Anmeldelse: Christian Rohde: Weekend med Polyhymnia (Criz Music CMCD 1003)

Af Jakob Wandam

Jazz-radiovært, koncertarrangør, konferencier, pladeselskabsmand m.m. Christian Rohde udsender i dag sit album nummer tre, Weekend med Polyhymnia. Pladen er indspillet med blandt andre Kenn Lending og medlemmer af dennes Blues Band.

Weekend med Polyhymnia er dog ikke en bluesplade. ”Hvad er det så?” kunne man rettelig spørge, og svaret er: Tjae, det er vel en slags moderne visesang med elementer af pop, rock, en smule jazz og en ikke uanselig mængde blues.

I backingbandet sidder som sagt Kenn Lending på guitar, Michael Sunding på klaver og Hammondorgel og Esben Duus på trommer (Kenn Lending Blues Band) samt bassist Gert Rostock (Kansas City Stompers). Desuden er der assistance fra Peter Brander, der har mixet pladen og spiller guitar på et enkelt nummer, korsangerinderne Bettina Fyen-Andersen og Ellen Watt samt skuespillerne Camilla Bendix og Susanne Breuning, der medvirker på hver én skæring.

Christian Rohde står selv for musik og tekst, og sangene på Weekend med Polyhymnia er personlige og indimellem ganske bevægende. Enhver, der har oplevet et ulykkeligt brud, vil kunne genkende følelserne i ”Skilt fra mine drømme”, som desuden byder på elegant bluesguitarspil af Kenn Lending og stemningsfulde orgeltoner fra Michael Sunding.

Den smukke ballade ”Ikke vende om” er set i lyset af ovenstående endnu mere rørende. Det er en erklæring fra en mand, der vil videre efter bruddet, men det er ikke er et bralrende statement a la ”I’m still standing”. Snarere lyder det som en mand, der prøver at overbevise sig selv, og får således en sørgmunter undertone.

Teksterne er bedst, når Christian Rohde er inderlig og blotter følelserne. I de mere muntre sange går der lidt for meget Shu-Bi-Dua i den til denne anmelders smag, mens især netop ”Ikke vende om” faktisk har kaldt en tåre frem i øjenkrogen.

Bluesfans vil bide mærke i flere rhythm & blues-smagende numre som ”Synsmanden og rockmama’en”, ”Maleriet”, ”Artisterne” og ikke mindst ”Krigens helte”, hvor Christian Rohde reciterer en fortælling om morfaderen og modstandsbevægelsen over lækkert bluesjazz-akkompagnement.

Det er et af albummets bedste numre, og hvor Christian Rohde måske ikke er verdens største sanger, har han en behagelig (og tydeligt radiovant) talestemme.

Akkompagnementet er naturligvis udadleligt. Kenn Lendings spil er stilfuldt, både når han spiller bluesy, og når han går i country-Mark Knopfler-modus som på ”Bli’ her i nat”. Og Michael Sunding er altid garant for fint tangentspil.

Og albummets titel? Jo, Polyhymnia er navnet på en af de ni muser, som i græsk mytologi giver kunstnere inspiration. Christian Rohde besynger hende i ”Polyhymnia”, men der er også små musikalske og lyriske hilsner til hendes optræden i filmen Mød mig på Cassiopeia (og ”Musens sang”) både i denne og i ”Aftensang til livet”.

Weekend med Polyhymnia udkommer på cd i dag, torsdag den 21. marts, hvor der er releaseparty klokken 18 på Mojo i København. En lp-version er også på vej.