CD: Thorbjørn Risager – Dust & Scratches (Cope Records)

Thorbjørn Risager er landets og måske europas travleste bluesrelaterede artist. Med ca. 95 koncerter pr år (og 60 af disse i udlandet) i omkring et dusin lande (gennem årene har de spillet i 17 lande!), er han og bandet en af Danmarks mest fremgangsrige musikeksporter. Dette på trods af at de hverken spiller brede genrer som pop, rock, hiphop, eller er på et “major label”.

På den nye plade “Dust & Scratches” kan man opleve nye sider af “The Risager Sound”. Således er udtrykket mere beskidt og til tider dystert end vi har været vandt til. Generelt er der skruet ned for de vilde fraseringer hørt på de forrige udspil og Thorbjørn’s vokal virker mere afslappet og oplagt end på forrige udgivelser.

Hvis man absolut skal pege på svagheder hos det velspillende orkester, må det være at de til tider kan komme til at fremstå for poleret og lede tanker lidt for meget hen Joe Cocker backet af et godt TV-showband. Heldigvis får producer Lars Skjerbæk bandet et fint stykke væk fra dette, selvom man til tider stadig godt kunne ønske sig en lidt mere løssluppen udførelse, nu da det jo er i blueslandskabet man befinder sig.

Højdepunkterne er pladens to første numre. ‘Single Tear’, et rocket numre der leder tankerne hen på Don Nix klassiker ‘Going Down’ og nummeret ‘More’, skrevet af bandets nyeste medlem Peter Skjerning. Det høres tydeligt i Skjernings kompositioner at han også er med i bandet Turnip Greens. Det svampede udtryk kendt fra netop dette band klæder glimrende Thorbjørn Risagers univers.

Pladen rejser godt rundt i blueslandskabet, et element anmeldere ofte kritiserer. I denne sammenhæng, synes det dog at være en styrke. Der bydes på Funk, New Orleans, Delta og sluttes af med en gedigen Chicago blues shuffle.

Er man allerede glad for Risagers musik er pladen et must. Er man ikke, er der absolut også numre, hvor bandet erobre nye territorier og kan vække interesse for nye publikum.

Bandet kan bl.a opleves følgende steder:

10. Februar Borgerhuset Svendborg
11. Februar Café Slotsbio Hillerød
17. Februar Karensminde Kulturhus, København
18. Februar Drop Inn København
3. Marts Mojo, København
30. Marts Toldkammeret Helsingør
28. April Portalen Greve
5. Maj Mojo, København
16. Juni Danseriet Roskilde

Læs mere på bandets hjemmeside www.risager.info

Pladen kan bla. købes på Itunes og Imusic