele Europa og spillede sammen med blandt andre Steve Cropper, Ike Turner, Kim Wilson, Joe Louis Walker og Pee Wee Ellis.

Da Mads Andersen efter tre et halvt år kom hjem til Danmark, sluttede han sig til sin bror i Mike Andersen Band og spillede dér i seks år. Siden har han arbejdet som freelance-trommeslager for f.eks. Anders Blichfeldt, Ivan Pedersen og Henning Stærk.

Ikke mindst har Mads Andersen turneret med internationale bluesstjerner som Alan Haynes, Lurrie Bell, Tony Vega og Kai Strauss.

Blandet blues-repertoire

Nello & the Helping Hand Band vil spille et blandet blues-repertoire af kunstnere som Muddy Waters, Willie Dixon, Howlin’ Wolf, B.B. King, Little Walter, Albert King og John Lee Hooker samt enkelte egne numre.

Orkestret turnerer i uge 38 og 43, 2020 og i uge 10-11 i 2021. Nello & the Helping Hand Band kan bookes gennem Life Is Good Music (se her).