Buddy Guy til Blues Heaven og Blues Paradise

Tekst: Jakob Wandam

For et par uger siden offentliggjorde Peter Astrup Blues Productions de første navne til festivalerne Blues Heaven i Frederikshavn og Blues Paradise i Næstved (læs her). Siden har rygterne svirret om, hvem der ellers var på plakaten, og nu er det absolutte topnavn endelig officielt.

Største nulevende bluesmusiker

Øverst på plakaten står nemlig den ubetinget største nulevende bluesmusiker, Buddy Guy. Amerikanske George ”Buddy” Guy har efterhånden rundet de 81 år, men er stadig flittigt aktiv. Hans seneste studiealbum udkom i 2015 med titlen Born to play guitar, og det næste, The blues is alive and well, er lige på trapperne.

Buddy Guy begyndte karrieren som studiemusiker i Chess-studierne i 1950’ernes Chicago, hvor han spillede bag legender som Muddy Waters, Howlin’ Wolf og Little Walter. Hans solokarriere fik en langsom start, fordi hans uortodokse, energiske rock-influerede spillestil ikke faldt i Chess-bossernes smag.

I 1960’erne indledte han et parløb med Junior Wells og tiltrak sig desuden opmærksomhed fra Europa, ikke mindst hos de engelske guitarister, der stod i spidsen for periodens British blues boom. En af disse var Eric Clapton, hvis støtte gav Buddy Guys karriere et ordentligt boost, da Guy blev inviteret til at deltage i Claptons højtprofilerede koncerter i Royal Albert Hall omkring 1990.

Hyldet

Siden har Buddy Guy været hyldet som en af genrens største og mest betydningsfulde guitarister.

“Vi har fået det hovednavn, som vi virkelig har drømt om. Buddy Guy er bluesmusikkens definitivt største nulevende navn, og der er absolut ingen over og ingen ved siden af ham,” siger Peter Astrup, arrangør af Blues Heaven og programchef på Blues Paradise.

Peter Astrup fortsætter: “De seneste år har vi desværre set mange af de store musiklegender gå bort, og efter B.B. Kings død i 2015 er Buddy Guy den sidste af de ikoniske bluesgiganter. På denne europæiske afskedsturné bliver der i alt blot seks koncerter, og vi flyver ham ind eksklusivt for Skandinavien til disse to koncerter.”

Store navne

Buddy Guy indskriver sig på toppen af en festivalplakat, der allerede indeholder store, internationale bluesnavne som Robert Cray, Walter Trout og Popa Chubby. Flere navne vil blive offentliggjort i de kommende uger.

Blues Heaven finder sted i Arena Nord i Frederikshavn, og Blues Paradise løber af stablen i Arena Næstved. Begge festivaler foregår fredag den 2. og lørdag den 3. november. Kunstnere, der spiller i Frederikshavn om fredagen, optræder i Næstved om lørdagen og vice versa.

Læs mere om programmet på Blues Heaven her og om Blues Paradise på festivalens Facebook-side her.