Anmeldelse: Blue Rose Down: Closer than death (Blue Rose Down)

Af Jakob Wandam

Bag navnet Blue Rose Down skjuler sig sangeren og guitaristen Thejs Nyland Sørensen. Closer than death er det andet album i hans diskografi, der blev påbegyndt med Bastard blues i 2018.

Selv betegner Blue Rose Down sin musik netop som bastard blues, eller på dansk: stodderblues. Det dækker over en aggressiv og tilsigtet støjende bluesrock-form, bygget op omkring Nyland Sørensens stemme, resonatorguitar, fuzz-pedal og stortromme.

Blue Rose Down er nemlig vokset op som en vred ung mand, lader han forstå i sit pressemateriale, og vreden skinner da også igennem i sangtitler som ”Coughing blood”, ”Wish you the worst” og ”Haunting my hate”.

Det kan lyde som heavy metal-titler, og selv om Blue Rose Down ikke spiller egentlig metal, trækker han meget på genren med sine tunge (blues-)riffs, vrængende vokal og dystre tekstunivers.

Derfor bliver det hele også lidt tegneserieagtigt og stereotypt. Det er måske ikke i sig selv problematisk – bluesgenren har aldrig skyet klichéerne. Men for at kunne transcendere dette skal udøverne kunne tilføre musikken værdi med dels deres teknik, dels deres evne til at give materialet et personligt udtryk.

Hertil er Thejs Nyland Sørensens vokal simpelthen for svag. Konceptet kan godt bære, for så vidt at de stemninger, han skaber med sine forholdsvis enkle virkemidler, er både intense og varierede. Tilføjelsen af Luise Dahl-Blumenbergs cello på ”Haunt my hate” er for eksempel et interessant lag, og den rene, uforvrængede resonatorlyd på eksempelvis ”Carry me home” giver denne sang et ganske andet, mere americana-lignende udtryk end det meste af albummet. Men både stemme, udtale og intonation lader noget tilbage at ønske.

Lo-fi-produktionen forstærker indtrykket af hudløshed – på samme måde som f.eks. Junior Kimbroughs indspilninger. Det er beskidt garage-blues, og det går fint i spand med, hvad Blue Rose Down prøver at udtrykke.

Der er således en fin sammenhæng i Thejs Nyland Sørensens projekt, som har klart potentiale. Men der skal altså arbejdes en del med vokalen, før han kommer helt i mål.

Closer than death er tilgængelig som streaming via Spotify. En cd-udgivelse følger muligvis senere på året.