Nedtælling til uddeling af DMA Blues-priser

Af Peter Widmer

Der er nu mindre end to måneder, til uddelingen af årets DMA (Danish Music Awards) Blues-priser finder sted, og nedtællingen er begyndt. Sidste år rykkede uddelingsbegivenheden fra København til Randers, og dermed til langt bedre fysiske rammer end førhen.

På spillestedet Turbinen i Randers, hvor DMA-uddelingsarrangementet bliver afholdt, er der godt udsyn for alle deltagere inklusive publikum. Desuden er også lydforholdene langt bedre end for eksempel på Huset i Magstræde i København, hvor DMA-priserne blev uddelt i 2016.

Desuden er det kun positivt, at DMA Blues-begivenheden er flyttet til provinsen, hvor der er godt gang i bluesmusikken via forskellige bluesforeningers utrættelige arbejde for udbredelsen af de blå toner, manifesteret gennem afholdelse af diverse koncerter og bluesfestivaler.

For eksempel trives bluesmusikken fint i Silkeborg, Vejle, Horsens, Fredericia, Randers og Frederikshavn, men disse lokaliteter er absolut ikke de eneste uden for hovedstaden, der året igennem byder på fine bluesoplevelser.

Fejring

Uddelingen af DMA Blues-priserne er selvsagt en fejring af bluesmusikken, hvis danske udøvere tæller mange kompetente musikere.

Uffe Steen og Big Creek Slim ved DMA Blues 2017
Foto: Frank Nielsen

I samarbejde med Turbinen og Randers Kommune er det ROSA (Dansk Rock Samråd) og Jazz Danmark, der står bag DMA Blues-arrangementet og de involverede bluespriser.

Det samme var tilfældet sidste år, hvor der blev uddelt to priser, nemlig Årets Danske Bluesudgivelse og den nye pris, Årets Blues Livepris.

Sangeren, guitaristen og sangskriveren Big Creek Slim løb af med Årets Danske Bluesudgivelse for albummet Good mill blues (læs anmeldelse her), mens Årets Blues Livepris gik til den garvede, uhyre alsidige guitarist Uffe Steen.

Nyindstiftet pris

I år vil ikke blot ovennævnte to priser blive uddelt, for der er også en nyindstiftet pris, der vil blive overrakt for første gang.

Det drejer sig om prisen Årets Hoochie Coochie Man (eller Woman) 2018. Ifølge ROSA vil prisen blive givet ” … til en person, der i det forgangne år har gjort noget særligt for bluesmusikken i Danmark. En person uden hvis indsats blues- og rootsmusikken i Danmark ville have været en eller flere oplevelser fattigere.”

Endvidere meddeler ROSA, at:

”Alle kan indstille en person, en musikforening, et tv-program, en dj eller noget helt femte til Hoochie Coochie Prisen 2018. Send en mail med motivering til ltj@jazzdanmark.dk senest 13. juli 2018.”

Det vil først blive afsløret, hvem den nyindstiftede pris går til, på Turbinen i Randers den 15. august, og det samme gælder, hvem der bliver modtager af Årets Blues Livepris.

Koncertarrangement

DMA Blues 2018 bliver – i tråd med sidste års bluesprisuddelings-arrangement – både et prisuddelings-arrangement og et koncertarrangement.

Sidste år deltog på scenen blandt andre den velrenommerede sangerinde og sangskriver Kira Skov samt ørkenrotterock-veteranen Howe Gelb (Giant Sand med mere), og naturligvis kom også årets to prismodtagere på banen.

M.C. Hansen ved DMA Blues 2017
Foto: Frank Nielsen

De musikalske udladninger fandt sted under ledelse af den svenske, herboende multiinstrumentalist Gustaf Ljunggren, der kunne høres på tangenter i godt samarbejde med Aarhus-trommeslageren Casper Simonsen. De to medvirker også den 15. august i år.

Aftenens prisuddelinger og musikalske indslag blev kompetent styret af aftenens konferencier M.C. Hansen, der kommer til at indtage den samme rolle i år. M.C. Hansen scorede i øvrigt fuldt fortjent en DMA Folk sidste år som Årets Sangskriver med nummeret ”With any luck”.

Prominente

Det bliver også i år prominente musikere, man kommer til at opleve på scenen i Turbinen.

Gustav Ljunggren
Foto: Aske Salling

Kapelmester Gustaf Ljunggren er uddannet som saxofonist på Det Rytmiske Musikkonservatorium i København og har spillet og/eller indspillet med flere kendte danske og udenlandske musiknavne som Outlandish, C.V. Jørgensen og svenske Robyn.

Desuden har han et rost eget album under bæltet, Fractions and pastures, og modtog i 2015 Ken Gudmand Prisen.

Trommeslageren Casper Simonsen, der også har snuset til musikkonservatoriet, har primært gjort det i rockmusik, for eksempel i roste bands som Ulvetimen og The Boy That Got Away. Begge har han givet adskillige koncerter med, såvel som det også er blevet til pladeindspilninger – og alt med positive anmeldelser.

Guitarister

Den versatile guitarist Uffe Steen kommer også på scenen i år. Uffe Steen vil være kendt fra bluesbands som Shades of Blue og Blue Junction, fra Uffe Steen Trio, flere solo-plader og optrædener samt indspilninger med bassisten Jens Jefsen, trompetisten Valdemar Rasmussen, Vestbo Trio etc.

Svante Sjöblom

Endvidere kan man opleve den erfarne svenske bluesguitarist Svante Sjöblom, der af mange kendes fra koncerter med blues-projektet Blues Jamboree, der har to glimrende live-album bag sig, Grab a root an’ growl og Ride train ride.

Mange vil også kende Svante Sjöblom for hans samarbejde med bluesveteranen Paul Banks.

Endelig kommer endnu en musiker på scenen, men i skrivende stund er intet navn annonceret, så der er med andre ord en overraskelse i vente.

De nominerede

Til gengæld er det allerede annonceret, hvem af de nominerede der skal kæmpe om titlen Årets Danske Bluesudgivelse, og det er fem interessante navne, der er tale om.

De fem nominerede er nemlig Big Creek Slim for albummet Bad luck child, Barrow for albummet Like a home, Mojo Makers for albummet Songs of the sirens, Trainman Blues for albummet Trainman Blues og Thorbjørn Risager & Emil Balsgaard for albummet When shadows fall.

Bad luck child er atter et glimrende album fra uforlignelige Big Creek Slim (læs anmeldelse her).

Like a home er nordjyske Barrows anden fuldlængdeudgivelse. Som på debuten Transition er der tale om folk, country og rock, men blues skorter det en kende på, så det kan undre, at Like a home er nomineret til titlen Årets Danske Bluesudgivelse, med mindre man strækker bluesidiomet meget langt.

Helt egen lyd

Mojo Makers er ude med deres tredje fuldlængdeudgivelse, Songs of the sirens. Deres to foregående album Wait till the morning og Devils hands har vakt stor opmærksomhed, måske ikke så meget i Danmark, men i udlandet har de – og bandet – gjort sig rigtig godt.

Det er ikke noget at sige til, for Mojo Makers har deres helt eget takethe blues, og på Songs of the sirens har kvalitetsskruen fået en ekstra tand. Tilmed har orkesteret klart en helt egen lyd og en stærk, særegen sanger i Kasper Osman.

Også Trainman Blues har deres helt egen lyd, og med deres debutalbum har de præsteret et unikt, fornemt produkt, der ikke kan høres for ofte (læs anmeldelse her).

Duo

Duoen Thorbjørn Risager & Emil Balsgaard kræver ingen nærmere præsentation. De to musikere er begge medlemmer af hæderkronede og to gange DMA-vinder Thorbjørn Risager & the Black Tornado.

En smule under radaren udgav de to musikere for fire år siden albummet When they ring them golden bells, og sammen har de givet flere koncerter.

Albummet When shadows fall er deres andet fællesprojekt og står sig godt i konkurrencen om at gafle prisen som Årets Danske Bluesudgivelse (læs anmeldelse her).

Med et stærkt kandidatfelt bliver der i år virkelig kamp til stregen om denne pris. Desuden bliver det spændende at se, hvem der hjemtager årets to andre DMA Blues-priser på Turbinen i Randers, onsdag den 15. august 2018. Nedtællingen er begyndt.