Masser af afrikansk blues i Danmark i 2023

Oumou Sangaré
Foto: Flemming Grøn

Tekst: Jakob Wandam

Det er almindeligt kendt, at bluesmusikken udspringer fra de amerikanske sydstater, hvor den blev skabt af slavegjorte afrikanere og deres efterkommere. De fleste ved nok også, at mange af de elementer, som bluesen blev sammensat af, havde slaverne taget med fra det afrikanske kontinent, som de blev bortført fra.

Den afrikanske proto-blues levede naturligvis videre i Afrika – særligt i de vestafrikanske områder, der i dag kendes som Mali, Mauretanien, Niger, Senegal, Elfenbenskysten, Guinea og Vestsahara. Senere begyndte en ny vekselvirkning, hvor påvirkningen gik begge veje mellem amerikanske blues og rock og Afrikas bluesmusik, og nye hybrider blev skabt.

Den afrikanske blues spiller en væsentlig rolle inden for det, der i dag under en meget bred paraplybetegnelse kaldes verdensmusik. Kunstnere som Tinariwen, Oumou Sangaré og afdøde Ali Farka Touré regnes blandt de allerstørste verdensmusiknavne og har alle blues som en grundlæggende bestanddel i deres musik.

Afrikanske aftener

Alain Apaloo
Foto: Jakob Wandam

Også i Danmark er der jævnligt mulighed for at høre afrikansk blues, dels fra besøgende musikere på turné, dels fra herboende musikere med afrikanske rødder som for eksempel Moussa Diallo, Sal Dibba, Ayi Solomon, Basiro Suso, Dawda Jobarteh og Alain Apaloo.

På Mojo Blues Bar i København er der den tredje tirsdag i hver måned ”African Night”. Besætningen ved disse afrikanske aftener skifter fra gang til gang, men mange af de ovennævnte musikere har medvirket sammen med mere ”hjemmedyrkede” talenter.

Næste African Night finder sted tirsdag den 18. april, og her kan man høre et hold, der består af Alain Apaloo (guitar og vokal), Ayi Solomon (percussion og vokal), Morten Ankarfeldt (bas), Gorm Bülow (tangenter) og Rasmus Lund (trommer).

Alice

Et andet venue i København, der er flittigt til at præsentere afrikansk blues, er spillestedet Alice. Alice opstod i 2018 som en fusion mellem Global og Jazzhouse og har normalt til huse på Nørrebro. Siden foråret 2021 har salen dog været under en gennemgribende renovering, og Alice har fra februar i år haft midlertidigt hjemme i spillestedet Stairways lokaler i Vanløse.

Samba Touré
Foto: Edith Tamayo

Her kan man allerede i aften, skærtorsdag den 6. april, høre den maliske sanger og guitarist Samba Touré spille. Samba Touré er, efternavnet til trods, ikke i familie med Malis afdøde blueskonge, men Samba har spillet i Ali Farka Tourés band og er kraftigt inspireret af ham. Samba Tourés 2009-album Songhai blues var således en decideret hyldest til mesteren, men Samba har naturligvis sin helt egen kunstneriske identitet. Hans seneste albumudspil er Binga, der udkom i 2021.

Samba Touré har spillet i Danmark flere gange tidligere. Blandt andet optrådte han på sidste års Roskilde Festival, og Bluesnews.dk oplevede Samba Touré på Dexter i 2017 (læs her) og på Alice i 2019 (læs her).

Denne gang spiller Samba Touré fem koncerter på dansk grund. I aften gælder det som nævnt Stairway i Vanløse, og i morgen, langfredag den 7. april, vender han tilbage til Dexter i Odense. Påskelørdag den 8. april spiller Samba Touré og hans band på Turkis i Aarhus, fredag den 14. april besøger han Klaverfabrikken i Hillerød, og lørdag den 15. april er det Huset i Hasserisgade, Aalborg, der er vært.

Fra Somaliland

Sahra Halgan med band
Foto: Marion Bornaz

Alice – og det vil altså sige Stairway i Vanløse – har mange andre spændende afroblues-koncerter på programmet. 2. påskedag, mandag den 10. april, slår de dørene op for sangerinden Sahra Halgan fra Somaliland.

Sahra Halgan var som teenager en del af den oprørsbevægelse, der kæmpede for Somalilands løsrivelse fra Somalia. Under borgerkrigen flygtede Sahra Halgan og kom til Paris i 1992, hvor hun dannede en trio sammen med andre flygtninge.

Sahra Halgans seneste album hedder Waa dardaaran og udkom i 2019. Her kombinerer hun insisterende tuareg-rock og -blues med østafrikanske rytmer.

Instrumentale færdigheder

Ebo Krdum
Foto: Olof Grind

Søndag den 7. maj er det Ebo Krdum, der står på scenen på Stairway. Ebo Krdum blev inspireret af Ali Farka Touré og Boubacar Traoré til at lære sig selv at spille guitar. Siden har han udvidet sine instrumentale færdigheder til også at omfatte gojo, ngoni, oud, tamboor, trommer, keyboard og fløjte, tillige med at han synger.

Ebo Krdum er født og opvokset i Sudan, men bor i dag i Sverige. Han albumdebuterede i 2021 med Diversity og fulgte det op året efter med hele to album, Love & struggle og Revolt for change. Musikalsk trækker han på flere forskellige afrikanske traditioner, men med et klart fundament i afrobluesen.

Rokia Koné

En uge senere, søndag den 14. maj, optræder sangerinden Rokia Koné fra Mali på Stairway. Rokia Koné brød igennem i 2016 som medlem af Les Amazones d’Afrique. Som solist debuterede hun internationalt med albummet Bamanan, der udkom på det hæderkronede pladeselskab Real World i 2022.

Rokia Koné er ud af en musikalsk familie fra byen Diaro og synger på sproget bambara. Hendes mande-baserede musik er ikke så bluespræget som for eksempel songhai- og tuareg-traditionerne, og på Bamanan får den et vist postmoderne, elektronisk islæt. Men Rokia Koné kan alligevel ikke løbe fra sin vestafrikanske herkomst, hvilket man hører mere tydeligt på hendes tidligere udgivelser.

En mester

Bassekou Kouyaté er en mester på strengeinstrumentet ngoni, der er en slægtning til guitaren. Det har han demonstreret ved flere optrædener på dansk grund, blandt andet ved en koncert på Alice i 2019 (læs her).

Bassekou Kouyaté
Foto: Edith Tamayo

Bassekou Kouyaté har spillet med blandt andre Ali Farka Touré, Taj Mahal og den amerikanske banjospiller Béla Fleck. Han har desuden været involveret i Afrocubism og Damon Albarn-projektet Africa Express, men sædvanligvis optræder han med sit band Ngoni Ba, og det er også tilfældet, når han optræder på Stairway lørdag den 27. maj.

Ngoni Ba er et familieorkester, og musikken er essentiel i Bassekou Kouyatés familie, som er en griotslægt. Grioterne er i vestafrikansk kultur en slags musikalske historiefortællere, som er ansvarlige for mundtlig overlevering af stammers og familiers historie. De har traditionelt desuden fungeret som mæglere, rådgivere for de kongelige med mere. Mange af de mest anerkendte musikere fra lande som Gambia, Niger, Senegal og Mali hører til griotslægter.

Festivaler

Også flere af årets danske festivaler byder på afrikansk blues. På Heartland Festival, der finder sted ved Egeskov Slot ved Kværndrup på Fyn, optræder således sangerinden Oumou Sangaré fredag den 9. juni.

Oumou Sangaré
Foto: Flemming Grøn

Oumou Sangaré er fra Mali, nærmere bestemt Wassoulou-regionen, og hun anses som det største navn inden for den musikgenre, som bærer regionens navn. Wassoulou-musik synges næsten udelukkende af kvinder og har ofte tekster, der kranser om kvinderollen, hvis ikke decideret feminisme.

Oumou Sangaré har optrådt flere gange på Copenhagen Jazz Festival, hvor Bluesnews.dk så hende give en formidabel koncert i 2019 (læs her). Hun har senest udsendt albummet Timbuktu i 2022.

Wassoulou-musik

Fatoumata Diawara
Foto: Schorle

Dette års Copenhagen Jazz Festival byder også på Wassoulou-musik, denne gang i form af sangerinden og guitaristen Fatoumata Diawara. Denne har også været i Danmark flere gange tidligere, for eksempel på Roskilde Festival i 2019 og 2022.

I år er det DR Koncerthuset i København, der lægger scene til, og det sker onsdag den 5. juli. Fatoumata Diawaras seneste albumudgivelse, Fenfo, daterer sig tilbage til 2018, men siden har hun udsendt flere singler samt ep’en Maliba (2022).

Desuden har Fatoumata Diawara indspillet med blandt andre Gorillaz, Bobby Womack og sangerinden Dobet Gnahoré. Sidstnævnte er lige som Fatoumata Diawara født i Elfenbenskysten, om end Diawaras forældre kom fra Mali.

Malisk verdensnavn

Vieux Farka Touré
Foto: Ian Campbell

Resonator Festival i Odense har et malisk verdensnavn på programmet, når festivalen løber af stablen i november. Det er guitaristen og sangeren Vieux Farka Touré, der optræder på Dexter lørdag den 11. november.

Vieux Farka Touré er nærmest af kongelig byrd, når det gælder afrikansk blues. Han er nemlig søn af Ali Farka Touré, og lige som faderen har Vieux Farka Touré udviklet sig til at blive et af genrens mest markante navne, siden han debuterede med et selvbetitlet album i 2007. I mellemtiden er det blevet til et par håndfulde plader; i 2022 udgav han både Les racines og Ali, sidstnævnte i samarbejde med den amerikanske gruppe Khruangbin.

Danmark har tidligere haft besøg af Vieux Farka Touré, for eksempel på Roskilde Festival i 2008 og på Atlas og Global i 2013.

Trance blues

Man kan ikke tale om afrikansk blues i Danmark uden at nævne det hjemlige orkester TogoRhino. Det er Alain Apaloo (guitar og vokal), Peter Nande (mundharpe, vokal, jødeharpe og percussion), Sal Dibba (percussion) og Olav Poulsen (guitar), der i TogoRhino spiller afrikansk-inspireret, improvisatorisk trance blues.

TogoRhino

Bluesnews.dk bevidnede en koncert med TogoRhino på Morzybitten i Horsens i 2022, og det var lidt af en oplevelse for vor anmelder (læs her). TogoRhino kan næste gang opleves på Rampelys i Silkeborg lørdag den 15. april, og torsdag den 20. april spiller de i Kulturhuset Pilegården i Brønshøj.

Her nedenfor kan du se en oversigt over koncerter med afrikansk blues, der foreløbig er programsat i 2023. Men flere vil utvivlsomt komme til, og det kan betale sig løbende at holde øje med Bluesnews.dk’s koncertkalender her.

06-apr. Samba Touré – Stairway, Vanløse

07-apr. Samba Touré – Dexter, Odense

08-apr. Samba Touré – Turkis, Aarhus

10-apr. Sahra Halgan – Stairway, Vanløse

14-apr. Samba Touré – Klaverfabrikken, Hillerød

15-apr. TogoRhino – Rampelys, Silkeborg

15-apr. Samba Touré – Huset i Hasserisgade, Aalborg

18-apr. African Night – Mojo, København

20-apr. TogoRhino – Kulturhuset Pilegården, Brønshøj

07-maj. Ebo Krdum – Stairway, Vanløse

14-maj. Rokia Koné – Stairway, Vanløse

27-maj. Bassekou Kouyaté – Stairway, Vanløse

09-jun. Oumou Sangaré (Heartland Festival) – Egeskov Slot, Kværndrup

05-jul. Fatoumata Diawara (Copenhagen Jazz Festival) – DR Koncerthuset, København

11-nov. Vieux Farka Touré (Resonator Festival) – Dexter, Odense