Ros til Fried Okra fra Watermelon Slim

Watermelon Slim
Foto: Bryan Ledgard

Tekst: Peter Widmer

Overtegnede havde i 2008 den store fornøjelse at interviewe den med rette prisoverdængede amerikanske bluesmusiker og orkesterleder Watermelon Slim. Det var første gang, at Watermelon Slim var i Danmark, og her spillede han og hans fremragende band The Workers blandt andet på Posten i Odense.

Vi mødtes på Watermelon Slims hotel, Hotel Plaza, der ligger centralt i Odense kun et stenkast fra Posten. Stemningen var god, interviewet blev ca. 100 kilometer langt, og det var tætpakket med alskens interessant stof.

Blandt andet viste det sig, at Watermelon Slim, hvis borgerlige navn er Bill Homans, og som er en veluddannet, intelligent og politisk aktiv herre, var – og er – både fascineret af, begejstret for og påvirket af Mississippi hill country blues og blueskunstnere som R.L. Burnside, Robert Belfour og Cedell Davis samt flere andre.

Det samme kunne – og kan den dag i dag – siges om københavnske The Fried Okra Band, som de kaldte sig indtil for et par år siden. Bandet kendes nu som Fried Okra og er en pladeaktuel trio med et rost sjette album Doing it right på gaden (læs anmeldelse her).

Danske bluesorkestre

I løbet af interviewet med Watermelon Slim kom vi blandt andet ind på danske bands, og her kom The Fried Okra Band på banen. De havde, relativt kort tid før det relevante interview blev til, fået deres første fuldlængdeudgivelse på gaden med titlen This is your chance, France baby! (2007). Og Watermelon Slim var begejstret for The Fried Okra Band, hvilket han gav udtryk for.

Den relevante passage i interviewet gengiver Bluesnews.dk hermed:

Har du fået lyttet til nogen danske bluesorkestre?

– Nej, det har jeg ikke, og dog – men kun på plade, siger Watermelon Slim og fortsætter:

– I aftes, da vi spillede på Mojo Blues Bar i København, kiggede jeg hen over baren og så en skive med et band, der hedder The Fried Okra Band.

– Det, der virkelig slog benene væk under mig, var, at det band, der indspillede albummet Big shoes to fill, hed Fried Okra Jones.

(Watermelon Slim stod i spidsen for orkesteret Watermelon Slim and the Fried Okra Jones Band, hvis album Big shoes to fill udkom i 2003. Red.).

Mægtig gode

– Så dér har vi altså en plade – med The Fried Okra Band – der med den danske lyd, de har, blev indspillet sidste år. Og vi var The Fried Okras for flere år siden!

– Jeg troede ikke mine egne øjne og ører! Fried Okra Band er mægtig gode.

The Fried Okra Band, som det så ud med Thomas Foldberg, Morten Lunn og Thomas Crawfurd

– De har virkelig lyttet til R.L. Burnside, Junior Kimbrough, T-Model Ford, Robert Belfour og de dér folk, som også Lightning Malcolm og Kenny Brown er rundet af, har lyttet til og/eller spillet med.

– Men The Fried Okra Band er det eneste danske band, jeg har hidtil har hørt, slutter Watermelon Slim.

Der var altså ros til The Fried Okra Band fra en stor amerikansk bluesmusiker allerede på et tidligt tidspunkt i orkesterets karriere, og dét er jo interessant at kunne tænke tilbage på.

Uvisse

Om Watermelon Slim, der i øvrigt har gæstet Danmark nogle gange siden 2008, har fået hørt andre danske bluesbands – på vinyl, på cd, digitalt eller live – står hen i det uvisse.

Watermelon Slim

Imidlertid er det tydeligt, at The Fried Okra Bands lyd og kunnen som musikere fangede Watermelon Slims opmærksomhed på Mojo Blues Bar i København en aften i 2008. Sandsynligt er det også, at Watermelon Slim ville bifalde Fried Okras lyd anno 2020.

Ganske vist har Fried Okra efterhånden bevæget sig noget væk fra deres oprindelige udgangspunkt rent inspirationsmæsigt. Bluesmusikken fra Mississippis hill country er ikke så prominent i bandets musik som førhen, men den er stadig centerpunktet i Fried Okras musik (læs interview med Fried Okra her).

Dét er der nok en god chance for, at Watermelon Slim ville opfange, hvis han hørte Fried Okras seneste og næstseneste udgivelse Fried alive (læs anmeldelse her). Watermelon Slim kender nemlig sin blues og ved, hvordan den kan og skal lyde selv med andre påvirkninger end dem, der er direkte blåtonede.

Hele interviewet med Watermelon Slim blev bragt under overskriften “En begavet bluesmand” på Musikbibliotek.dk, der ikke eksisterer mere.