Album: Thorbjørn Risager: Between Rock and Some Hard Blues (Cope Records)

Risager_iTunes-300x300THORBJØRN RISAGER – the first decade: BETWEEN ROCK AND SOME HARD BLUES. Sådan lyder titlen på Thorbjørn Risagers nye opsamlingsalbum. I anledning af ensembles 10 års jubilæum gør de status med, hvad man i gamle dage ville kalde et “dobbelt album”. Der er tale om en udelukkende digital udgivelse, og albummet vil derfor ikke kunne købes i fysisk eksemplar. Dette må være den første større danske bluesrelaterede udgivelse, hvor det er tilfældet.

Opsamlingen er en slags “Greatest Hits”, og består af 31 af bandet udvalgte numre. Disse numre stammer fra de seks albums de hidtil har udgivet. Som en lille ekstra bonus er der to nye indspilninger på. Det nye nummer “Get up, Get higher” og en mere elektrisk geninspilning af nummeret “Back of my Mind”, som oprindeligt findes på det forrige album “Dust & Scratches”. Det nye nummer “Get up, Get Higher” er en ægte ørehænger og vil med sikkerhed blive et hit blandt fans og førstegangslyttere. Der er tale om et groovy funket nummer med den klassiske Risager-sound. Netop Funk, Soul, Rhythm N’ Blues og Jazz elementerne har en stor plads i bandets udtryk, faktisk større plads end Blues.

Fra debuten i 2004, som var en live indspilning, er det tydeligt at se hvordan orkesteret gennem årene stille og roligt har defineret deres egen signaturlyd og udviklet den løbende. Hvor de første plader var mere klassisk blues inspirerede har orkestret udvidet til et mere radiovenligt soul-poppet udtryk. Der med sikkerhed appelere bredere end traditionelt funderede bluesmusik. Det er iøvrigt også et mønster man ser hos bl.a. Mike Andersen og en stor del af de amerikanske bands, der ligesom Thorbjørn startede ud med et mere klassisk Chicago blues/BB King’et udtryk. Foruden at det i dette tilfælde klæder bandet, er det også en nødvendighed med et bredt udtryk, hvis man skal kunne overleve i et musikmarked det ofte handler mere om bling og farver, end ærlighed og troskab overfor snævre genrebegrænsninger. Den hårfine balance lykkedes glimrende for Thorbjørn og co. og det er værd at nævne at de på trods af det ofte svære stempel som “bluesband” faktisk er et af landets mest travle orkestre – OVERHOVEDET. Kun overgået af få mainstreame giganter som DAD og Volbeat.

Under alle omstændigheder er der tale om 31 velskrevne og veludførte numre, som tåler at blive sat på “repeat” flere gange. Samtidig manifesterer denne opsamling hvorfor Thorbjørn Risager Band ER en af landets allerbedste musikeksportvarer.

Well done – Vi glæder os til de “The Second Decade” om små ti sæsoner.

Køb pladen eller se hvornår bandet spiller i nærheden af dig på www.risager.info