CROSSROAD ­ Aabybro Blues & Boogie Festival 26/9 2015

Crossroad-2015
Carvin Jones Bluesband
(Texas, USA),
John Németh Band (Idaho, USA),
Jan Gerfast Bluesband (S),
Laugesen All Stars (DK),
The Fried Okra Band (DK)

International bluesfestival med nogle af de bedste internationale og skandinaviske bluesnavne. CROSSROAD bluesfestival præsenterer fantastiske bluesnavne fra to scener til en lille intim festival – helt tæt på…

Et sandt indtog af nogle af USA’s og Danmarks bedste bluesmusikere og solister danner grundlag for festivalen i Kultur- & Erhvervscenter Jammerbugt i Aabybro lørdag den 26. september.

“Det bliver en lille og intim festival, hvor publikum kommer helt tæt på de fantastiske musikere,” siger Karsten Højen, der sammen med kulturlivet I Jammerbugt kommune er initiativtager til festivalen. “Fem bands og solister – to fra USA og tre fra Danmark – fordeler deres blå toner over to scener, hvorfra der spilles på skift. Og det bliver intimt – der bliver kun solgt 250 billetter…” slutter Karsten Højen.

Festivalen præsenterer ikke mindre end to absolutte hovednavne:

crossroad_carvin_jones_200 CARVIN JONES
Den ene er den amerikanske guitarekvilibrist og kun 38-årige CARVIN JONES med sit band fra Texas, USA. Carvin Jones er en af dem, som har ført den blå musik ind i det nye årtusinde med eminent guitarspil og en varm og soulpræget stemme. Der er stor respekt omkring hans person i den store bluesverden. Kendte folk som Eric Clapton og Albert Collins har udtalt, at de ser Carvin Jones som en af de mest lovende stjerner inden for bluesverdenen. Carvin Jones har udgivet to soloalbums.
Bandet består af: Carvin Jones – Guitar & vocal, Levi Velasquez – trommer, Joe Edwards – bas.


crossroad_John_Nemeth_200JOHN NÉMETH
Festivalens andet hovednavn kommer fra Idaho i USA. Det er den lige så lovende og kun 30-årige up coming mundharpespiller og sanger JOHN NÉMETH.
US Grammyvinder 2014 af “Soul Blues Male Artist of the Year”, og I guder, den dreng har stemmen, følingen og tonen på bluesharpen. Han bragede ind på scenen i 2004 med ‘Come And Get It’, og siden har det regnet ned over ham med anerkendelser og priser. I 2013 blev det til 5 Blues Award nomineringer, inden da vandt han ‘Living Blues Award’ i 2010, med ordene: ‘Most Outstanding Blues Singer’. Og her I 2015 har han modtaget Blues Music Awards Winner – Best soul blues album.
Bandet består af: John Németh – vokal/harmonica, A. C. Myles – guitar/vokal, Smokie Davies – bas/vokal, Nick Fishman – tromme.


crossroad_Jan_Gerfast_200JAN GERFAST

Fra Sverige kommer JAN GERFAST med sit svenske bluesband. Jan Gerfast, guitarist, sanger, tekstforfatter og komponist, er født 1954 og opvokset i Osby.
Han har turneret, indspillet og jammet med internationale kunstnere som “Uncle” John Turner, “Big Joe Turner, Angela Brown, Junior Wells, Willie “The Touch” Hayes, Erin Jaimes og mange flere. Jan begyndte at spille guitar og blues i slutningen af 1960’erne. Levede som vagabond 1970’erne, var bl.a. i Paris og spillede som gademusikant og på jazzklub. Kom hjem og startede et eksperimenterende rockband kaldet Blå Natt. I starten af 1980’erne arbejdede han mest som studie- og backingmusiker for andre kunstnere. I slutningen af 1980’erne startede han sit blues band og har spillet i hele Norden, Tyskland, Holland, Belgien, Luxembourg, Frankrig, Polen, m.m. Har udgivet ni cd’er i eget navn.
Bandet består af: Jan Gerfast – guitar & vocals, Magic Mama – tangenter & sang, Mattias Ljunggren – bas, Simon Cop – trommer

crossroad_Laugesen-All-Stars_200LAUGESEN ALL STARS
Fra midtjylland får CROSSROAD besøg af LAUGESEN ALL STARS – Top Blues’n’Soul. Mange anser Birgitte Laugesen som Danmarks ukronede jazz- og bluesdronning. Nu har hun samlet et forrygende stærkt All Stars-hold. Med den absolutte elite inden for dansk blues på samme scene er der garanti for en mindeværdig aften. Ud over Birgitte Laugesen selv på sang, består topholdet af:
Uffe Steen, guitar (bl.a. Shades of Blue, Indra, Jens Jefsen Trio, Uffe Steen Trio) – Uffe Steen er kendt som en meget alsidig guitarist, en superguitarist, der med sin egen unikke spillestil og bluesmættede udtryk, bevæger sig ubesværet i grænselandet mellem jazz, blues og rock mm.
Palle Hjort, orgel, klaver (bl.a. Savage Rose, Poul Dissing, Peter Sommer, The Sandmen) – Palle Hjort har medvirket på mere end 100 cd’er. Palles farverige spil og optræden kan opleves i en lang række kendte bands, ikke mindst i Savage Rose, hvor han overtog pladsen efter afdøde Thomas Koppel.
Niels Mathiasen, saxofon (bl.a. Gnags, Thomas Helmig, Henning Stærk Band, Ole Frimer). Niels Mathiasens smagfulde, soulede udtryk er det perfekte match til Uffe og Palle. Aarhus’ bedste saxofonist.
Esben Bach, trommer (bl.a. Shades of Blue, Ole Frimer Band, Kjeld Lauritsen, Kenn Lending) Esben er den oprindelige trommeslager i Shades of Blue og efter en lang årrække i København, hvor han spillede med bl.a. Keld Lauritsen og Kenn Lending, er Esbens stilsikre swing nu atter tilbage i det jyske.
Niels Nello Mogensen, bas (bl.a. Johnny Madsen, Kent Thomsen, Nellovator, Lost Kids) Nello startede i punkbandet Lost Kids. Han har siden 1996 spillet sit bundsolide, men levende spil med Johnny Madsen og har spillet blues siden 1990 med bl.a. Kent Thomsen og Rock Nalle.
crossroad_fried_okra_band_200FRIED OKRA BAND
fra København er tilbage med deres 4. udgivelse, “Back Into the River”, som er indspillet live i et lille baggårdsstudie i Valby. Med få instrumenter og et minimum af overdubs viser albummet den Københavnske undergrundstrio fra dets mest rockede og poetiske side. Med “Back Into The River” beviser Fried Okra Band, at de kan lege med blandt deres amerikanske kolleger, som ligeledes er inspirerede af den hypnotiske Hill Country Blues. Kunstnere som Jack White og The Black Keys har i de senere år konsolideret deres status med sange, som netop er baseret på denne til tider simple stil, der fokuserer på det enkle, rå guitarriff og groovet. Med denne inspiration i bagagen har Fried Okra Band skrevet deres egne sange og skabt deres egen sound på flere albums. Det simple udtryk og det hypnotiske groove gennemsyrer bandets live koncerter.
Instrumentalt byder “Back Into the River” foruden guitarer og trommer også på visit fra mandolin og en hjemmelavet diddley bow, oprindeligt et Mississippiinstrument (som slaverne bragte med fra Afrika) bestående af et kosteskaft med en streng på.
Fried Okra Band blev oprindelig dannet som kvartet i 2005 og er nu en trio bestående af Morten Lunn (vokal, guitar og diddley bow), Thomas Foldberg (guitar) og Thomas Crawfurd (trommer, mandolin, mandola og percussion).
Med den besætning adskiller bandet sig fra meget i både blues og rockverdenen, og mange har da også allerede fået ørene op for den basløse trio. Bandet har taget deres musik rundt til hele Skandinavien, til Baltikum og senest til Østrig og har alle steder fået stor ros. Og denne oplevelse skal Crossroad pulikummet i Aabybro ikke snydes for.

Festivalens navn CROSSROAD – Aabybro Blues & Boogie Festival stammer fra en gammel myte og sang forfattet af en af bluesmusikkens fædre, Robert Johnson, der døde som 27 årig i 1938. Robert Johnson, der var fra Mississippi i Sydstaterne, skrev og indspillede en lang række sange, som sidenhen har udgjort en stor del af det, man kan kalde bluesmusikkens standard, og er indspillet af en lang række yngre bluesmusikere – bl.a. Eric Clapton, Rolling Stones, Elmore James m.fl.

Myten om sangen Crossroad refererer til, at Robert Johnson i et “vejkryds” solgte sin sjæl til fanden og fik sit store musikalske talent i bytte. Ingen ved forøvrigt, hvordan Robert Johnson døde.