Ørkenblues på Roskilde Festival

Fatoumata Diawara
Foto: Schorle

Tekst: Jakob Wandam

Da Danish Music Awards Blues blev uddelt i august sidste år, gik ildsjælsprisen Årets Hoochie Coochie Man/Woman til Roskilde Festivals bookinggruppe. Det gav anledning til en del diskussion, fordi bluesmusikken sjældent er synderligt stærkt repræsenteret på Danmarks største musikfestival (læs mere her).

Nu har Roskilde Festival offentliggjort de første 134 navne til 2022-udgaven af festivalen, og der er i hvert fald to af disse navne, der falder inden for bluesspektret. Mere specifikt er der tale om to – ret forskellige – eksponenter for afrikansk blues, også kaldet ørkenblues.

Wassoulou

Fatoumata Diawara
Foto: Thesupermat

Sangerinden og guitaristen Fatoumata Diawara stammer fra Mali (hun er født i Elfenbenskysten af maliske forældre) og tager udgangspunkt i subgenren Wassoulou, en vestafrikansk bluesform, hvis udøvere næsten udelukkende er kvinder. Andre hovednavne er Oumou Sangaré og Nahawa Doumbia, som begge har optrådt i Danmark (læs for eksempel her og her).

Også Fatoumata Diawara har spillet i Danmark ved flere lejligheder, senest ved to koncerter i København og Svendborg med DR BigBand i februar i år. Og hun optrådte på Roskilde Festival i 2019.

Fatoumata Diawara debuterede i 2011 med det fremragende ørkenblues-album Fatou. I 2015 allierede hun sig med den cubanske jazzpianist Roberto Fonseca og udsendte live-albummet At home, som meget naturligt havde et stærkt latin-præg. Opfølgeren Fenfo (Something to say) fra 2018 var mere afropop-orienteret, men stadig med Fatoumata Diawaras smukke stemme og vuggende guitarrytmer i centrum.

På Roskilde Festival 2022 optræder Fatoumata Diawara med den fransk-israelske singer/songwriter Yael Naïm som gæst. Naïm er bedst kendt for hittet ”New soul”, som gav hende en del eksponering, da den blev brugt i en Apple-reklamekampagne.

Fatoumata Diawara spiller på Roskilde Festival fredag den 1. juli.

Supermagten

Samba Touré
Foto: Peter Widmer

Også guitaristen og sangeren Samba Touré kommer fra Mali, som må siges at være supermagten, når det gælder afrikansk blues. Genrens største legende er Ali Farka Touré, som døde i 2006. Ham er Samba Touré, trods det fælles efternavn, ikke blodsbeslægtet med, men inspirationen fra den store bluesman lægger Samba Touré ikke skjul på.

Samba Touré spillede da også med Ali Farka Tourés band, inden han brød ud og startede en karriere som solist og kapelmester. Samba Tourés første plade, Fondo, udkom i 2003. Songhaï blues fra 2009 var en hyldest til Ali Farka Touré, og siden er fulgt en række plader. Den seneste, Binga, kom i 2021.

Samba Touré har turneret flere gange i Danmark. Bluesnews.dk oplevede ham på Dexter i Odense i 2017 (læs her) og igen på Alice i København i 2019 (læs her), og begge gange var det en udsøgt fornøjelse.

Samba Touré
Foto: Edith Tamayo

Hvor Fatoumata Diawara med flere af sine projekter har bevæget sig et stykke væk fra sine Wassoulou-rødder, er Samba Touré mere traditionalistisk i sit ørkenblues-udtryk, som forlader sig på minimalistiske, insisterende guitar-grooves, der minder en del om det nordlige Mississippis hill country blues eller John Lee Hookers boogie.

Samba Tourés koncert på Roskilde Festival finder sted lørdag den 2. juli. Læs mere om Roskilde Festival-programmet på festivalens hjemmeside her.