Det gratis arrangement Blues i Bakkerne løber af stablen for tredje gang lørdag den 4. september 2021 klokken 11-17 i den lille fynske by Magtenbølle. Som navnet på begivenheden indikerer, er der tale om en bluesmusik-event, der i år er støttet af Nordeafonden, Realdania og Assens Kommune.
Ligesom i 2020 er der plads til maks. 150 publikummer, så vil man være sikker på at deltage, er det med at være ude i god tid.
Som nævnt er Blues i Bakkerne gratis. Det eneste, der kræves for at deltage, er, at man tilmelder sig. Dette kan man gøre på denne mail-adresse: magtenboelle@gmail.com.
Det er foreningen Sulelængens Venner, der står bag Blues i Bakkerne. Kasserer og PR-mand i foreningen Jørgen Bjerring, Magtenbølle, oplyser pr. e-mail til Bluesnews.dk, at: ”Lige som tidligere skal publikum selv medbringe havestole eller siddeunderlag.”
”Praktisk information om den slags ting, inklusive parkeringsforhold m.m., vil blive meldt ud til alle tilmeldte nogle dage før arrangementet starter,” meddeler Jørgen Bjerring yderligere.
Kulturarrangementer
Endags-festivalen Blues i Bakkerne blev afholdt for første gang i 2019 (læs her). Blues i Bakkerne var en succes og blev trods corona-pandemien ligeledes afholdt i 2020. Også sidste år var Blues i Bakkerne et hit, og der var fuldt hus med 150 publikummer til stede (læs anmeldelse her).
På Enggaarden, der er en firelænget bindingsværksgård i landsbyen Magtenbølle på Fyn, finder man kulturhuset Sulelængen, og det er her, at foreningen Sulelængens Venner har base. Magtenbølle ligger ca. 15 kilometers kørsel fra Odense og er nemmest at komme til med bil, men Magtenbølle kan også nås med bus.
Foreningen Sulelængens Venner står som anført bag Blues i Bakkerne, men ikke nok med dét. Sulelængens Venner står nemlig også bag diverse andre kulturarrangementer som musik & brunch-arrangementer, foredrag og søndagsmatinéer med musik (læs mere her).
Her er det imidlertid den kommende tredje udgave af Blues i Bakkerne, der som nævnt finder sted lørdag den 4. september 2021, der skal sættes fokus på. Man kan dårligt blive mæt af musik alene, så som i 2020 og året før vil der være god, varieret mad og drikke at få til aldeles fornuftige priser dagen igennem.
Fire orkestre
Der vil være fire orkestre på Blues i Bakkerne-plakaten i år med fornuftige pauser til at trække vejret, til at få noget at spise og drikke, måske til at træde af for en stund eller måske til noget helt andet. Pauser mellem de fire orkestres toner vil der under alle omstændigheder være.
Klokken 11-12 er det den garvede odenseanske blues-kvintet Working Mojo, der er på banen. Således får dette energiske, kompetente band lov til at åbne ballet, som de også gjorde det i 2020. Med deres energifyldte blanding af Chicago blues, rhythm & blues og boogie er der en god chance for, at disse musikalske festaber får rusket op i publikum.
Orkesteret har været kørende i over 25 år og har stort set spillet over hele Danmark, hvor de har gjort lykke, hvor end de har stukket deres blues-snuder frem.
Working Mojo består af Thomas Ditlevsen på trommer, Anders Vraa på bas, Martin Kleiner på guitar, Lars Sørensen på klaver og orgel og frontfiguren Allan Hviid på sang (læs anmeldelse af Working Mojos koncert på Blues i Bakkerne 2020 her).
Bedste alder
Klokken 12.45-13.45 er det et andet fynsk navn, der betræder de skrå brædder i Magtenbølle, nemlig kvartetten BlueDeal. BlueDeal består af fire friske fyre i deres bedste alder, der alle har dyrket især folkemusik. Det meste af deres liv igennem har de fire spillet musik inden for mange forskellige andre genrer. Tilmed har to af de fire stort set levet af at være musikere, så BlueDeal består af nogle erfarne herrer.
De fire musikere er: Ole Fenger (klarinet, torader – der er en diatonisk harmonika – mundharpe og sang), Jørgen Broe (diverse guitarer), Richard Salsbury (trommer og kor) og Anders Hofset (kontrabas). Egentlig spiller disse fire herrer primært jazz – og når de gør dét, kalder de sig JazzDeal.
Som JazzDeal har de fokus på jazz fra 1940’erne, 1950’erne og 1960’erne, som for eksempel bebop og cool jazz. Orkesteret spiller akustisk, men med lidt strøm på vokalen, bas og guitar. I erkendelse af, at jazz kom fra blues, har JazzDeal nu vendt sig mod den traditionelle bluesmusik, og når de spiller blues, kalder de sig BlueDeal.
Det er selvsagt som BlueDeal, at man kommer til at opleve kvartetten på 2021-udgaven af Blues i Bakkerne. Der er lagt op til en spændende koncert med et orkester, der tackler akustisk bluesmusik med et twist og med en anderledes instrumentering, end man er vant til at høre.
Egne numre
Bluesnews.dk har haft Jørgen Broe i røret til en lille snak om orkesteret med mere, og Jørgen Broe fortalte blandt andet følgende:
Orkesteret har eksisteret i ca. to år som jazzorkester, men musikerne har spillet sammen i fire år. Ingen er (konservatorie-)uddannede musikere, men kvartettens medlemmer har hver især lært at spille gennem et langt liv, som man nu gør det, når man spiller musik. Bandet har valgt at spille akustisk, fordi medlemmerne kan lide det.
Desuden passer det akustiske til BlueDeals instrumentbesætning. Orkesteret har blandt andet klarinet og mundharpe med. BlueDeal er vant til at spille akustisk, men til Blues i Bakkerne sætter de fire musikere strøm på. De store scener er BlueDeal ikke vant til at begå sig på, men det er klart, at det er nødvendigt med forstærkning, så dét spiller bandet så med.
Med hensyn til orkesterets repertoire består det af covernumre, men også egne numre. Jazzen kommer som nok bekendt fra bluesmusikken, så BlueDeal har bluespåvirkede numre med fra jazzens verden af musikere som Miles Davis og Thelonious Monk, men også Ry Cooder- og Chuck Berry-numre er på repertoiret, så tingene hænger sammen.
Mange ting
Jørgen Broe slog også fast, at blues er rigtig mange ting, og at BlueDeal fanger bluesmusikken der, hvor den er. Snakker man for eksempel cool jazz, ligger bluesmusikken jo lige bagved og spøger. Med hensyn til orkesterets repertoire er der er en god spredning, og når BlueDeal spiller covernumre, spiller bandet ikke kopi-numre.
BlueDeal lægger nemlig deres eget i de numre, de tager under kærlig behandling, så de tolker selv. Blandt andet spiller BlueDeal et par numre fra et af de klassiske album med Miles Davis, nemlig Kind of blue fra 1959, og dem drejer orkesteret også på egen måde.
Ydermere vil BlueDeal spille både blues og jazz på Blues i Bakkerne, så man kommer langt omkring.
Jørgen Broe slog ved slutningen af vores telefonsamtale fast, at BlueDeal ikke er vant til at spille på de store scener, eller med stor volumen, eller for rigtig mange mennesker, men bare der er en god lydmand, er det lige meget, hvor få eller hvor mange mennesker der er.
Genganger
Klokken 14.15-15.15 er det, som det er tilfældet med dagens første band Working Mojo, en genganger fra 2020-udgaven af Blues i Bakkerne, der entrerer scenen i Magtenbølle.
Her er det nemlig H.P. Lange Big Gumbo, der træder op. Dét gjorde de med overvældende succes i 2020, og mon ikke de gør kunststykket efter i år? Bluesnews.dk har bevidnet H.P. Langes relativt nye band Big Gumbo flere gange, og hver gang har publikum været yderst begejstret.
Orkesteret, der gør det i akustisk orienteret blues, havde æren af at afslutte Blues i Bakkerne sidste år, og dét gjorde de med bravur. H.P. Lange på vokal, banjo, akustisk guitar og National steel-guitar, Niels Bonefaas på banjo og violin, Jens Kristian Dam på trommer og Dave Stevens på kontrabas er et stærkt hold.
Denne gruppe af høj-kompetente musikere kan i dén grad deres kram og er altid en fornøjelse at opleve. Deres repertoire består primært af egne kompositioner, men der sniger sig dog et par numre af andre kunstnere ind, som holdet behandler på egen vis (læs anmeldelse af H.P. Lange Big Gumbos koncert på Blues i Bakkerne 2020 her).
Godt valg
Klokken 16-17 optræder sidste orkester på Blues i Bakkerne i år. Det er den østjyske blues-kvintet JB & the Hüggeli, der har fået det vigtige job, det er at sende et fornøjet publikum af sted efter en lang dag i bluesmusikkens tegn. Og dét er der stor sandsynlighed for, at orkesteret vil gøre på bedste vis med deres energiske Chicago- og Texas blues-baserede repertoire.
Det er med andre ord et godt valg, man har gjort ved at booke JB & the Hüggeli. Orkesteret består af Jesper Bjarnesen (JB) på vokal og guitar, hans søn Oscar Martin ”Big O” Eriksen på trommer, Jais Kurečko Eriksen på bas, Hans Jørgen ”Hanse” Jensen på tenorsax og Kim Nedergaard på piano.
Alle er de meget erfarne musikere, der gennem mange år både har kunnet opleves på diverse af Danmarks musikscener samt på diverse vinlyplader og cd’er. Jesper Bjarnesen har i årevis bevæget sig rundt i forskellige musikgenrer og musikalske sammenhænge, såvel som han har optrådt solo i en årrække.
Han har spillet rock, jazz og pop med mere, men nu er det altså i dagens sammenhæng bluesmusikken, der står for tur (læs meget mere om Jesper Bjarnesens musikalske meritter her).
Big ”O”
Jesper Bjarnesens søn Oscar Martin ”Big O” Eriksen er trods sin relativt unge alder en erfaren musiker. I det prisvindende, veletablerede bluesband Big O & the Blue Quarters har han i flere år kunnet høres på sang og mundharpe. Han har sammen med dette orkester spillet på store festivaler – også i udlandet.
Endvidere har han spillet på masser af små og større spillesteder rundt omkring i Danmark. Han kan også høres på det anbefalelsesværdige album af Big O & the Blue Quarters Live at Mosten Raceday 2017 (læs anmeldelse her).
Jais Kurečko Eriksen spillede i flere år med Oscar Martin ”Big O” Eriksen i Big O & the Blue Quarters, men valgte i al venskabelighed at forlade dette orkester for at koncentrere sig om andre musikalske sammenhænge (læs mere her). Eksempelvis musicerede Jais Kurečko Eriksen i flere år i trioen Det Hyggelige Blues Band.
Dette skete sammen med Jesper Bjarnesen og Oscar Martin ”Big O” Eriksen. Faktisk er Blues i Bakkernes østjyske blues-indslag en udløber af Det Hyggelige Blues Band (læs mere her).
Nestor
JB & the Hüggelis nestor er tangentmanden Kim Nedergaard, der ved at passere de 70 år må siges at være nået til skelsår og alder. Han er dog i fuld vigør som en glimrende blues- og rhythm & blues-pianist, der vil være kendt for det swingende, men for længst hedengangne orkester Kims Bacon.
Tenorsaxofonisten Hans Jørgen ”Hanse” Jensen er måske kvintettens mindst kendte medlem. Ikke desto mindre har denne gode musiker ernæret sig i årevis som spillemand i diverse lokale sammenhænge. Tilmed har han indspillet med den flere gange prisvindende danske bluesmand Big Creek Slim (læs for eksempel her).
Imidlertid kommer Hans Jørgen ”Hanse” Jensen ikke med til Blues i Bakkerne. Til gengæld har JB & the Hüggeli kapret den meget velanskrevne, alsidige og erfarne fynske sax-mand Hans Mydtskov til jobbet i Magtenbølle den 4. september 2021. Dette skriver bandet på Facebook.
Hans Mydtskov spiller blandt andet med odenseanske TipToe BigBand og har desuden fast plads i den eksperimenterende jazz-med-mere-kvartet Superfly, der også har hjemme i H.C. Andersens fødeby. Hans Mydtskov har desuden begået sig fornemt i mange forskellige andre musikgenrer, så som folkemusik, bluesrock og pop.
Kort sagt er Hans Mydtskov, der blandt andet er kendt for at give den gas på scenen, en absolut værdig erstatning for Hans Jørgen ”Hanse” Jensen.
Indspilningsdebut
JB & the Hüggeli fik sin indspilningsdebut i 2020. Samme år udkom i selveste julemåneden deres debutalbum Thank you blues. Samme album fik fine anmeldelser og er en skive, der kun vinder ved at blive lyttet til ofte (læs anmeldelse her).
Jesper Bjarnesen står for alle tekster og al musik på Thank you blues, og det står orkesterlederen sig godt ved.
Alle kvintettens medlemmer spiller indfølt og glimrende, og både dette album og JB & the Hüggelis optrædener, der ifølge sædvanligvis pålidelige kilder er både livsbekræftende og yderst habile og humorfyldte, skulle borge for en glimrende oplevelse i Magtenbølle.
Med det blues-program, Sulelængens Venner har sammensat, er der al mulig grund til at tro, at også Blues i Bakkerne 2021 bliver en succes – både på det musikmæssige plan og på mange andre niveauer.