Efterårssæsonen er i fuld gang hos Aarhus Bluesforening

James Loveless
Foto: Frank Nielsen

Tekst: Jakob Wandam

Aarhus er en by med stolte bluestraditioner, og med til at varetage dem er Aarhus Bluesforening, som arrangerer blueskoncerter på spillestedet CasaV58.

Foreningens koncertrække for efteråret er allerede godt i gang. Aarhus Bluesforening har således i oktober afholdt koncerter med Harpin’ Wolf & the Black Sheep m. H.P. Lange, med Trainman Blues Duo og med Jesper Theis & Delta Roots Band (læs her). Der er imidlertid stadig syv koncerter at se frem til i 2021.

Deluxe

Fried Okra
Foto: Frank Nielsen

Fredag den 12. november klokken 20.15 er det Fried Okra, der står for underholdningen. Fried Okra er egentlig en trio bestående af Morten Lunn (vokal, guitar og diddley-bow), Thomas Crawfurd (trommer) og Anders Wallin (bas). Men i Aarhus optræder bandet som ”Fried Okra Deluxe” og er udvidet med tre gæster, der skal være med til at udbygge Fried Okras hill country blues-baserede, men ganske alsidige blueslyd.

Rune Højmark
Foto: Frank Nielsen

De tre gæstemusikere er guitaristerne Alain Apaloo og Rune Højmark samt organisten Kristian Jørgensen. Alain Apaloo er kendt som en af de mest originale stemmer på den danske bluesscene. Den togolesisk-fødte bluesmand blander delta blues med vestafrikansk musik og jazz m.m. i både sin sangskrivning og sin performance (læs om Alain Apaloos indspilninger her).

Rune Højmark er ikke mindst rost for sit slide– og lapsteel-spil, som for eksempel M.C. Hansen, One-Eyed Mule og Nisse Thorbjørn har nydt godt af. Bluesfans kan også have set ham med Trainman Blues, og så medvirker han selvfølgelig på Fried Okras seneste opus Doing it right (læs anmeldelse her).

Kristian Jørgensen har, lige som Rune Højmark, spillet flere koncerter med Fried Okra. Han er til daglig pianist på Det Kgl. Teater og har desuden en passion for New Orleans-musik.

Lokalhelt

Max Wolff er lidt af en lokalhelt i det aarhusianske bluesmiljø, og han optræder på CasaV58 søndag den 21. november klokken 14. Guitaristen og sangeren Max Wolff begår sig i den akustiske blues, men han er ikke bange for også at smide amerikansk folk og country i gryden såvel som bluespåvirket klassisk rock og rock & roll.

Max Wolff
Foto: Peter Widmer

Max Wolff har to soloalbum på samvittigheden, det Danish Music Award-nominerede I’m bonafide fra 2003 og Got you on my mind fra 2008. Hertil kommer ep’en Before showtime (2000), udsendt under navnet Max Wolff & the Blues-Tones, samt to album med bandet Low Budget Brothers.

Koncerten den 21. november vil også være en band-foretagelse, idet Max Wolff bliver bakket op af Henrik Johs. Hansen på trommer, Mikkel Olrik på bas og Niels Ulbrandt Hansen på keyboards.

Inden koncerten med Max Wolff vil der desuden være opvarmning. Hvem der får æren af at være support, er dog redaktionen ubekendt i skrivende stund.

Roots og americana

Kvartetten HandsDown har eksisteret i sin nuværende form siden 2018, og i 2020 debuterede de med albummet American music – made in Denmark. Søndag den 28. november klokken 14 spiller HandsDown på CasaV58, og det er en erfaren herre fra den danske bluesscene, Jesper Bjarnesen, der står for vokal, guitar og mundharpe (læs om Jesper Bjarnesens indspilninger her).

HandsDown

HandsDown er dog ikke et bluesband, men snarere et roots- og americana-orkester. Jesper Bjarnesen, der p.t. også spiller med JB & the Hüggeli, er dog ikke det eneste medlem med blues-erfaring. Bassisten Erik ”Knas” Sandager har således for eksempel spillet med Max Wolff i Low Budget Brothers og arbejdet sammen med Kenn Lending.

Guitaristen Frank ”Franzz” Jakobsen er mere country-orienteret og har blandt andre indspillet med Wenche Hartmann og Arly Karlsen. Trommeslager Jes Eiler Sørensen har i mange år spillet med bandet Ny Dag og er desuden indehaver af trommemærket DRS Drums.

Blues og brunch

James Loveless og Kristian Fogh
Foto: Jakob Wandam

Søndag den 5. december er der ikke bare blues på programmet, men også mad, idet Aarhus Bluesforening og CasaV58 inviterer til ”Blues’n Brunch” med James Loveless & Kristian Fogh. Er man allerede mæt, men med appetit på musik, er det dog også muligt ”kun” at købe billet til koncerten. Brunch serveres fra klokken 11, og koncertstart er sat til klokken 14.

James Loveless er især kendt som forsanger i et af landets mest roste og erfarne bluesbands, det Danish Music Award-belønnede Aarhus-orkester Shades of Blue. James Loveless synger dog også jazz med sin Loveless Blue Jazz Quintet, og i det hele taget har han en lang og alsidig karriere bag sig, der spænder fra Italo disco til gospel (læs mere her).

Pianisten Kristian Fogh spiller netop sammen med James Loveless i Loveless Blue Jazz Quintet. Han er også medlem af både Mike Andersen Band og Lars Lilholt Band, og så har han i eget navn udgivet fusionsjazz-albummet Long story short (2018).

En alsidig dame

Sahra da Silva og Alain Apaloo
Foto: Frank Nielsen

Blues’n Brunch-konceptet føres videre søndag den 12. december, igen med servering fra klokken 11 og musik klokken 14. Denne gang er det sangerinden Sahra da Silva, der står for musikken.

Sahra da Silva har efterhånden besøgt utallige af landets musikscener, siden hun sidste år udgav sit meget roste blues-album #blueswoman (læs anmeldelse her). For ganske nylig optrådte hun for eksempel med sit band på Blues Alive Festival i Horsens (læs her).

Alain Apaloo
Foto: Jakob Wandam

Men Sahra da Silva er en alsidig dame, der også jævnligt kan opleves med The Cornbread Project, Simon Spang-Hanssens Café Central og Søren Siegumfeldt String Swing, for nu blot at nævne nogle få eksempler. Blues, jazz og soul m.m. er hendes gebet, og trods sin unge alder har hun en ganske vidtfavnende indspilningskarriere bag sig (læs her).

Den teknisk eminente sangerinde med den store og udtryksfulde røst optræder ved koncerten i Aarhus sammen med guitaristen Alain Apaloo, der altså vender tilbage til CasaV58 præcis en måned efter sin koncert med Fried Okra. Alain Apaloo er fast guitarist i Sahra da Silvas bluesband, og de to har også tidligere spillet duo-jobs (læs for eksempel her).

Neofolk og blues

Morten Rune
Foto: Jakob Wandam

Tredje og sidste Blues’n Brunch-arrangement finder sted søndag den 19. december. Også denne dag er der mad på bordet fra klokken 11, og musikken spiller fra klokken 14.

Det er sangeren og guitaristen Morten Rune, der er ansvarlig for den musikalske del af arrangementet. Morten Rune er forsanger i neofolk-bandet Ellie, men spiller også blues med Natural Boogie og sit eget Morten Rune Band. Desuden dukker han jævnligt op hos broderen Marc Rune i Big Creek Slim and the Cockroaches.

Morten Rune
Foto: Frank Nielsen

Det er især hjembyen Aarhus, der har haft fornøjelsen af at se Morten Rune live. Her har han også tidligere spillet i regi af Aarhus Bluesforening (se for eksempel her), lige som han flere gange har spillet på byens nye bluesbar Zanders (læs her). Men også Mojo Blues Bar i København har haft Morten Rune på scenen, for eksempel sammen med Peter Nande (læs her).

På CasaV58 spiller Morten Rune heller ikke alene, men dukker op sammen med multiinstrumentalisten Michell Smedegaard Boysen, som ved denne lejlighed spiller bas. Det gør Michell Smedegaard Boysen også til daglig i Liga Latina og sammen med Julian Maraboto. Endvidere er han medlem af Ellie sammen med Morten Rune, og så har han stået for såvel indspilning som foto til Big Creek Slims to seneste album.

Julebal

Søren Schack og Oscar Martin Eriksen
Foto: Frank Nielsen

Årets sidste koncert hos Aarhus Bluesforening er det store julebal med Big O & the Blue Quarters. Det løber af stablen tredje juledag, mandag den 27. december klokken 19.

Østjyske Big O & the Blue Quarters er da også altid gode for en bluesfest, hvilket de har bevist ved talrige festivalkoncerter m.m., siden bandet blev dannet i 2012 – og på koncertoptagelsen Live at Mosten Raceday – 2017 (læs anmeldelse her).

I foråret kunne Big O & the Blue Quarters byde velkommen til den nye bassist Christian Pedersen, som har erstattet det stiftende medlem Jais Kurečko Eriksen (læs her). Han slutter sig til forsanger og mundharpemand Oscar Martin ”Big O” Eriksen, trommeslager Mathias Rindom og guitaristerne Søren Schack og Frederik Tygesen.

Søren Schack og Frederik Tygesen
Foto: Frank Nielsen

Big O & the Blue Quarters har udgangspunkt i jump blues, men breder også paletten ud til at favne blandt andet West Coast blues og West Side Chicago blues. Med to af landets bedste unge bluesguitarister – der har hver sin stil og sit særpræg – slår det ofte gnister på bedste vis, når Big O & the Blue Quarters går i gang.

Koncerten på CasaV58 er annonceret som ”Big O & the Blue Quarters m. gæster.” Hvem gæsterne bliver, er endnu ikke redaktionen bekendt.

Se mere information, herunder om billetkøb og medlemskab, på Aarhus Bluesforenings hjemmeside her eller på foreningens Facebook-side her.