Flere topnavne til Blues Heaven og Blues Paradise

Af Jakob Wandam

I april måned offentliggjorde Peter Astrup Blues Productions de første navne til festivalerne Blues Heaven i Frederikshavn og Blues Paradise i Næstved, nemlig Robert Cray, Walter Trout og Popa Chubby (læs her).

Siden fulgte annonceringen af festivalernes hovednavn, Buddy Guy (læs her), og nu er det komplette program endelig officielt.

Begge festivaler finder sted i den første weekend i november – fredag den 1. og lørdag den 2. Med få undtagelser spiller alle kunstnere på både Blues Heaven og Blues Paradise. Fredagens navne i Frederikshavn optræder lørdag i Næstved og vice versa.

Magisk

Wee Willie Walker
Foto: Frank Nielsen

Sidste års hovednavn på Blues Heaven, soul/blues-sangeren Wee Willie Walker, vender tilbage i år. I 2017 gav han en aldeles magisk koncert i Frederikshavn, bakket op af et orkester med Kid Andersen i spidsen (læs her). I år har han The Anthony Paule Soul Orchestra i ryggen og sangerinden Terrie Odabi som sparringspartner.

Guitaristen Anthony Paule har været en del af den amerikanske vestkyst-bluesscene i mange år, blandt andet som medlem af The Hound Kings og i parløb med Frank Bey i Bey Paule Band. Han har desuden medvirket på en lang række plader med blandt andre Maria Muldaur, Jackie Payne og Andy Santana.

I 2015 dannede han, hvad der skulle blive The Anthony Paule Soul Orchestra, som han kalder an old school soul revue – et fuldt soulband med blæsere, som er i stand til at skabe den klassiske soul blues-lyd.

Makkerskabet med Wee Willie Walker blev dokumenteret med albummet After a while (2017), og nu har de ydermere fået selskab af Terrie Odabi, som i øvrigt synger duet med Walker på nummeret “Lovey dovey” på nævnte cd.

Den amerikanske sangerinde har en alsidig karriere bag sig, som har inkluderet jazz, r&b og verdensmusik, men i de senere år har hun primært helliget sig bluesen og er efterhånden blevet et etableret live-navn i San Francisco-området. Ud over Wee Willie Walker har hun desuden indspillet med saxofonisten Nancy Wright.

Sangskriver

76-årige Don Bryant startede karrieren i 1960’erne som sanger og sangskriver for Hi Records i fødebyen Memphis, Tennessee. Han blev hurtigt en af selskabets huskomponister og står blandt andet bag klassikeren “I can’t stand the rain”, som han skrev i 1973 sammen med sin kommende hustru Ann Peebles.

Don Bryant
Foto: Matt White

Bryant skrev også sange til Hi Records’ store soul- og soul blues-stemmer som Syl Johnson, Otis Clay, O.V. Wright og selvfølgelig Al Green. Som indspillende kunstner blev det dog ikke til meget for Don Bryant; han lavede kun et enkelt album for Hi i 1969.

Senere i karrieren koncentrerede han sig om gospel og udsendte tre album mellem 1987 og 2000. I 2016 blev han imidlertid overtalt til at gå i studiet igen og indspillede den meget velanmeldte Don’t give up on love med backinggruppen The Bo-Keys.

Netop The Bo-Keys bakker også Don Bryant op, når han til november indtager Arena Nord og Arena Næstved. Bandet, der består af førsteklasses session-musikere som Howard Grimes, Scott Bomar og Ben Cauley, spiller old-school soul, og ud over en række plader i eget navn har de blandt andre indspillet med John Németh og Cyndi Lauper.

Man kan forvente fremragende Memphis soul med rigelige mængder blues, rhythm & blues og gospel, når Don Bryant feat. the Bo-Keys går på scenen.

Stor oplevelse

Mike Ledbetter
Foto: Frank Nielsen

En af de helt store oplevelser på sidste års Blues Heaven var Mike Ledbetter, der var med som vikar hos Kilborn Alley Blues Band. I år dukker han op i Frederikshavn og Næstved med sin musikalske makker Monster Mike Welch i projektet Welch Ledbetter Connection. Duoen er en af de mest interessante og roste nye blues-konstellationer, der er opstået inden for de seneste år.

”Monster” Mike Welch har spillet med West Coast blues-bandet Sugar Ray and the Bluetones siden 2001, men var allerede inden da en etableret og højt respekteret guitarist og solist. Han albumdebuterede i 1996 og har siden udsendt fem yderligere album, senest den fremragende Just like it is i 2007.

I 2017 slog han pjalterne sammen med Mike Ledbetter og indspillede den roste Right place, right time. Mike Ledbetter kom fra en position som sanger i Nick Moss Band, men er også en fremragende guitarist.

Sygdom

Joanna Connor
Foto: Cory Anderson

Joanna Connor var sidst på programmet i Frederikshavn i 2016, men måtte dengang aflyse sine koncerter i Danmark på grund af sygdom. Nu er den amerikanske sangerinde og guitarist imidlertid tilbage.

Den 55-årige Connor albumdebuterede i 1989 med Believe it!, men karrieren tog for alvor fart i 2014, da en video, hvor hun spillede ”Walkin’ blues”, gik viralt. Billederne af en husmor-type, der spiller hæsblæsende slide-guitar, var noget, de sociale medier kunne lide.

Siden har Joanna Connor udgivet albummet Six string stories i 2016.

Alsidig

Den alsidige Duke Robillard var en af stifterne af Roomful of Blues og erstattede i en periode Jimmie Vaughan i The Fabulous Thunderbirds, men har også udgivet musik i eget navn siden 1985. Sit elegante guitarspil folder han ud i en mangfoldighed af stilarter – Texas blues, Chicago blues, rhythm & blues, jazz, swing m.m. – hvilket er dokumenteret af en lang række pladeudgivelser.

Duke Robillard

Desuden er Duke Robillard en højt respekteret producer og session-musiker, og i en periode var han guitarist i Bob Dylans turné-band. I 2015 spillede han på to numre på danske The Blues Overdrives album Clinch!

Selv udsendte Duke Robillard senest albummet Duke Robillard and his dames of rhythm i 2017, en jazz- og bluesplade, hvor han arbejdede sammen med sangerinder som Sunny Crownover, Maria Muldaur, Kelley Hunt, Madeline Peyroux, Catherine Russell og Elizabeth McGovern.

Robillard har optrådt adskillige gange i Danmark, senest på Bartof Station i forbindelse med Copenhagen Blues Festival 2017.

Fremadstormende

Christone “Kingfish” Ingram

Christone “Kingfish” Ingram er en fremadstormende ung bluesman, som til trods for, at han stadig er teenager, er et navn, der bliver holdt øje med på den amerikanske såvel som den internationale bluesscene.

Ingram kan spille på bas og trommer, men siden han var tretten, har guitaren været hans primære instrument. Sidste år medvirkede han på Eric Gales’ album Middle of the road, han spiller på et snarligt udkommende album med The Sebastian Lane Band, og ikke mindst udsender Christone “Kingfish” Ingram sin første cd i eget navn senere i år.

Talentpriserne er regnet ned over den unge Ingram, der selv betegner sig som inspireret af hele spektret af bluesguitarister fra Robert Johnson til Joe Bonamassa.

(NB! Christone “Kingfish” Ingram spiller kun i Frederikshavn).

Gjorde lykke

The Norman Jackson Band indtog en tredjeplads ved International Blues Challenge i 2016, hvor de gjorde lykke med deres show-orienterede blues og soul.

The Norman Jackson Band

I front for den amerikanske kvartet står sangeren og guitaristen Norman Jackson, der har fået soul og Chicago blues ind med modermælken via sin opvækst i Detroit og netop the windy city.

Jackson sekunderes af den energiske saxofonist Rick Shortt, som ikke blot giver sangene fylde med sine messingblæs, men også er en essentiel del af The Norman Jackson Bands sceneshow.

Bandet fuldendes af bassisten Danny Williams samt trommeslageren Ron Brown, der ofte blot går under navnet The Boogieman. Sidstnævnte indtager desuden en i hvert fald titulær hovedrolle på The Norman Jackson Bands albumudgivelse, It’s the drummer’s fault, som udkom sidste år.

(NB! The Norman Jackson Band spiller kun i Næstved).

Hyldest

George “Harmonica” Smith
Foto: Lionel Decoster

Sidste punkt på programmet ved Blues Heaven og Blues Paradise er en hyldest til George “Harmonica” Smith, den amerikanske mundharpespiller, der døde i 1983.

Bag denne tribute står et såkaldt Blues Harp Revue bestående af tre internationalt berømmede mundharpebetvingere: engelske Steve “West” Weston, italieneren Egidio “Juke” Ingala og Helge Tallqvist fra Finland.

De bakkes op af vores egen Ronni Boysen samt Marco Gisfredi på guitar og en rytmesektion, der består af Enrico Soverini og Max Pitardi.

George “Harmonica” Smith var selv påvirket af især Little Walter og arbejdede i løbet af karrieren sammen med kunstnere som Muddy Waters, Little Willie John, Champion Jack Dupree, Big Mama Thornton, T-Bone Walker, Rod Piazza og William Clarke.

Smith var en mester på både diatonisk og kromatisk mundharpe, og der vil blive givet rundhåndede prøver på begge dele, når George “Harmonica” Smith Blues Harp Revue spiller blueslegendens sange i Næstved og Frederikshavn.

 

Billetter til Blues Heaven i Frederikshavn kan købes her.
Billetter til Blues Paradise i Næstved kan købes her.