Anmeldelse: Tuesday Night Brass Band: Brass for børn (Gateway Music)

Af Jakob Wandam

I Danmark har vi en stærk børnemusiktradition, der dels bunder i en insisteren på ikke at tale ned til børnene, dels skyldes, at man lader dygtige musikere fra jazz-, pop-, rock- og folkemusikverdenerne m.m. skrive og indspille musikken. Bevares, der produceres rigtig meget bras (og ikke brass!), som kan være en prøvelse for forældre-ører, men der er også gennem årtier blevet lavet masser af dansk kvalitetsmusik for børn – blandt andet fordi Danmark er et lille sprogområde, hvor det er påkrævet, at selv de største kunstnere tænker i flere målgrupper.

Povl Kjøller, Maria Stenz, Freddy Fræk, Povl Dissing, Niels-Henning Ørsted Pedersen og mange andre har gjort det, og nu skriver Tuesday Night Brass Band sig ind i traditionen. Børnemusikken er nyt territorium for det københavnske New Orleans-brass band, men de har aldrig været bange for at kaste sig over utraditionelle numre og ”brassificere” dem – det har de for eksempel tidligere gjort med Michael Jacksons ”The way you make me feel” og Z.Z. Hills soul blues-klassiker ”Down home blues”.

Brass for børn er det danske og skandinaviske børnesange, der i hænderne på Tuesday Night Brass Band bliver til funky, blæserbåren rhythm & blues. Bandet består af Bjarke Nikolajsen (trompet og kor), Johan Bylling Lang (saxofon, klarinet og kor), Ola Åkerman (trombone og kor), Henrik Silver (sousafon, leadvokal og kor), Esben Duus (lilletromme og kor) og Søren Frost (stortromme og kor).

Det er musikere, som alle begår sig i toplaget af dansk New Orleans-musik, og med Brass for børn har de skabt friske og særdeles livlige fortolkninger af sange, som de fleste forældre vil kende fra deres egen barndom, og som der også er en god chance for, at børnene vil kunne nikke genkendende til. Og ellers kan de komme til det, for Brass for børn er et rigtig glimrende album, der fortjener at blive spillet hos børnefamilierne.

Det er sjovt at høre ”Oppe i Norge” spillet som begravelsesjazz med varierende tempo, men det lyder også bare godt, for Tuesday Night Brass Band spiller sejt og har lavet nogle fede arrangementer (læg for eksempel mærke til klezmer-klarinetten i nævnte sang).

Henrik Silver synger med en drilsk intonation, der har en Otto Brandeburg’sk karakter, som klæder materialet rigtig godt. Han hvisker sig nærmest igennem ”Elefantens vuggevise” og ad-lib’er sig på ret morsom vis ud af ”Bro bro brille”. Helene Dahl (som synger gospel i My Merry Monday Choir, gerne akkompagneret af Esben Duus) supplerer ham fint på ”Fredes sang” og ”Her kommer Pippi Langstrømpe”, og så er et af albummets højdepunkter et skrabet, intimt arrangement af ”Solen er så rød, mor” med Daimi på leadvokal. Man føler sig næsten hensat til Johnny Cashs American-plader, når Daimis karakterfulde stemme kommer helt tæt på i albummets sidste to minutter – meget rørende.

”En elefant kom marcherende” ligger lige til højrebenet for Tuesday Night Brass Band og drives frem af Esben Duus’ marchtromme, mens den stiger i intensitet, og blæserne slår sig mere og mere løs med bluesfraseringer. Og der er masser af blues i d’herrer Nikolajsen, Bylling Lang og Åkerman.

”Blækspruttens sang” (fra den kulturkanoniserede tegnefilm Bennys badekar) er regulær funk, og ”Oles nye autobil” er en festlig gang second line med fælles råbekor.

I det hele taget er Brass for børn en fest af et album, som selvfølgelig først og fremmest henvender sig børn, men som også forældre og andre voksne ikke blot kan holde ud, men også nyde. Og så tager ungerne jo heller ingen skade af at blive eksponeret for New Orleans-musikkens fortræffeligheder fra en tidlig alder!

Brass for børn udkommer i dag, mandag den 16. januar 2023, på diverse streamingtjeneste (find albummet her).