Jimmy Burns endelig til Danmark

Jimmy Burns

Tekst og foto: Peter Widmer

Nu er det helt sikkert: Jimmy Burns spiller flere gange i Danmark og i Norge i november og december måned 2021.

Jimmy Burns, der er født i 1943 i Mississippi, USA, har boet i Chicago gennem det meste af sit liv. Han indspillede nogle singler i starten af sin musikerkarriere, men hurtigt valgte han ægteskab og børn frem for at satse på en tilværelse som fuldtidsmusiker. Således optrådte han i lange tider kun ved sjældne lejligheder.

Faktisk var det først i 1990’erne, at han tog musikken op igen for alvor, og i en alder af 53 debuterede han med sin første fuldlængdeudgivelse Leaving here walking, der kom på gaden i 1996. Siden er det blevet til yderligere syv solide album, hvoraf det seneste er den vellykkede skive The Chicago sessions.

Og netop The Chicago sessions er interessant, for dette album er nemlig produceret af danske Laust ”Krudtmejer” Nielsen og indspillet med danske musikere (læs anmeldelse her). Laust “Krudtmejer” Nielsen er musiker med elbas som hovedinstrument, og tilmed er han en yderst spændende producer.

Laust ”Krudtmejer” Nielsen har sin helt egen tilgang til det at producere musik, hvor han i overvejende grad har beskæftiget sig med bluesmusikken. Dette især som den ene halvdel af The Cornbread Project og som en del af grundstammen i det Danish Music Award-vindende band Trainman Blues (læs interview med Laust ”Krudtmejer” Nielsen her).

Aflyst

Laust “Krudtmejer Nielsen”

Laust ”Krudtmejer” Nielsen anvendte selvsagt sine produktionsidéer under arbejdet med Jimmy Burns-albummet The Chicago sessions, som man kan læse mere om i et interview med Laust ”Krudtmejer” Nielsen her.

Naturligvis ville Laust ”Krudtmejer” gerne præsentere Jimmy Burns, der i øvrigt spiller elektrisk soul blues og er guitarist, sanger og sangskriver, for et dansk publikum. Følgelig blev en 2020-Skandinaviensturné arrangeret, men coronaen kom på alle mulige måder i vejen, og turnéen måtte aflyses (læs her).

Nu er der imidlertid lys forude. Under en ganske nylig telefonsnak med Charlie Tambaur, der er formand og booker for bluesforeningen B’Sharp i Silkeborg, fik overtegnede at vide, at Laust ”Krudtmejer” Nielsen havde meddelt Charlie Tambaur, at Jimmy Burns er ”fit for fight,” og at han endelig spiller i Danmark senere på året. Blandt andet runder han Rampelys, hvor B’Sharp holder til.

Bluesnews.dk forsøgte straks at kontakte Laust ”Krudtmejer” Nielsen, der blandt andet er primus motor for den forestående turné med Jimmy Burns, pr. telefon et par gange i den forløbne uge. Disse henvendelser var dog uden resultat, så Bluesnews.dk sendte den travle Laust ”Krudtmejer” Nielsen nogle spørgsmål angående Jimmy Burns og hans angiveligt forestående Danmarksbesøg pr. e-mail.

Bid

Så var der bid, og Laust ”Krudtmejer” Nielsen returnerede hurtigt en e-mail med svar på de tilsendte spørgsmål og undskyldte behørigt, at han ikke havde været til at træffe telefonisk. Der var blandt andet kommet nogle undervisningsforpligtelser i vejen, og når en elev skal lære at spille bas, må man jo være der som lærer.

Bluesnews.dk spurgte i den indledende e-mail til den lettere bedagede amerikanske musikers velbefindende med mere: ”Hvordan går det med Jimmy Burns – hans helbred, mulige koncerter i Skandinavien, etc.? Er Jimmy Burns blevet corona-vaccineret?”

Jimmy Burns

Laust ”Krudtmejer” Nielsen skrev tilbage:

”Jimmy har det rigtigt godt. Jeg snakkede i telefon med ham i sidste uge. Han fortalte, at han har er blevet færdigvaccineret og glæder sig meget til at komme til Skandinavien igen til november. Beskeden var klar, han vil gerne spille så meget som muligt.”

”Vi kommer selvfølgelig til at passe på ham givet hans alder, så vi sørger for, at der også bliver godt med hviledage. I stedet arbejder vi netop disse dage på at forlænge turneen til 4 uger, frem til og med 11. december, så vi også kan komme til Norge.”

Turnéplanen

Bluesnews.dk stillede desuden Laust ”Krudtmejer” Nielsen følgende spørgsmål:

”Har du – eller er der – lavet nogen koncertplan eller turnéplan, og hvordan ser den i givet fald ud? Er Jimmy Burns “fit for fight”?

Desuden trængte dette spørgsmål sig på: ”Kommer Jimmy Burns i det hele taget uden for USA i år?”

Hertil svarede Laust ”Krudtmejer” Nielsen pr. e-mail, at turnéplanen er lavet, og at den ser således ud:

18. november: Prindsen – Roskilde
19. november: Kulturloft – Ebeltoft
20. november: Rampelys – Silkeborg
23. november: Music House – Brønshøj
26. november: Underværket – Randers
27. november: Café Slotsbio – Hillerød
1. december: Mojo Blues Bar – København
9. december: Oslo Blues Klubb – Oslo
10. december: BlueNote – Sandefjord
11. december: Sekkefabrikken – Slemmestad

(Planen er foreløbig – Laust “Krudtmejer” Nielsen forventer, at der kommer 3-6 yderligere koncerter til, red.)

Desuden skrev Laust ”Krudtmejer” Nielsen, at:

”Jeg tror ikke han kommer uden for USA førend turneen i november/december. Han er fit for fight og er tryg ved det, nu hvor han har fået vaccinen. Så længe han får lov at rejse frem og tilbage, af diverse myndigheder, så vil han meget gerne ud at turnere igen.”

Turnémusikerne

Morten Lunn

Endvidere ville Bluesnews.dk gerne vide, hvilke musikere – og på hvilke instrumenter – der kommer med på turnéen, så endnu en e-mail røg gennem luften.

Laust ”Krudtmejer” Nielsen skrev tilbage, at:

”Bandet bliver det samme, som var planlagt sidste år, med Morten Lunn (Fried Okra) (guitar), Thomas Crawfurd (Fried Okra og Trainman Blues) (trommer) og mig selv (bas).”

Slutteligt satte Bluesnews.dk et kort fokus på musikernes live-optræden og spurgte atter skriftligt:

”Kommer I til at arbejde med diverse præ-indspillede sekvenser (som The Cornbread Project) i live-sammenhæng, og hvordan klarer I at håndtere disse teknikmæssigt?”

Thomas Crawfurd

Laust ”Krudtmejer” Nielsen skrev beredvilligt og afslutningsvis tilbage, at:

”Vi kommer til at spille et par af sangene i samme retning som fra albummet – The Chicago sessions – men vi kommer ikke til at bruge samples.”

Så meget klogere er der kun tilbage at betone, at der virkelig bliver noget at glæde sig til, når Jimmy Burns og hans danske musikere langt om længe endelig rammer diverse danske – og norske – spillesteder for at give anskuelsesundervisning i samspillets og samarbejdets vellykkede kunst på tværs af generationer.