CD: Holtsø Wittrock: Glemte Nætter.

Et samarbejde, der starter med et rungende ”NEJ!”, er måske ikke umiddelbart det mest befordrende for et fremtidigt makkerskab. Ikke desto mindre var det faktisk en lodret afvisning, der satte gang i makkerskabet mellem sanger Jes Holtsø og pianist og producer Morten Wittrock, da de to blev introduceret til hinanden tilbage i 2009, hvor Holtsø skulle bruge en pianist til sin deltagelse i Talent 2009. Wittrock endte dog på scenen med Holtsø alligevel, og siden da har et givtigt og glædeligt musikalsk partnerskab vokset sig stort og stærkt – bl.a. med to prisvindende og anmelderroste udgivelser på makkerparrets CV. Den 13. april er Holtsø og Wittrock klar til at føje deres tredje albumudspil, ”Glemte Nætter”, til fællesbedrifterne.

På ”Glemte Nætter” rocker og bevæger Holtsø og Wittrock atter en gang med en række sange indenfor soulen, rocken og bluesen. Et stærkt genremix, der efterhånden er gået hen og blevet deres musikalske varemærke. I forhold til de to tidligere albumudspil byder ”Glemte Nætter” dog på en mere rendyrket rocket kant med ingredienser som en lidt hårdere guitarlyd og beskidt kvindekor på programmet. En rocket lyd der falder godt i tråd med, at albummet er mixet af Flemming Rasmussen (bl.a. Metallica).

Men den mere rockede lyd er nu ikke det eneste nye på den aktuelle udgivelse. For på de nye numre har Holtsø for første gang valgt at synge på dansk. Og det klæder den sprøde og hæse vokal enormt og giver formidlingen af sangene og stemningerne i dem en helt ny og anderledes dimension – også i den personlige historie om en mand, der om nogen har levet livet på godt og på ondt.

Man skal tage sig selv og sit liv alvorligt

På ”Glemte Nætter” har Holtsø og Wittrock på tekstsiden allieret sig med den enestående sangskriver og musiker Marcus Winther-John. Og man må sige, at det er et sangskriversamarbejde, der er ramt spot on. Teksterne er enkle, stærke og ærlige, hvilket passer perfekt til Holtsøs på én gang rå og intense vokal.

”Jeg kan fuldstændig genkende mig selv i Marcus Winther-Johns tekster og kan relatere til hvert et ord i dem. Også de ord, der står mellem linjerne. Tekstuniverset rammer min sindstilstand, de stemninger og de vibes, der er min egen DNA – både som mand, menneske og musiker. Og derfor kommer teksterne helt under huden på mig, hver gang jeg synger dem”, lyder det fra Jes Holtsø om samarbejdet og den udfordring, der unægtelig ligger i at skulle formidle en andens tekster og gøre dem til sine egne historier.

Tag fx nummeret ”Langsomt”, der er albummets første single. En smuk og dybtfølt ballade, der enkelt og poetisk beskriver et af de øjeblikke, hvor man er sig selv allernærmest. Det øjeblik hvor dagen går på hæld og natten og månen er ens eneste følgesvend. Ensomheden fra A-Z. Følelsen og erkendelsen af, at man kun har sig selv. ”Det er en vigtig erkendelse. Man skal tage sig selv og sit liv alvorligt”, er budskabet fra eftertænksomme Holtsø.

Med valget om at synge på dansk går Jes Holtsø således i Peter Bellis og Peter Thorups fodspor og viderefører dermed traditionen om at synge bluesrock på dansk.

Hvis det ikke havde været for musikken kunne vi sandsynligvis ikke holde hinanden ud

Siden Talent 2009 har Holtsø og Wittrock været nærmest uadskillelige musikalske partnere. Faktisk så uadskillelige, at Wittrock i dag, udover at være Holtsøs faste musikalske makker, også fungerer som Holtsøs musikalske mentor. ”Morten har bygget mig op musikalsk og givet mig selvtillid. Og så er han god til at lade mig være mig”, lyder det fra Jes.

Men Holtsø og Wittrock er også historien om et nært personligt venskab. Til trods for at de som mennesker er som nat og dag, er de hinandens bedste venner. Et venskab der faktisk illustreres sublimt i teksten til ”Alt Er Godt”: ”Venner som os er minus og plus, så vi lyser op, der hvor gnisterne er og der hvor det sker”, lyder sangens omkvæd. Venskabet bygger på humor, gensidig respekt og ikke mindst fælles kærlighed til musikken. ”Hvis det ikke havde været for musikken kunne vi sandsynligvis ikke holde hinanden ud – Musikken binder os sammen”, fortæller de to.

Holtsøs og Wittrocks to første udgivelser opnåede stor succes. Det seneste album ”Big Easy” sikrede Jes Holtsø prisen som Årets Blues Navn, og en nominering til Danish Music Adwards Folk som Årets Vokalist. Desuden blev ”Big Easy” nomineret til Årets Blues Album ved Danish Music Adwards Blues. Med udgivelsen af ”Glemte Nætter” fører de to stilsikkert succesen videre. Langt forbi de glemte nætter og helt frem til morgensolens stråler banker inderligt og insisterende på vinduesruderne og med den nye dag minder os alle om at huske på muligheden for nye begyndelser og nye toner.  

 

Fakta om Jes Holtsø:

Holtsøs personlige historie kender de fleste: Vores alle sammens Børge i Olsen Banden, der efter filmsucceserne forsvandt fra rampelyset og levede et hårdt liv som alkoholiker og narkoman i mange år. For Familien Danmark genopstod Jes Holtsø i tv-showet Talent i 2009, hvor han gik hele vejen til finalen. ”Når jeg kigger tilbage på dengang, så er jeg vel historien om at leve rock’n’roll, inden jeg blev det på plade. Og det er egentlig et mirakel, at jeg stadig er her”, siger Jes Holtsø.

 

Fakta om Morten Wittrock

Wittrock er derimod et lidt mere ubeskrevet blad hos den almene befolkning. Inden for musikbranchen har han dog opnået stor anerkendelse som både sanger, pianist, komponist og producer. Morten Wittrock modtog i 2014 prisen ”Årets Rockabilly Album” i USA, uddelt af den amerikanske National Traditional Country Music Association.


Tourplan Holtsø Wittrock:

Fredag d. 10. april 2015: Releasekoncert Amagerbio

Torsdag d. 16. april 2015: Tobaksgården Assens, Fyn

Fredag d. 24. april 2015: DUO job, Startskuddet, Mern, Præstø

Fredag d. 8. maj 2015: Musikhuzet Rønne, Bornholm

Torsdag d. 14. maj 2015: Det Bruunske Pakhus, Fredericia

Fredag d. 15. maj 2015: Dexter, Odense

Lørdag d. 16. maj 2015: Nakskov Jazz/Bluesforening, Nakskov

Lørdag d. 30. maj 2015: Harders, Svendborg