Canned Heat spiller to koncerter i Danmark

Tekst: Jakob Wandam

Det legendariske blues- og boogie-band Canned Heat er ved at gøre klar til, hvad der godt kunne blive en sidste tur til Europa. Og på turnéplanen er to stop i Danmark.

Det er spillestederne Værket i Randers og Amager Bio i København, der får besøg af Canned Heat henholdsvis mandag den 10. og tirsdag den 11. juni 2024.

Hippietiden

Bob “The Bear” Hite

Canned Heat blev dannet helt tilbage i 1965 i Los Angeles af de to bluesentusiaster Al ”Blind Owl ”Wilson og Bob ”The Bear” Hite. Orkestret blev et af hippietidens mest populære bands med en tidstypisk blanding af psykedelisk rock og traditionel blues. Wilson og Hite var begge bluesnørder og store pladesamlere, og navnet Canned Heat kom fra en 1928-single af Tommy Johnson med titlen ”Canned heat blues”.

Canned Heat var hovednavn på Woodstock-festivalen, lige som bandet blandt andet spillede på Monterey Pop Festival. Blandt deres mest kendte sange er ”Going up the country”, ”Let’s work together” og “On the road again”. De har udgivet et uoverskueligt antal plader og arbejdet sammen med Clarence ”Gatemouth” Brown, Memphis Slim og John Lee Hooker, sidstnævnte på det legendariske album Hooker ’n Heat (1971).

Al Wilson døde i 1970, og Bob Hite fulgte i 1981. Men utallige musikere har siden begyndelsen vandret ind og ud af Canned Heats besætning, heriblandt Henry Vestine, Larry Taylor, Harvey Mandel, Stan Webb, Hollywood Fats, Walter Trout, Junior Watson og Barry Levenson.

Længst siddende

I dag er trommeslager Adolfo “Fito” de Parra det længst siddende medlem; han har været med siden 1967. Med ham er Dale Spalding (vokal, guitar og mundharpe), som har været en del af Canned Heat siden 2008, Rick Reed (bas), der sluttede sig til i 2009, og det nyeste medlem Jimmy Vivino på guitar.

Fito de la Parra
Foto: Lucia Hernandez

Den 5. maj – nøjagtig 43 år efter Bob Hites død – udgiver Canned Heat et spritnyt album, Finyl vinyl (der trods titlen også udkommer på cd) med nyindspillet og primært originalt materiale. Der er tale om Canned Heats første studieplade i femten år, og på albummet finder man blandt andet sangen ”Blind Owl”, en hyldestsang til Al Wilson skrevet af Dave Alvin. Finyl vinyl byder også på flere gæstestjerner, heriblandt Joe Bonamassa.

Det er med dette album i bagagen, at Canned Heat altså kommer til Værket i Randers den 10. juni og Amager Bio i København den 11. juni.