Under radaren: Jesper Bjarnesen

Jesper Bjarnesen
Foto: Frank Nielsen

Tekst: Jakob Wandam

1. december 2020 udkom Thank you blues, debutalbummet fra bandet JB & the Hüggeli (læs anmeldelse her). I front for orkestret står sangeren, guitaristen, mundharpespilleren og sangskriveren Jesper Bjarnesen, en mand, som efter omkring 40 år på den østjyske musikscene er lidt af en institution.

Jesper Bjarnesen er for eksempel således modtager af Horsens All Stars’ publikumspris samt af Blueskartellets Ærespris, der uddeles af foreningen Blueskartellet i Horsens. På landsplan er han til gengæld et knapt så velbeskrevet blad. Da det er Bluesnews.dk’s mission med denne artikelserie at præsentere danske bluesmusikere og udgivelser, der er gået under den nationale radar, kaster vi hermed lys over Jesper Bjarnesens indspilningshistorie.

Rockband

Efter at have begået sig i det aarhusianske bluesmiljø i White Shirt Blues Band var Jesper Bjarnesen i slutfirserne med til at danne rockbandet Shotgone Wedding, der siden udviklede sig til Shot Gone.

Med en opstilling, der talte guitaristerne Henrik Skriver og Niels J. Jeppesen, bassisten Anders ”Nold” Petersen, trommeslageren Jan ”Chang” Østergård og Jesper Bjarnesen på leadvokal og mundharpe, indspillede Shot Gone i 1992-93 albummet Red E.

Red E udkom i 1993 og indeholdt tolv af bandets egne sange – med tekst-assistance fra Poul Erik Deleuran – samt en version af The Monkees’ hit ”I’m a believer”. Jesper Bjarnesen havde skrevet musik til ”The windshield” og tekst til ”The handyman”.

Dansktop

Undervejs blev det også til en gæsteoptræden på en dansktop-plade. Jesper Bjarnesen fortæller:

– Engang var jeg på hårdt arbejde med indspilning af egen musik (Red E, red.) i Studio One hos Knud Lindhard. Vi skulle have noget mundharpe på plads, og Knud bad mig lave mikrofontest til noget musik, han havde liggende.

– Jeg spillede det bedste, jeg kunne, og vi gik derefter i gang med det, det egentlig handlede om. Et par måneder senere modtog jeg, til min store forbavselse, en cd med posten – Kim & Hallo: Vol. 2!

– Der var et brev fra denne Kim vedlagt: “Kære Jesper, tak for den fede mundharpesolo! Næste gang vi indspiller hos Knud, vil vi gerne have dig med igen.”

Vol. 2 med undertitlen Dig vil jeg elske al min tid udkom i 1993, og nummeret, som Jesper Bjarnesen ganske uforvarende spillede på, hed ”Vore veje skal mødes igen”.

Shot Gones Red E blev fulgte op i 1994 med den kløgtigt betitlede cd A second gone. Igen var det hovedsageligt originale numre (The Small Faces’ ”Lazy Sunday” var undtagelsen), om end Jesper Bjarnesen ikke indtog en sangskriverrolle denne gang.

Solist

I 1998 debuterede Jesper Bjarnesen som solist med cd’en På pianobar. Albummet var en let pop-sag med Bjarnensens vokal i centrum, akkompagneret af Søren Hansen eller Ole Kobbelgaard på klaver. Sangene var pophits og underholdnings- og jazzstandarder.

Mest interessant for bluesfans var nok et antal sange fra Ray Charles’ repertoire – ”Sentimental blues”, ”Georgia on my mind” og ”I want a little girl” – samt John D. Loudermilks ”Tobacco Road”.

På pianobar var måske nok letbenet, men dokumenterede Jesper Bjarnesen som en stærk vokalist med både flair for swing og jazz og en god blues-fornemmelse, når det var påkrævet. Begge dele fik han mulighed for at leve ud, da han allierede sig med det navnkundige aarhusianske orkester Klüvers Big Band under ledelse af Jens Klüver (læs mere om Jens Klüver her).

De indspillede sammen albummet Good times i 1999. Det bød på genhør med ”I want a little girl” og ”Georgia”, men naturligvis i noget mere fyldige arrangementer. Der var også bigband-arrangementer af for eksempel Curtis Mayfields ”Woman’s got soul” og B.B. King-hittet ”Never make a move too soon”.

Forskellige sammenhænge

På Horsens-scenen dukkede Jesper Bjarnesen stadig op i alskens forskellige sammenhænge. I 2000 sang han kor og spillede mundharpe på det lokale underholdningsorkester Musikbacillens udgivelse Dem fra Danevang. Og i 2002 var Jesper Bjarnesen korsanger på Små hop, et album af Knasen (Erik Sandager) med yderligere medvirken af Bjarnesens Shot Gone-kollega Henrik Skriver og bluesnavne som keyboardspilleren Rasmus Stenholm og sangerinden Michelle Birkballe.

Selv udgav Jesper Bjarnesen sit næste soloalbum i 2001. På Swinging Christmas blev Bjarnesen bakket op af det midtjyske band Kims Bacon med Kim Nedergaard (klaver), Hans Jørgen ”Hanse” Jensen (saxofon), Jørgen Nielsen (bas) og Hans Brockstedt (trommer). Jesper Bjarnesen var på guitar, banjo og sang, og med var også Martin Jønsson på klaver og orgel samt Verner Worck på diverse blæsere. Rikke Mølgaard sang duet med Bjarnesen på ”Baby it’s cold outside”.

Swinging Christmas leverede præcis, hvad titlen lovede: julesange i swingende arrangementer, der inddrog elementer af jazz, rock & roll, boogie og jump blues. Og albummet blev en ganske betragtelig succes; det er igennem årene blevet solgt i 5000 eksemplarer, hvilket er særdeles pænt for en dansk jazzplade.

Koncertoptagelser

Samarbejdet med Kims Bacon fortsatte på deres album Live 2002, der indeholdt koncertoptagelser fra Fermaten i Herning og Rampelys i Silkeborg. Heine Poulsen havde erstattet Hans Brockstedt bag trommerne, og Jens Chr. Kwella havde sluttet sig til bandet på guitar, mens Jesper Bjarnesen koncentrerede sig om vokalen.

En live-optagelse med bandets version af ”Love letters in the sand” kunne desuden høres på Riverboat Jazz Festival 2003-cd’en. De hed nu Kims Bacon Jubilæums Band, men opstillingen var den samme.

Samme år hørtes Jesper Bjarnesen som solist på ”Hvordan det hele blev til”, en skæring fra lovsangs-cd’en Ene og alene Gud.

Indspilningspause

Herefter blev der holdt næsten ti års indspilningspause fra Jesper Bjarnesens side. Han dukkede op igen i 2012 på promo-singlen ”Painting the world with music” af aarhusianske David Lee, hvor Bjarnesen sang kor og spillede trompet!

Med på singlen var også Jesper Bjarnesens gamle makker fra Shot Gone, Henrik Skriver. De to havde i 2009 dannet Skriver Bjarnesen Band, der i 2013 udsendte albummet Nothing but love. Skriver Bjarnesen Band talte også bassisten Michael Wedgwood (tidl. Curved Air, Caravan m.m.) og trommeslageren Claus Daugaard (Blue Junction, Shades of Blue, Ole Frimer Band).

Skriver og Bjarnesen var også involveret i Jacob Bang Korsholms dansktop-projekt Lykkens Pamfilius. Debutsinglen ”Hvor er mine briller” blev således sunget ind på en andenplads på Dansktoppen af Jesper Bjarnesen, der også havde skrevet musikken og spillede guitar og, igen, trompet.

Bjarnesen skrev i øvrigt også en engelsk tekst til nummeret. Den blev senere brugt, med en helt anden melodi, til JB & the Hüggelis “Can you hear me knocking”.

En senere Lykkens Pamfilius-single, ”For de knuste hjerter er julen ingen fest”, havde musik af Jesper Bjarnesen og Ulrik Bruun Fanø, om end Bjarnesen ikke medvirkede på indspilningen.

Roots og americana

I 2017 sang Jesper Bjarnesen kor for Knud Lindhard, der under navnet dunK (”Knud” skrevet baglæns) udsendte albummet Can’t get rid of rock’n’roll. Det var Knud Lindhard, der tilbage i 1993 havde narret Jesper Bjarnesen til at spille mundharpe for Kim & Hallo!

Herefter sluttede Jesper Bjarnesen sig til roots- og americana-bandet HandsDown. Ud over Bjarnesen, som står for vokal, guitar og mundharpe, består HandsDown af Frank ”Franzz” Jakobsen på guitar, Erik Sandager (der som Knasen benyttede sig af Bjarnesens talenter tilbage i 2002) på bas og Jes Eiler Sørensen på trommer.

HandsDown udsendte debutalbummet American music i 2020. Trods titlen havde bandet selv skrevet otte af de ti skæringer – ”Alone in the dark” (John Hiatt) og “Rock salt & nails” (Utah Philips) var undtagelserne – og pladen bar da også undertitlen Made in Denmark. Men inspirationen fra de amerikanske roots-genrer og heartland-rock skiltede de gerne med.

Det Hyggelige Blues Band

Sideløbende spillede Jesper Bjarnesen i Det Hyggelige Blues Band sammen med sin søn Oscar Martin Eriksen på trommer og Jais Kurečko Eriksen på bas (begge fra Big O & the Blue Quarters). Det Hyggelige Blues Band blev dannet i 2015, men skiftede i 2020 navn til JB & the Hüggeli. Samtidig trådte to af Jesper Bjarnesens gamle kolleger fra Kims Bacon, Kim Nedergaard (klaver) og Hans Jørgen ”Hanse” Jensen (saxofon), ind i orkestret.

JB & the Hüggeli pladedebuterede den 1. december 2020 med Thank you blues, hvor alle sangene var skrevet af Jesper Bjarnesen.

Thank you blues afslørede en Jesper Bjarnesen, der både vokal og instrumentalt fortsat var i rigtig fin form. Det skal blive interessant at følge bandet – og at se, hvilke veje denne alsidige bluesmand næste gang vil drage ad.

Til Bluesnews.dk afslører Jesper Bjarnesen i hvert fald, at han i 2021 planlægger at fejre Swinging Christmas’ 20-års jubilæum med en vinyludgivelse af albummet.

Jesper Bjarnesen
Foto: Frank Nielsen