Årets Danske Blues Navn 2011

Copenhagen Blues Festival blev onsdag skudt igang bl.a. med et brag af en koncert med John Primer på Vognporten/Huset i Magstræde (Se video nederst i artiklen). Fredag overrækkes prisen “Årets Danske Blues Navn 2011”.

Den officielle pressemeddelelse herom lyder som følgende…

Blues prisen “Årets Danske Blues Navn” går i år til H.P. Lange, sanger, guitarist og komponist.
H.P. Lange får prisen for sin betydelige indsats for den akustiske roots og delta blues musik.
Priskomitéen har lagt vægt på hans store indsigt i genren, på hans autencitet i fortolkninger af de gamle mestre såvel som i hans egen produktion, og ikke mindst på hans virtuose og karakteristiske finger-pickin´ teknik.

Prisoverrækkelsen finder sted ved en ceremoni fredag d. 30. sept. kl. 20 i Husets Café.

Copenhagen Blues Festival stiftede i 2002 blues prisen ’Årets Danske Blues Navn’, den første egentlige musikpris i det danske blues miljø. Prisen gives som påskønnelse af en dansk blues musiker, der har ydet en særlig musikalsk og kunstnerisk indsats af betydning for genren.

Prisoverrækkelsen finder altid sted i forbindelse med den årlige blues festival i København.

Med prisen følger et flot prisdiplom og en check på 10.000 kr., de senere år sponsoreret i fællesskab af Copenhagen Blues Festival, Amager Bio og Mojo Blues Bar.

Tidligere prismodtagere: Troels Jensen 2002, Mike Andersen 2003, Peter Thorup 2004, Thorbjørn Risager og Kenn Lending 2005, Paul Banks 2006, Peter Nande 2007, Tim Lothar 2008, Nisse Thorbjørn 2009 og Lene Strøyer 2010.

Årets prismodtager er født i 1963, og som præstesøn startede han sin musikalske løbebane med at synge i kirkekor. Som 16. årig hørte H.P. blues med guitaristen Matt Murphy og mundharpespilleren Sonny Boy Williamson og var omgående solgt til den akustiske bluesmusik, country blues, delta blues, ragtime guitar og gospel musik, som han har dyrket intenst lige siden. Fra omkring 1988 kunne han skrive fuldtids professionel musiker på sit visitkort, og med mere end 100 klub- og kirkekoncerter om året rundt om i landet, foruden klubber og festivaler i både Norden, Europa og USA, er han en af de flittigste og mest dedikerede musikere i sin genre.

En rejse til USA i 1994 til Louisiana og Mississippi gav ny inspiration, og han spillede i denne periode fast på flere klubber i New Orleans, og lærte delta blues af bl.a. mesteren John Mooney. Han kom også til at spille i Memphis, og i Mississippi mødte han guitaristen Kenny Brown, som introducerede ham til den specielle bluestradition i de bakkede områder i det nordlige Mississippi. Her spillede han med nogle af stilartens helt store blueslegender som Junior Kimbrough og R. L. Burnside – nogle oplevelser, som har sat sig dybe spor i H.P.’s musikalske udvikling.

Hjemme igen fra USA i 1995 indspillede han sin første CD ”Stop Breakin´ Down”, og siden er det blevet til 8 udgivelser, hvoraf to har vundet The Danish Musik Award (Grammy) for bedste blues/roots udgivelse.

HP Lange optræder meget solo, men har i mange år spillet fast duo med Troels Jensen, af og til udvidet til kvartet med Hugo Rasmussen og Jarno Varsted, som har lavet 3 CD’er, “Take Me Home” i 2002, “Alongside The Blues” 2004, “Change Sometime” i 2007. Seneste udspil er en CD fra 2010 med H.P., Troels og Hugo, “Saturday Night Sunday Morning”, indspillet ved en række kirkekoncerter.

I 2006 dannede H.P. sin trio ”The Delta Connection” med Paul Junior på bas og Jens Kristian Dam eller Søren Poulsen på trommer.

Som en ægte ‘bluesman’ graver H.P. Lange sig stadig dybere ned i bluestraditionen, som han fremfører i enkel, rå og upoleret form, dels med egne fremragende kompositioner og tekster, dels med sine trofaste fortolkninger af velvalgte numre fra sydstaternes enorme sangskat fra 1920’erne til nutiden.

H.P. står i dag som en af de stærkeste og mest autentiske udøvere af roots- og bluestraditionen herhjemme. Der var derfor ikke tvivl om, hvem der skulle have årets blues pris.

Copenhagen Blues Festival, Amager Bio og Mojo Blues Bar ønsker tillykke med prisen.

www.hplange.dk og www.copenhagenbluesfestival.dk

Et stort og velfortjent tillykke med prisen skal lyde fra Bluesnews.dk

John Primer & Nisse Thorbjørn Band ved Copenhagen Blues Festival 2011: