Koncertanmeldelse: Jumpin’ Jacks, Sailor Scenen, Vejle

Jumpin’ Jacks (Bo Møller, Thomas Valter, Andreas Svendsen)

Tekst og foto: Peter Widmer

Først var der ikke specielt mange publikummer. Så kom flere til, og flere endnu, og efterhånden var der en større flok folk foran den lille Sailor Scene, der ligger lige ud til vandet kun et mågekast fra Vejle Lystbådehavn. Til sidst var der rigtig pænt med mennesker, og de gav stående applaus.

Det gjorde de til trioen Jumpin’ Jacks, der afsluttede deres energiske 11 numre lange koncert med et ekstranummer, der således var deres tolvte og sidste denne eftermiddag. Med tonerne af John Mogensens klassiker ”Der noget galt i Danmark”,  der blev spillet som en swingende, hurtig shuffle, takkede Jumpin’ Jacks af over for et henrykt publikum, hvoraf mange sang med.

Thomas Valter og Andreas Svendsen

Samme bestod af folk fra alle aldersgrupper, og de mange, der ikke anede, hvem Jumpin’ Jacks var, blev hurtigt fanget ind af trioens musik. Samme er et veltænkt mix af rock og rul samt danske evergreens med stor inspiration fra navne som Chuck Berry, Elvis Presley og Four Jacks. Hertil kommer en god portion egne numre, der passer fint til resten af trioens store repertoire.

Grundtonen er blues og rhythm & blues, og dette gennemsyrer hele trioens sangkatalog. Og musikerne er snu, for de injicerer hvert nummer med et par skud af de blå toner. Ikke for mange, og ikke for få, men kun lige nok til at blåfarve deres musik, hvor de blå elementer så at sige sniges ind hos lytterne.

Brandenburg blues

Således kommer Jumpin’ Jacks-publikummer til at værdsætte de blå toner, ofte uden at vide eller registrere det. Med genkendelsens glæde bliver der blandt publikum eksempelvis vugget med til trioens fortolkning af ”Susanne, Birgitte og Hanne” (eller ”Når en sailor går i land”, som nummeret også hedder), der blev et kæmpehit for Otto Brandenburg i 1960.

Bo Møller

Sangen, der her var dagens sjette, bliver af Jumpin’ Jacks leveret i højt tempo, og denne eftermiddags udgave var ingen undtagelse. Den gik klart ind hos de fremmødte, så vidt Bluesnews.dk kunne registrere, og der var mange og store smil på folks læber (og på de tre musikeres), såvel som flere publikummer sang med.

Jumpin’ Jacks er ikke en trio med permanente medlemmer, altså lige undtagen Thomas Valter, der synger, er indpisker og initiativtager til Jumpin’ Jacks, og som spiller kontrabas. Thomas Valter, der selv er velskolet musiker, har nemlig flere forskellige, ligeledes veluddannede medmusikere at trække på.

Andreas Svendsen

Således var han sekunderet af den glimrende Bo Møller på guitar og kor samt den seje Andreas Svendsen på trommer på Vejle Fjordfestival i år. Det var desuden tydeligt, at der var stor spilleglæde over de tre musikere på scenen, der klart nød repertoiret og at musicere sammen (læs i øvrigt mere om Jumpin’ Jacks og deres ”roterende cast” her).

Den kapable Andreas Svendsen gav i øvrigt i sjette nummer en fin trommesolo, såvel som der var fed, wah-wah-pedalhjulpet guitarsolo ved Bo Møller, mens Thomas Valter, der var iklædt hat og solbriller, også her leverede et solidt sangforedrag.

Tomas Valter og Andreas Svendsen

Thomas Valter, der giver rigeligt med plads til sine medspillere, er trioens naturlige midtpunkt via sin statur og via musikeropstillingen. Her så man denne eftermiddag Bo Møller til venstre på scenen, Andreas Svendsen til højre og Thomas Valter i midten på vokal og kontrabas. Denne ikke bare spiller han kompetent på, men han anvender den også som rekvisit i trioens sceneshow.

Eksempelvis sprang Thomas Valter omkring som en anden tangloppe, både på og foran scenen. To gange hoppede han tilmed op på et bord med sin kontrabas uden at miste én eneste tone, og sandelig om han ikke også sprang op på bassen på scenen i syngende tilstand, hvorefter han uanfægtet spillede videre. Se, dét var – som musikken – også noget, der gjorde indtryk på det i antal støt stigende publikum.

Eget nummer

Bo Møller

Jumpin’ Jacks diverterede indledningsvis med et hjemmebrygget nummer, nemlig det engelsksprogede ”Treat me wrong” i jump blues-stil med fornem guitarsolo indlagt. Derefter fulgte et nyt nummer ”Søndagstur” – en velfungerende Chuck Berry-pastiche – der udkommer som single den 1. september 2021.

Apropos Chuck Berrys fik publikum også serveret Chuck Berry-klassikeren ”You never can tell”, med tryk på og masser af sjov og ballade og rigtig god publikumskontakt fra scenen. Sandelig om ikke Jumpin’ Jacks også spillede det velkendte Gitte Hænning-hit ”Jeg snakker med mig selv” fra 1962 i en helt uvant, men effektfuld version.

Jumpin’ Jacks

En pudsig, men funktionel sag, som Jumpin’ Jacks også spillede på Sailor Scenen, var en fordansket udgave af amerikanske Floyd Dixons ”Hey bartender”. Nummeret var i dansk udgave virkelig velkørende, og på instrumentalsiden fik man en tyk guitarsolo, meget levende trommespil og – som hele koncerten igennem – solidt basspil og vokalarbejde.

Mange af dem, der kender Jumping Jacks, mener, at bandet gør sig bedst på gader og stræder (læs for eksempel her). Imidlertid har trioen bevist, at de også går til biddet på fremragende vis inden døre, og på Vejle Fjordfestival 2021 viste de med deres forrygende koncert, at de også snildt tackler en udendørs scene.

Thomas Valter

Det gjorde de netop mellem klokken 16 og 17 den 28. august i år med et festligt, folkeligt og fornøjeligt kvalitetssæt, der blev leveret med humor, lune, glimt i øjet og solidt musikerskab, og som med rette affødte stående applaus fra et aldeles begejstret publikum.

Koncerten med Jumpin’ Jacks var i øvrigt arrangeret af Bluesforeningen Crossroads, Vejle, som en del af Vejle Fjordfestival 2021.

(Jumpin’ Jacks har to fine fuldlængde-cd’er på gaden og på diverse streamingtjenester, nemlig Rock ’n’ roll og ikke andet (læs anmeldelse her) og Summertime blues (læs anmeldelse her)).