Beth Hart til Amager Bio

Beth Hart
Foto: Frank Nielsen

Tekst: Jakob Wandam

Den amerikanske bluesrock-sangerinde og multiinstrumentalist Beth Hart har meldt sin ankomst til Amager Bio den 25. juni 2024. Annonceringen kommer, efter at Beth Hart ellers havde været nødt til at aflyse en USA-turné i efteråret 2023.

Aflysningen blev offentliggjort med et opslag på Beth Harts officielle Facebook-side den 6. september, hvor det fremgik, at ”Beths psykiske sundhed er yderst vigtigt for hende og hendes team, og vi mener, at vi på dette tidspunkt bør prioritere hendes velbefindende.”

Men i slutningen af samme måned blev en række erstatningsdatoer i april og maj 2024 annonceret. Allerede i november og december i år kommer Beth Hart til Europa, hvor hun spiller i Tyskland, Tjekkiet, Frankrig, Italien og Polen. I februar 2024 går turen til Australien, siden altså USA, og i juni 2024 gælder det så Skandinavien – inklusive Amager Bio i København tirsdag den 25. juni.

Lokale klubber

Beth Hart med band
Foto: Frank Nielsen

Beth Hart blev født i Los Angeles, Californien i 1972. Som 15-årig begyndte hun at spille i lokale klubber, hvilket førte til en pladedebut i 1993. Det kommercielle gennembrud kom i 1999 med albummet Screamin’ for my supper, der indeholdt poprock-hittet ”LA song (out of this town)”.

Leave the light on fulgte i 2003. De europæiske udgaver af albummet indeholdt singlen ”Learning to live”, skrevet sammen med danske Rune Westberg, og sangen blev et stort hit – ikke mindst i netop Danmark, hvor sangen toppede singlehitlisten. Det samme gjorde ”Good as it gets” fra Beths Harts næste album, 37 days fra 2007, som tilsvarende nåede toppen af den danske albumhitliste. Beth Hart og Rune Westberg skulle i øvrigt arbejde sammen adskillige gange sidenhen.

Beth Hart og Joe Bonamassa

Beth Hart var på dette tidspunkt kendt som en kompromisløs rocksangerinde med en gruset, Janis Joplin-lignende stemme. Lige som Joplin orienterede Beth Hart sig dog også mod bluesmusikken. Hun sang duet med Buddy Guy på dennes 2013-album Rhythm & blues, og to år forinden havde hun indledt et samarbejde med Joe Bonamassa ved at synge en duet med ham på albummet Dust bowl. Tjenesten blev gengældt på Beth Harts 2012-album Bang bang boom boom.

Duo-plader

Beth Hart
Foto: Frank Nielsen

I 2011 udkom Don’t explain, den første af fire hele duo-plader med Bonamassa. Seesaw blev udgivet i 2013, Live in Amsterdam i 2014, og Black coffee rundede foreløbig samarbejdet af i 2018. De tre sidstnævnte toppede alle den amerikanske blues-albumhitliste.

Bluesmiljøet havde fået øjnene op for Beth Hart, og hun modtog sin første Blues Music Award-nominering i 2012. I alt har hun været nomineret 11 gange, og en enkelt gang – i 2018 – har hun kunnet tage en statuette med hjem. Hertil kommer seks vundne Blues Blast Awards og tre European Blues Awards.

Beth Hart med band
Foto: Frank Nielsen

Beth Hart har også indspillet med Eric Gales og optrådt sammen med Jeff Beck på Eric Clapton’s Crossroads Guitar Festival. Hendes seneste udgivelse i eget navn er A tribute to Led Zeppelin, der udkom i 2022, og som ikke overraskende består af covers af Led Zeppelin-sange.

Dem vil der nok også blive spillet nogle stykker af ved koncerten i Amager Bio den 25. juni. Beth Hart formodes at stille med sit faste tourband, som består af Jon Nichols på guitar, Tom Lilly på bas og Bill Ransom på trommer.

Billetterne til Beth Harts koncert i Amager Bio blev sat til salg den 19. oktober og er tilsyneladende allerede udsolgt, men man kan skrive sig på venteliste her.