Interview med Julia Tinglöf fra Julia and the Basement Tapes

Tekst og foto: Peter Widmer

Det unge svenske band Julia and the Basement Tapes, der vandt blues-konkurrencen Swedish Blues Challenge i 2017, gav koncert hos bluesforeningen Crossroads i Vejle lørdag den 24. marts 2018 (læs anmeldelse her).

I dén forbindelse fik Bluesnews.dk – før orkesteret skulle på scenen – en kort snak med frontfiguren og sangerinden Julia-Lotta Tinglöf, der i øvrigt også høres på akustisk guitar og percussion, og som bare vil kaldes Julia.

Julia og resten af orkesteret befinder sig i band-rummet, hvor vores snak finder sted.

Julia – hvorfor kalder I jer Julia and the Basement Tapes? Har det mon noget med Bob Dylan at gøre?

– Ja, det har det. Vi er alle Bob Dylan-fans, så vi syntes, at vi ville kalde os noget, der var, eller er, inspireret af ham, og det blev så til Julia and the Basement Tapes efter Bob Dylan & the Band-albummet The basement tapes, der udkom i 1975.

Line-up

Er jeres nuværende line-up det samme, som da I dannede jeres band i 2013?

– Nej, for i starten havde vi ikke keyboard med. Så vores første ep blev indspillet uden keyboards. Vi syntes dog, at der manglede noget i vores lyd, så vi fandt frem til Richard, der jo spiller keyboard med os. Det var vist omkring 2014 eller 2015, at han kom med i bandet, og siden da har vi haft det line-up, vi har i dag.

I er et meget ungt orkester. Hvad er jeres gennemsnitsalder?

– 23–24 år, siger Julia med et smil.

Hvordan kom I ind i musikkens verden?

– Tjah … vi har alle forskellig baggrund, og hvert bandmedlem har sin egen historie, men vi mødtes alle, da vi gik i gymnasiet, hvor fokus var på musik for vores vedkommende. Vi gik næsten på samme årgang. Der var måske et år mellem os.

Egne sange

Det hele startede, da vores guitarist deltog i en konkurrence alene og uden band. Han ringede så til nogle venner. Et af kravene til deltagerne i konkurrencen var, at man skulle stille med nogle originalsange eller -numre.

Johan og jeg havde skrevet nogle numre, så Johan ringede til mig og spurgte, om jeg havde lyst til at deltage i konkurrencen, for så kunne vi jo spille nogle af vores egne sange.

Vi deltog så i konkurrencen, og vi vandt den, og sådan startede det hele, siger Julia og ler.

Er I selvlærte som musikere, eller har I modtaget nogen form for musikundervisning?

– Vi har alle modtaget musikundervisning på forskelig måde. Jeg fik guitarundervisning, da jeg var meget ung, men jeg kan ikke læse noder. Det er der ingen af os, der kan, selvom vi faktisk bør kunne læse noder, da vi jo alle har fået undervisning i musik, ler Julia.

Deltidsjobs

Er I fuldtidsmusikere, eller har I jobs ved siden af?

– Nej, vi er ikke fuldtidsmusikere. Nogle af har et job, og nogle af os studerer. Selv læser Samuel og jeg, og de andre tre i bandet har deltidsjobs.

Hvem er jeres inspirationskilder?

– Det varierer meget i dette orkester. For mit eget vedkommende har jeg lyttet meget til den britiske sangerinde Joss Stone, og det var hende, der fik mig til at lytte meget til soulmusik – Aretha Franklin for eksempel.

– Etta James har også inspireret mig meget. Hun er jo bluessangerinde, og faktisk er Etta James og jeg født på samme dag, så vi har en forbindelse, ler Julia.

Nordisk blues

Hvordan vil du beskrive jeres form for blues? Der er en form for nordisk tone i jeres musik – eller en stor del af den.

– Jeg vil nok sige, at det er moderne blues, vi spiller. Jeg synes, at man kan høre, at vi er 23-24 år gamle, for vi har én fod plantet i bluesmusikken og én fod plantet i andre genrer.

– Der er nogle folk, der har kaldt os et ”folk-band” eller et ”folk blues-band,” men lige meget hvad, mener jeg, at man kan høre bluespåvirkningen i det, vi spiller.

Man kunne måske kalde jeres musik for nordisk blues?

– Ja, det synes jeg, at man kan, men jeg er nu ikke helt sikker på, hvordan nordisk blues lyder, men måske er det sådan, vi lyder, griner Julia.

Covers

Hvem skriver jeres sangtekster?

– Det er hovedsageligt mig, der skriver vores tekster, men vores guitarist Johan skriver også nogle.

Hvem skriver så jeres numre?

– Det er for det meste Johan, der står for dét, men jeg bidrager også med nogle numre.

Spiller I kun egne numre?

– Vi spiller et par covernumre, og i begyndelsen af orkesterets levetid spillede vi primært covers.

– Dengang forsøgte vi at skrive vores egne numre.

– Nu spiller vi hovedsageligt vores egne numre, og når vi spiller covernumre, er det, fordi vi har lyst til det, og ikke fordi vi er nødt til det på grund af mangel på originalmateriale.

Radioen

– Originalmateriale har vi heldigvis nok af nu, og der kommer mere til. Men når vi giver koncert, kan vi godt finde på at blande tingene, så et sæt bliver et mix af covers og vores egne numre.

Bliver jeres musik spillet i radioen i Sverige?

– Nej, faktisk ikke, siger Julia med en lille latter, og fortsætter:

– Vores musik er dog blevet spillet i nogle lokale studenterradioer, men vi er ikke mainstream. Vi er nok lidt for ”vanskelige” for de større medier.

– Vores musik er dog blevet spillet af nogle dj’s på nogle amerikanske blues radiostationer, og da vi deltog i European Blues Challenge i Norge i år, var der nogle norske radiostationer, der spillede vores numre.

– Desuden mener jeg, at vores musik også er blevet spillet i et par andre europæiske lande som Italien, for eksempel.

Swedish Blues Challenge

I 2017 vandt I Swedish Blues Challenge. Hvad var begrundelsen for, at I vandt?

– Så vidt jeg husker, var juryens begrundelse, at vi havde – eller har – en ung, nyskabende lyd med rødder i bluesmusikken blandet med nye påvirkninger.

– Jeg tror, at de kunne lide os, fordi vi prøver at puste liv i en gammel genre, der har været ret enslydende i længere tid.

– Jeg må lige sige, at jeg bare elsker lyden af den gamle, traditionelle bluesmusik. Men hvis man skal holde liv i bluesmusikken, og hvis man skal få folk på vores alder til at lytte til den, bliver man nødt til at friske den op og lave noget nyt med den – tilføre den noget nyt.

– Det syntes juryen, at vi gør. I hvert fald var det sådan, jeg fortolkede deres begrundelse for, at vi vandt Swedish Blues Challenge.

Nyskabende

– Og det var vi glade for. Folk kan jo være hårde, og til tider virker det, som om folk synes, at vi er lidt for nyskabende, hvis jeg må sige det sådan.

Da I deltog i European Blues Challenge, vandt I ikke, og I kom heller ikke blandt de tre øverste bands på vinderlisten. Har du nogen fornemmelse af, hvor I landede blandt de ca. 20 konkurrerende europæiske bluesbands?

– Fried Okra Band fra Danmark kom ind på andenpladsen, siger Julia anerkendende.

– Med hensyn til, hvor vi landede, har jeg ingen anelse overhovedet. Jeg ved i øvrigt heller ikke, om jeg har lyst til at få det at vide.

– Vi vidste, at vi ikke ville vinde, for noget af det, der lægges vægt på til European Blues Challenge er blues-indhold i de deltagendes musik.

Gode kontakter

– Som antydet indeholder vores musik andre elementer end blues-elementer, så allerede før konkurrencen var vi klar over, at vi nok ikke ville vinde.

– Derfor gjorde vi bare, hvad vi kunne for at få mest muligt ud af at være til stede, møde andre musikere, møde branchefolk, etablere gode kontakter, få vores ep ud til de rette folk og så videre.

I har lavet et par ep’er. Er I i gang med at indspille et fuldlængdealbum?

– Angående vores ep’er vil jeg lige sige, at man muligvis kan finde vores første ep på Soundcloud, men vi har sørget for, at den er godt gemt, griner Julia.

– Da vi lavede den, kunne man faktisk ikke engang kalde os et band, så dén skive er vi ikke så glade for.

– Derimod er vores anden ep – The dues – meget mere i overensstemmelse med, hvem vi er, og med den lyd, vi står for som band i dag. Og selvom den er vores anden ep, betragter vi den faktisk som vores første.

Fremtidsplaner

– Angående et fuldlængde-album kan jeg sige, at vi har vores sange – eller numre – klar, og lige for tiden spiller vi så mange jobs, vi kan for at tjene penge, så vi kan få råd til at komme i studiet.

Hvad er jeres fremtidsplaner udover at indspille et album?

– Vi har en masse spillejobs her til sommer, hvilket vi er superglade for, for vi vil gerne spille så meget som muligt.

– Og vores kommende album? Vi planlægger at indspille det sidst på sommeren i år, hvor det også gerne skulle udkomme.

– Hvornår ved jeg dog ikke, men det bliver nok til vinter.

– Det er så vores fremtidsplaner, og så vil vi jo også gerne erobre verden, slutter Julia med et smil og en charmerende latter.

Julia and the Basement Tapes er:

Julia Tinglöf: Sang, akustisk guitar og percussion
Johan Borgh: Guitar og kor
Samuel Söderberg: Basguitar og kor
Richard Hamilton: Keyboard
Johannes Sidenqvist: Trommer og kor