Anmeldelse: Uffe Steen Trio & Vestbo Trio: Doppler effect (Hound Dog Records DHRLP005)

Af Peter Widmer

Live-albummet Doppler effect, der består af 11 numre, er resultatet af et samarbejde mellem de to aarhusianske instrumental-trioer Uffe Steen Trio og Vestbo Trio, der blev indledt for små to år siden.

Albummet er indspillet i Aarhus i 2017 under to fælleskoncerter med trioerne – dels på spillestedet Atlas, dels i Musikhuset, og resultatet er aldeles strålende.

Begge trioer spiller sublim instrumentalmusik af egen tilvirkning, men er ret så forskellige i deres tilgang til musikken.

Hæderkronede og velmodnede Uffe Steen Trio (Uffe Steen på guitar, kontrabassisten Jesper Sejthen og Jesper Bo Knudsen på trommer) bevæger sig i grænseområdet mellem jazz og blues.

Den noget yngre Vestbo Trio (guitaristen Michael Vestbo, kontra- og el-bassisten Jesper Smalbro samt Eddi Jarl på trommer, percussion og harmonium) trækker på inspirationskilder fra musikalske universer som rock, blues, jazz og folk med mere, og så kreerer de fantastiske tonemalerier.

Trods forskelle i vinkler på musikken smelter de seks musikeres musikalske anstrengelser smukt sammen, som det høres på albummets tre numre med begge trioer.

Det drejer sig om Vestbo Trios nye komposition, det pågående åbningsnummer “Cast in stone”, “Whitewall tires” med prægnant harmonium og lyrisk akustisk guitarspil, fra Vestbo Trios album While you were gone (2015), samt en spændende, afdæmpet nyfortolkning af “Time machine” med inciterende bas-intro, masser af tråd og trommeduel fra Uffe Steen-skiven Play (2002), der i øvrigt også er indspillet live.

Desuden rundes albummet af med den utrolig smukke guitar-duet mellem Uffe Steen og Michael Vestbo, nemlig ”Lady sunshine” fra Uffe Steen Trios album Twangz fra 2010.

Begge trioer er endvidere at høre individuelt. For eksempel er der Vestbo Trios smukke ”It’s simple in a good way” med strøget bas og velturnerede guitarudladninger, fra Vestbo Trio-albummet Less talk (2012).

Stærkt står også den utroligt smukke ”Ballroom” fra While you were gone. Her er Michael Vestbos akustiske guitarspil i front, godt båret af Jesper Smalbros og Eddi Jarls lydhøre spil.

På den listige ”Badger” fra While you were gone lægger Smalbro og Jarl en fast bund, som Michael Vestbo broderer på med interessante, både poetiske og hårdtslående guitartryllerier.

Uffe Steen Trio høres for eksempel på to spændende nye Uffe Steen-kompositioner, nemlig den fine ”Moonglow” og den fornemt basdrevne ”A call from the sixties”, hvor Uffe Steen dog også får lov til at strække ud.

En mere afdæmpet Uffe Steen kan opleves på den smukke, nytænkte udgave af ”A silent moment in corone” fra sammes album Play. Her hjælpes guitarspillet smukt frem af Jesper Bo Knudsens whiskers-spil og Jesper Sejthens fornemme kontrabas-toner.

Vestbo Trio-kompositionen ”Building snowmen” fra Less talk er et lunt lille vinternummer, der kan få selv den mest hårdnakkede sne til at smelte.

I det hele taget kan man ikke undgå at blive varm om hjertet og glad i sjælen ved at stifte bekendtskab med Doppler effect, hvor alle seks musikere spiller med energi, nerve og gensidig musikalsk indfølelse, så det er en ren fornøjelse.

Hvis man ikke er til instrumentalmusik i forvejen, er der en mere end almindelig god chance for, at man bliver det, når man dykker ned i musikken på denne fremragende udgivelse, der fortjener al den opmærksomhed, den kan få.

Denne perle af et vidtspændende, varieret album er nemlig en smuk palet af inciterende og tillokkende musik, der emmer af deksteritet, musikalitet og spilleglæde, og som man kun kan blive beriget af at lytte til.

Doppler effect udkommer i dag, den 23. marts.

Uffe Steen Trio & Vestbo Trio er på release-turné 4.-15. april. Se turné-planen her eller i Bluesnews.dk’s koncertkalender.