Nalle er død

Nalle
Foto: Frank Nielsen

Tekst: Jakob Wandam

Rock-, blues- og soulsangeren Roland Lyhr Sørensen, bedre kendt som Rock Nalle eller bare Nalle, er død, 79 år gammel. Nalle sov ind i sit hjem onsdag den 14. december. Det skriver hans booking- og managementbureau We Do Music i en erklæring på Facebook.

Roland Lyhr Sørensen blev født i Odense den 10. april 1943 og kastede sig i de sene teenageår over rockmusikken, eller pigtråd, som stilen blev kaldt. Han spillede blandt andet med Les Amis og stod i front for sit eget orkester The Big Sound. Han pladedebuterede i 1964 og hittede året efter internationalt med sin fortolkning af ”In the midnight hour”, der fremviste en stærk og karakterfuld soulstemme.

”Go’e gamle fru Olsen”

Nalle
Foto: Frank Nielsen

Den danske accent lagde Nalle dog aldrig fra sig – den blev nærmest en del af hans personlige udtryk – men det var nu markedet, der dikterede hans skift til dansksprogede sange. Midt i tresserne hittede Keld & the Donkeys med ”Ved landsbyens gadekær”, og pludselig skulle alle synge på dansk. Torben Eschen oversatte Little Richards ”Good Golly Miss Molly”, og ”Go’e gamle fru Olsen”, som den kom til at hedde, blev Rock Nalles signatursang fra 1977.

Efterhånden blev de skarpeste kanter også slebet af Nalles musikalske udtryk, og Dansktoppens publikum var begejstret for sange som den Kim Larsen-komponerede ”Min Amanda”, der blev endnu et hit for Nalle.

Men hverken publikumssuccesen eller kvaliteten i Nalles udgivelser varede ved, og samtidig røg han i ud i problemer både med helbredet og med heroinmisbrug. I hjembyen Odense, hvor Nalle allerede var lidt af en lokal legende, var han fortsat et kendt ansigt i gadebilledet, men ikke længere på grund af sin musik. Nalle var blevet en klassisk historie om den faldne stjerne, der nu tiggede om småmønter på banegården.

På benene igen

Heldigvis sluttede de mørke år, da et vellykket ophold på behandlingshjemmet Egeborg fik Nalle på benene igen. Vennen og pladeselskabsmanden Flemming Christensen fik Nalle tilbage til pladestudiet, og albummet Never 2 late (1998) blev en stor succes hos det danske pladekøbende publikum, der bød Nalle og hans nu patinerede, men bestemt ikke mindre karakterfulde stemme velkommen tilbage.

En ny æra i Nalles karriere var nu indledt med massevis af koncerter, hvor Nalle sang den rhythm & blues, soul og rock & roll, der lå hans hjerte nærmest. Hans forskellige orkestre inkluderede nogle af landets bedste musikere, inklusive bluesorienterede folk som Rasmus Stenholm, Jesper Bylling, Niels Mathiasen og Knud Møller.

Nalle and his Crazy Ivans
Foto: Frank Nielsen

Sidstnævnte spillede med Nalle i den voldsomt populære og Danish Music Awards-vindende bluestrio Theessink, Nalle & Møller, hvor det tredje medlem var den nederlandsk-østrigske Hans Theessink. Og udlandet var da også igen ved at få øjnene op for Nalles kvaliteter. Trioen turnerede vidt omkring, og Nalle fik sågar lavet en plade sammen med amerikanerne Omar Dykes og Magic Slim. Den rigtig fine Chapel Hill (2008) var et af karrierens kunstneriske højdepunkter.

Nalle fortsatte med at spille blues og beslægtede genrer med den akustiske gruppe Nalle and his Crazy Ivans med blandt andre Ivan Sand. De udgav fire album mellem 2009 og 2017 og spillede et uoverskueligt antal koncerter.

En hyldest

Michelle Birkballe og Nalle

I 2019 blev Nalle inviteret til at turnere med Michelle Birkballe Band som special guest, og koncerterne var ikke bare en hyldest til Nalle og hans musik, men også demonstrationer af Nalles stadig store styrke som sanger. Det er dokumenteret på live-albummet Michelle Birkballe & Band – special guest Rock Nalle (2020).

Var ånden redebon, var kødet til gengæld skrøbeligt: I juli i år måtte Nalle meddele, at han stoppede karrieren øjeblikkeligt på grund af svigtende helbred. KOL, Parkinsons sygdom og lungebetændelse betød, at den 79-årige Nalle måtte droppe musikerlivet – inklusive en planlagt koncertrække med Michelle Birkballe Band, der skulle have markeret Nalles 80-års fødselsdag i 2023.

Den nåede Nalle altså aldrig, for onsdag tog det odenseanske musikkoryfæ afsked med jordelivet. Han efterlader sig to børn – og en imponerende karriere, der med sine dramatiske op- og nedture har strakt sig over otte årtier.

Begravelsen afholdes for de nærmeste venner, kollegaer og familie torsdag den 22. december klokken 13.30 i Kirkegårdskapellet på Assistenskirkegården i Odense.

Nalle
Foto: Frank Nielsen