Under radaren: Kjeld Lauritsen

Kjeld Lauritsen
Foto: Peter Widmer

Tekst: Jakob Wandam

Kjeld Lauritsen kører gerne land og rige rundt med sit Hammond A-100-orgel og sin Leslie-forstærker for at spille med sin egen trio, med Miriam Mandpira eller en af de talrige andre musikalske sammenhænge, han indgår i.

Den nu 64-årige bibliotekaruddannede Kjeld Lauritsen tog skridtet fra en stilling som musikbibliotekar på Frederiksberg til en tilværelse som fuldtidsmusiker, da spillejobbene med Kenn Lending Blues Band, Smalltown Blues Band og Katzenjammer Kids blev så talrige, at det blev umuligt at passe et civilt job ved siden af.

I de efterfølgende årtier er Kjeld Lauritsen gået fra menigt medlem til orkesterleder, samtidig med at han har medvirket på stakkevis af indspilninger med andre kunstnere.

I artikelserien ”Under radaren” sætter Bluesnews.dk de danske bluesmusikeres indspilningskarrierer under luppen, og i denne ombæring gælder det altså Hammondorgel-betvingeren Kjeld Lauritsen.

Kenn Lending Blues Band

Kjeld Lauritsen dukkede første gang op på plade som medlem af Kenn Lending Blues Band. Albummet I’m coming home (1983) var det første med Lauritsen i bandet, og han kunne høres på klaver, akkordeon og orgel. Han gentog bedriften på Blues for people (1985).

Kenn Lending Blues Band (Lending, Lauritsen, Svenni Svafnisson og Frank Larsen) var også grundstammen i det band, der i 1984 indspillede tolv bluesstandarder til Finn Poulsens node/kassettebåndsudgivelse Blues sammenspil (udgivet 1985).

Kenn Lending var fast sparringspartner for den amerikanske pianist ”Champion” Jack Dupree, som også medvirkede på pladerne med Kenn Lending Blues Band. Samarbejdet betød, at Kjeld Lauritsen bidrog til flere af Jack Duprees indspilninger fra perioden. De kan høres på albummene Blues is freedom to all (1987, indspillet i 1983) og After all (1994, indspillet 1984).

Live-optagelser med Kjeld Lauritsen sammen Champion Jack Dupree og Kenn Lending Blues Band kan desuden ses og høres på dvd takket være det danske pladeselskab Storyvilles bokssæt The blues box (2009), der indeholder ”Dupree special”, og Champion Jack Dupree (alias Blues pianist of New Orleans, 2019), der indeholder ”Dupree special”, ”When I got married” og ”Champion Jack Dupree’s birthday boogie” (læs anmeldelse her). Disse live-optagelser stammer fra en 1986-koncert på Rådhuskroen i København – det nuværende Mojo Blues Bar.

Champion Jack Dupree og Kenn Lending Blues Band medvirkede desuden på Louisiana Reds album Rip off blues (1994, indspillet 1984) og på Aron Burtons Usual dangerous guy (1986). Kjeld Lauritsen spillede på fem numre på Burton-albummet; de er genudsendt på Aron Burtons 1993-udgivelse Past, present & future.

Nye bandkonstellationer

I 1986 spillede Kjeld Lauritsen endvidere på folk- og visesangerinden Hanne Methlings album Kuglens krystal.

Herefter indgik Kjeld Lauritsen i en række nye bandkonstellationer. Med Smalltown Bluesband indspillede han albummene Live at Kridthuset, Esbjerg (1988) og 11 blues hits (1990), og samtidig var han med i Katzenjammer Kids sammen med blandt andre Troels Jensen og Jørgen Lang. Lauritsen spillede på Katzenjammer Kids’ andet album, Du får mig hver gang (1988).

Kjeld Lauritsen var samtidig en del af Ole Bundgaard Band, der udgav en stribe børneplader: Sjippe sjippe sjip (1988), Sætternissen (1990), Syv ni tretten (1990) og Hatten af … ! (1995). Ud over Bundgaard og Lauritsen medvirkede guitaristen Jan Irhøj og saxofonisten Niels ”Flipper” Stuart.

SF

I 1989 spillede Kjeld Lauritsen på Jytte Pillonis single ”Lidt rødt og grønt”. Sangen blev udsendt til støtte for partiet SF, og Kjeld Lauritsen havde skrevet musik både til dén og til b-siden ”K.K. blues”.

Samarbejdet med Kenn Lending var dog ikke helt et overstået kapitel. På Luther Allisons album Pay it forward, der blev udsendt posthumt i 2002, kan man høre en optagelse af ”Hoochie coochie man” fra Stockholm Jazz & Blues Festival 1991. Her spiller Allison sammen med et Kenn Lending Blues Band, der inkluderer Kjeld Lauritsen på orgel.

Kjeld Lauritsen var også med på to album, som Kenn Lending producerede for Jacob Refer. Det første blev udgivet i 1994 under navnet Refer’s Blues Band og hed Vi er allesammen stjerner. I 2000 fulgte En nat af de go’e, udsendt under bandnavnet Refer & the Roosters.

På egne ben

Tiden var dog kommet for Kjeld Lauritsen til at stå på egne ben, og i starten af 1990’erne dannede han orkestret The Organizers sammen med den amerikanske saxofonist Bob Rockwell. Med skiftende besætninger, der blandt andre inkluderede trommeslagerne Ole Rømer og Esben Bach samt guitaristen Morten Højring, udsendte The Organizers syv album hen over de næste 15 år: The Organizers (1992), Live (1993), Gaslight (1997), The Organizers + 1 (med guitaristen Randy Johnston, 1999), live-albummene 27.11.00 (2000), 17.03.01 (2001) og The Organizers (med Uffe Steen, 2002) samt Yes yes yes (2006).

The Organizers spillede Kjeld Lauritsens og Bob Rockwells egne kompositioner sammen med numre af blandt andre Thelonious Monk, Duke Ellington og George Gershwin. Stilen var mere egentlig jazz end Lauritsens hidtidige output, om end hans spillestil fortsat havde rod i bluesens tonesprog.

I løbet af 1990’erne optrådte Kjeld Lauritsens navn i en mangfoldighed af sammenhænge. Han spillede Hammondorgel på sangen ”How are you doing” på Yasmins album A scent of flowers i 1993. Samme år deltog han i en indspilning af Gershwins “Summertime” med Milton Batiste og Peter Nissens New Orleans Jazz Band; den dukkede op i 1997 på albummet The spirit of New Orleans 6.

Scenemusik

Ligeledes i 1993 spillede Kjeld Lauritsen på fire numre på Per Fjords album Udenfor billedet. I 1995 var han en del af ”husorkestret” på udgivelsen Befrielsens sange; her spillede han bag Pelle Voigt, Dorthe Bisp og Frode Veddinge.

Scenemusik blev det også til. Helvede var en forestilling af teaterkompagniet Cantabile 2 med musik af Marco Spallanzani. Kjeld Lauritsen betjente akkordeon på indspilningen i 1995.

I 1997 var Lauritsen med på en indspilning af Peter Spies’ musical-fortolkning af Martin Andersen Nexøs Pelle Erobreren. Og i 1999 gjaldt det Det Kongelige Teaters forestilling Jeg er grim, hvor Søren Siegumfeldt Eriksen og Halfdan E. stod for musikken – Kjeld Lauritsen medvirkede på den tilhørende cd.

I 1998 udkom albummet Silver Street, hvor Klüvers Big Band havde Kjeld Lauritsen og Bob Rockwell som featured artists. Og på More jazzvisits 1997-99 (2001) var Lauritsen og Rockwell med i The Jazz Visits Orchestra, der bakkede Carla Bley & Steve Swallow op på nummeret ”Battleship”.

Saxofonister

Sessionarbejdet fortsatte ind i det nye årtusind. I 2001 spillede Kjeld Lauritsen således på plader med saxofonisterne Pernille Bévort (Who’s blue?) og Anders Gaardmand (La Fontaine live) – begge i selskab med blandt andre guitaristen Per Gade.

Sammen med den svenske kirkeorganist Johannes Landgren og saxofonisten Håkan Lewin indspillede Kjeld Lauritsen i 2002 Freedom – the vision med salmer og spirituals i jazzede arrangementer. I 2006 spillede han med en anden svensker, guitaristen Per Sjödin, på albummet Gentle thoughts.

Kjeld Lauritsen var også med på to album med Ole ”Fessor” Lindgreen. I 2003 udgav Fessors Big City Band Final call med Lauritsen på orgel eller akkordeon på seks skæringer, og i 2005 udkom Fessors How long blues med Kjeld Lauritsen som medvirkende på alle numre undtaget et.

Solist

Ikke mindst kunne Kjeld Lauritsen i 2004 debutere som solist med albummet Hammond organ jazz. Som på Organizers-pladerne var det en blanding af egne numre og covers, der udgjorde tracklisten, og med sig i studiet havde han blandt andre Esben Bach, Per Gade og basunisten Erling Kroner. Alle tre var tilbage på Kjeld Lauritsens andet soloalbum, Hammond organ swing, der udkom i 2007.

Solistkarrieren betød dog ikke, at Kjeld Lauritsen var færdig med at spille i nye bands. Snart indgik han i Grand Danois sammen med Fessor, Elith ”Nulle” Nykjær, Marc Davis og Bjørn Otto. De udgav i 2006 Ich bin von Kopf bis Fuss auf Liebe eingestellt, og allerede året før optrådte de på Riverboat Jazzfestival. Titelnummeret kan høres på live-antologien Riverboat Jazzfestival 2005 (2005).

I 2008 vendte samme besætning tilbage, men nu under navnet Nulle & Verdensorkestret og med en vokalist i Louise Albeck, der også havde sunget med tidligere inkarnationer af Verdensorkestret. De udsendte nu albummet Little Yellow House.

Soulsanger

Andre optrædener var den danske soulsanger Daniels (Daniel Shitrit) album med den enkle titel Daniel (2006), hvor Kjeld Lauritsen spillede orgel på ”Love will keep us together”, og Dan Klarskovs cd/dvd-udgivelse Blues at Dexter (2006).

Endvidere medvirkede Kjeld Lauritsen på to album med Fru Andersen (Julie Andersen-Høyer): Hva’ med lille mig? (2006) og Dansetrin fra lykken (2008).

I 2009 udkom albummet EKNMO B3. Her var Kjeld Lauritsen solist hos bigbandet Erling Kroner New Music Orchestra, der ud over kapelmesteren talte gamle bekendte som Pernille Bévort og Morten Højring.

Trioalbum

Også i 2009 kom Kjeld Lauritsens tredje album i eget navn, Hammond time! Dette var et trioalbum med Per Gade igen på guitar samt Anders Holm på trommer. Samme opstilling kunne høres på støttepladen Love La Fontaine (for spillestedet af samme navn), hvor Kjeld Lauritsen spillede ”Blågårds blues” og ”Madison”. Han kunne også høres på ”La Fontaine blues” sammen med ad hoc-bandet La Fontaine Holdet.

”Madison” var en Kjeld Lauritsen-komposition fra The Organizers’ 2006-album Yes yes yes. Den blev også spillet på Riverboat Jazz Festival 2009 (2009). Her var det dog den såkaldte Marott Kvartot, der spillede den – ”kvartotten” bestod af trompetisten Peter Marott, Kjeld Lauritsen, trommeslager Morten Ærø og Uffe Steen på guitar.

Big Mama var et bluesband med Børge ”Biceps” Jensen i front. På deres 2010-album Working for the man var Kjeld Lauritsen med på orgel og klaver. Han var selv hovednavnet på 2011-udgivelsen Kjeld Lauritsen Hammond Organ 7, en samling septet-indspilninger fra koncerter sammen med blandt andre Per Gade, Erling Kroner, Peter Marott og Organizers-makkeren Bob Rockwell.

Gamle medspillere

En anden saxofonist var Jakob Høgsbro, på hvis album Variation Kjeld Lauritsen spillede i 2011. Lauritsen medvirkede på tre numre, og i 2014 var han med igen på Høgsbros album Modstykker. Han var også gæst hos sine gamle medspillere i Smalltown Bluesband (nu Blues Band) på Living the blues (2012), og han var med i gospel jazz-gruppen Amazing Grace, der udgav cd’en Just a closer walk i 2012.

I 2012 udgav Jazz Five-saxofonisten Johan Bylling Lang det første album med Johan Bylling Lang Organ Quintet, Doin’ my thing. Orglet i orgelkvintetten var Kjeld Lauritsens, og han bidrog også med en enkelt komposition, ”Alt er godt”. Nummeret havde Kjeld Lauritsen tidligere indspillet på sit debutalbum, og det kom såmænd også med på det næste Kjeld Lauritsen-album, In the zone (2013).

In the zone var indspillet med Kjeld Lauritsens nye trio, hvori indgik Per Gade samt trommeslageren Søren Frost (SP Just Frost, DR Big Band m.m.). De udgjorde også bandet på hans efterfølgende album, Learning to smile (2015).

Nye projekter

Inden da var det dog blevet til adskillige nye projekter. Kjeld Lauritsen spillede på to skæringer på Malene Kjærgaards album Happy feet (2013) sammen med blandt andre saxofonisten Jan Harbeck. Og Lauritsen, Harbeck og trommeslageren Espen Laub von Lillienskjold lavede triopladen Come Sunday (2013).

Et andet samarbejde var med den islandske saxofonist Sigurður Flosason. Som duo udsendte Flosason og Lauritsen de to album Nightfall (2013) og Daybreak (2015).

Det blev også til endnu et album med Johan Bylling Lang Organ Quintet, Up for grabs, i 2014. Og samme år spillede Kjeld Lauritsen på Carsten Bos album Flere kameraer og på ”Downing strut” og ”Boomtown” fra Jakob Elvstrøms Play it back!

Længerevarende samarbejde

2014 var også udgivelsesåret for Miriam Mandipiras album Shades of spring. Kjeld Lauritsen spillede i bandet, og det skulle udvikle sig til et længerevarende samarbejde. Convergence (2015) blev således udsendt under navnet Mandpira/Lauritsen/Gade/Frost, som naturligvis dækkede over sangerinden plus Kjeld Lauritsens faste trio (læs anmeldelse her).

Senest har man kunnet høre Kjeld Lauritsen på Big Creek Slims album Keep my belly full (2016) (læs anmeldelse her) og på saxofonisten Ronnie Cubers Live at Montmartre (2017). Kjeld Lauritsen har altså stadig det ene ben plantet i blues og det andet i jazz.

I efteråret 2020 – om alt går vel – drager Kjeld Lauritsen på turné med Niels Nello Mogensen og hans nyetablerede bluesgruppe Nello & the Helping Hand Band (læs her). Og mon ikke vi også får Kjeld Lauritsen at se i adskillige jazz-sammenhænge, inden året er omme?