Koncertanmeldelse: Jesper Theis & Delta Roots Band, CasaV58, Aarhus

Jesper Theis

Tekst og foto: Peter Widmer

På CasaV58 i Vestergade i Aarhus var publikum den 31. oktober mellem klokken 14 og 16 vidne til en verdenspremiere med blues- og roots-manden Jesper Theis & Delta Roots Band. Jesper Theis sagde blandt andet til de cirka 35 publikummer, der havde fundet vej til CasaV58, at: ”Dette er en premierekoncert, og vi spiller sammen for første gang i dag.”

Desuden gjorde Jesper Theis det klart, at: ”Dette band er til dags dato det største band, vi har spillet med – eller i, om I vil.” Desuden slog Jesper Theis før koncerten over for Bluesnews.dk fast, at: ”Dette er et eksperiment. Der tale om en ny lyd, da nu Tim [Lothar] er kommet til med alt det, han kan.”

Tim Lothar

Ikke blot lagde Tim Lothar ekstra dimensioner til det musikalske univers, Jesper Theis står for. Der var også andre musikere, der gjorde deres til at skabe ”en ny lyd.” Det var nemlig en interessant musikerkonstellation, der dannede Delta Roots Band, som under ledelse af Jesper Theis bestod af en yderst kapabel forsamling:

Jesper Theis hørtes på guitar, vokal, banjo og dobro, Tim Lothar på dobro, guitar, banjo, pumpeorgel og vokal, Kenneth Hove på kontrabas, Søren Lykkegaard på trommer og kor, Jarno Varsted på mundharpe og kor samt den nyligt ”hijackede” Jens Falck som ”special guest” på violin og banjo.

Kompetente

Jens Falck

Jens Falck har alenlang spilleerfaring med legendariske Djursland Spillemænd og har også spillet med Allan Olsen i tre års tid, sagde han til Bluesnews.dk i løbet af eftermiddagen. Det var således yderst kompetente folk, man fik at høre på CasaV58’s scene denne søndag eftermiddag.

Jesper Theis, der for mange er kategoriseret som bluesmusiker, gav i øvrigt fra scenen en længere udredning af, hvad hans ”nye lyd” går ud på, og hvordan hans sange bliver formet. ”Som sagt er det en ny lyd, man kommer til at høre. Der er mange veje, man kan gå. For eksempel kan man tilføje en elektrisk guitar,” sagde Jesper Theis og fortsatte:

Jens Falck, Jesper Theis, Jarno Varsted

”Men det gør alle de andre, så vi har ”hijacket” en violin, der passer meget fint til min musik i dag, der går ud over blues – ud i det mere folk‘ede. Det er meget tilfældigt, hvad en sang bliver til, når jeg komponerer. Når en sang er prøvet af, skal den spilles. Måske bliver den i sidste ende til et country-nummer, måske bliver det til et folk-nummer.

Det hele lugter af blues, men kan minde om noget andet. Sådan er gamet for mig. Jeg har som regel ikke nogen bestemt sang på tegnebrættet. Det kommer ”lissom” bare. Først skal jeg, min kæreste, mine medspillere, etc. kunne lide sangen. Dernæst beslutter jeg, hvordan den endelige form skal være, og som lige sagt, det kommer ”lissom” bare.”

Kvalitet

Søren Lykkegaard

Lige meget hvordan Jesper Theis end vender og drejer sangskrivningsprocessen, står det klart, at han efterhånden har skrevet en god portion sange af høj kvalitet. Flere af disse kan man høre på musikerens to fuldlængdeudgivelser i eget navn, nemlig Narrow line fra 2017 (læs anmeldelse her) og The tide will turn again, der udkom sidste år (læs anmeldelse her).

Denne eftermiddag kom man godt omkring kapelmesterens materiale plus det løse, og koncerten startede med en smule forsinkelse klokken 14.15. Orkesteret lagde ud med ”Going to the rathole” fra det seneste Jesper Theis-album, og sammen løftede de seks musikere på scenen nummeret. Især bemærkede man Søren Lykkegaards sprøde og lette trommespil.

Jesper Theis og Tim Lothar

”The tide will turn again” fik man til manges overraskelse i en interessant, fin country-udgave. Her spillede Tim Lothar pumpeorgel med god effekt. Den langsomme blues ”Doing me wrong” blev også luftet i en fornem udgave med indlagt bluesmandolin-solo ved Jens Falck og en ”mini-duel” mellem Jens Falck og Jesper Theis på dobro.

”Devil and the deep blue sea” fik man i en virkelig fed udgave med flot slide-spil på dobro ved Jesper Theis og en fin sekvens med unisont spil mellem Tim Lothar og Jesper Theis på henholdsvis akustisk guitar og dobro. Dertil kom en – som i flere andre numre – aldeles fornem mundharpeindsats ved Jarno Varsted.

God start

Jesper Theis

Efter otte indtagende numre var første sæt slut klokken 15, og musikerne tog sig en velfortjent pause. Efter denne gik dagens seks mand stærke musikerhold i gang med andet og sidste sæt klokken 15.15. Det vil sige, at Jesper Theis gik på scenen alene med sin akustiske guitar og gav en solo-optræden med et intenst, kortere nummer.

Til andet nummer skiftede Jesper Theis til dobro, og Søren Lykkegaard sluttede sig til ham og leverede kongenialt korarbejde og trommespil. Til afviklingen af sættets tredje nummer kom Tim Lothar til med sin dobro, og de tre kastede sig ud i ”en rigtig kærlighedssang,” som Jesper Theis udtrykte det.

Kenneth Hove

Her sang Tim Lothar og Søren Lykkegaard kor, og der var fint strengesamspil mellem Tim Lothar og Jesper Theis. Fjerde nummer var ”You don’t listen” fra det seneste Jesper Theis-album, og nu var hele musikerholdet på scenen. De spillede en fremragende, bastant version af nummeret, der i høj grad var præget af Jarno Varsteds overfede mundharpetoner.

Andet sæts sidste reelle nummer var ”Creepy woman” fra det første album af Jesper Theis, der blev spillet i en fremragende udgave. Kenneth Hoves kontrabasspil drev nummeret fremad, så fremdrift var der nok af. Hertil kom en god gang ping-pong mellem de to strengemestre Tim Lothar og Jesper Theis, der demonstrerede godt samspil.

Overraskende

Jarno Varsted

Trommespillet var fornemt og bemærkelsesværdigt, og så var der Jens Falck, der fremturede med en mavepuster af en violinsolo, såvel som Jarno Varsted bidrog med endnu en fornem mundharpesolo. Andet sæt var slut klokken 15.55, men der skulle to ekstranumre til, før musikerne fik lov til at holde fri.

Første ekstranummer blev tilskrevet Olav Gudnason, der ofte spiller kontrabas sammen med Jesper Theis. Her fik man igen en forrygende violinsolo ved Jens Falck og en ditto mundharpesolo ved Jarno Varsted. Endvidere var Tim Lothar fremme med en fornem slide-solo på dobro. Imidlertid var det mest overraskende ekstranummer det andet.

Her var der nemlig tale om Elmore James-klassikeren ”It hurts me too”. Samme er man vant til at høre i højelektrificeret, pågående udgave. Imidlertid fik man denne eftermiddag nummeret i en langsom, blid, intim og intens version med en fornem slide-solo på dobro ved Tim Lothar og et glimrende, til tider næsten tyst, men effektfuldt sangforedrag ved Jesper Theis.

Jesper Theis & Delta Roots Band

Således sluttede Jesper Theis & Delta Roots Band en aldeles overbevisende koncert, og man må sige, at eksperimentet lykkedes. Er man til delta blues og roots-musik inklusive et stænk country og lidt folk, vil man gøre sig selv en tjeneste ved at opleve toptunede Jesper Theis & Delta Roots Band i levende live, så fang dem endelig, når du kan. Det lønner sig utvivlsomt, og de små 35 publikummer, der overværede denne søndag eftermiddagskoncert, som var arrangeret af Aarhus Bluesforening, gik utvivlsomt berigede hjem.