Anmeldelse: Vestbo Trio: Gentlemen … (Dog Hound Records DHRCD006)

Af Peter Widmer

Det er næsten lige til at tude over, så smukt dette album fra aarhusianske Vestbo Trio er.

Albummet hedder Gentlemen … , er indspillet i London (læs mere her) i Mark Knopflers studie (læs interview med Michael Vestbo her) og er Vestbo Trios tredje fuldlængde-udgivelse.

At få denne sublime, velspillede, velindspillede, velproducerede musik i ørerne er en ren gave, man vil gøre sig en stor tjeneste ved at opleve.

Dennis Algrehn har produceret, lyden er i absolut top, og der er i dén grad kræset om det, der gør audiofile – og de er en voksende skare – til en gruppe, der alene på grund af den fremragende lyd på hele dette album vil gå bagover.

Bortset fra et par overdubs og tilføjelsen af orgeltoner på to numre er det, man får her, den rene lyd fra kildematerialet. Altså er, hvad man hører på dette album, den genuine klang af Vestbo Trio, der vanen tro står for alle numre.

Vestbo Trio, der består af guitaristen Michael Vestbo, kontra- og el-bassisten Jesper Smalbro og trommespilleren Eddi Jarl, er et originalt ensemble både kompositorisk og instrumentbehandlingsmæssigt. De tre musikere kan deres kram og er i øvrigt konservatorieuddannede.

Æstetikken

Albumoplysningerne på såvel cd- som lp-udgaven af Gentlemen … er sparsomme, men dette er helt i tråd med Vestbo Trios sans for æstetik, der har været tydelig hele deres spraglede produktion igennem, for de har altid skåret ind til benet.

Koncise informationer og smukke, spartanske og altid interessante lp- og cd-indpakninger har konstant været deres varemærke.

Fra deres debut-ep Vestbo Trio (2010), deres debutalbum Less talk (2012), ep’en Flowmotion (2013), deres anden fuldlængdeudgivelse While you were gone, over kollaborationen på live-albummet med Uffe Steen Trio Doppler effect (2018) og nu til Gentlemen … .

Der er med andre ord en linje i tingene; alt er udforskende, enkelt og lige i øjet, hvilket også gælder Vestbo Trios musik. Fra Vestbo Trio får man virkelig noget med hjem.

Aner

Gentlemen … er et levende, legende album og har som på trioens andre udgivelser en gennemgående rød tråd af et underspillet bluesy grundelement.

Imidlertid indeholder Gentlemen … blandt andet også rock-elementer, masser af overstyrede elguitartoner og drømmende lydlandskaber. Desuden er Michael Vestbos akustiske guitarspil ret så prominent.

Det smukke, afdæmpede og stemningsmæssigt flydende åbningsnummer ”Grassland” får det fluks til at svide i tårekanalerne. Nummeret drives frem af Eddi Jarls nænsomme whiskers-spil og Jesper smalbros understøttende bas, mens Michael Vestbos elguitartoner krænges blidt ud med godt arbejde på volumen- og tonekontrolknapperne. ”Grassland” bliver hængende i øregangene.

Anden skæring, ”Italian movie, Portuguese wine”, afstedkommer den samme reaktion hos lytteren, medens skønheden strømmer ud af ens højttalere, og Eddi Jarls prominente trommer blander sig med underfulde elguitartoner og vuggende bas-ditto.

Stumfilm

Tredje skæring – ”It’s a boy” – reflekterer nok den lykkelige faders humør, da knægten blev født, men virker en kende malplaceret i relation til det øvrige materiale. ”It’s a boy” lyder nærmest – i al sin velspillethed – som underlægningsmusikken til en nuttet stumfilm for børn.

På fjerde skæring, ”Looking sharp”, kan der i passager næsten spores svage aner til Uffe Steens komposition ”Time machine” fra sammes album Play (2001). Måske ikke så underligt, hvis dette er tilfældet, for Uffe Steen og Vestbo har kendt hinanden i mange år og har både stået på flere scener samt indspillet sammen (læs her).

Hvor sidstnævnte skæring er højelektrificeret, er det den yderst velspillede akustiske guitar, der er i centrum på ”Looking sharp”.

Desuden drives nummeret frem af Jesper Smalbros fine kontrabasspil, suppleret af Eddi Jarls koncise trommearbejde. Fornemt!

Fornemt basspil

Gæstemusikeren Jakob Baumgartner bidrager på femte skæring, ”Sure knows how to pick ’em”, idet han tilføjer smukke, fjerlette orgellyde.

Samme nummer indeholder fornemt basspil ved Jesper Smalbro og kongenialt trommearbejde ved Eddi Jarl, og så er der lige et dominerende akustisk guitarspil ved kapelmesteren, der er utroligt velturneret.

De akustiske guitartoner er ligeledes fremherskende på den efterfølgende, relativt korte, melodiske ”Wine and you”, hvor Jesper Smalbro blandt andet supplerer med strøget kontrabas. ”Wine and you” lyder som et godt mix.

Den slæbende, men alligevel lette, tango-i-ørkensandet-agtige ”Three to tango” er yderst inviterende og appetitlig. Normalt siger man, der skal ”two to tango,” men her er det altså tre, der skal til, nemlig Vestbo Trios medlemmer, og samme gør det fremragende.

Svævende

Det svævende, fortryllende nummer ”Levitate” er præget af akustisk guitarspil. Skæringens fundamentalt lette karakter holdes dog på et jordbundent plan af Eddi Jarls versatile trommespil og Jesper Smalbros nøgterne basudladninger, og det hele går op i en højere enhed.

Der er dømt eksperimenterende rock i ”Tip of the hat”. Her er der atter diskret orgelsupplement ved Jakob Baumgartner, kombineret med forvrængede elguitartoner og bastant bas- og trommespil. Sidstnævnte elementer modsvares dog fra tid til anden af sødmefuldt guitarspil, og alt konvergerer perfekt.

Gentlemen … afsluttes flot med det smukke, langsomme og varierede over syv minutter lange nummer “The game is afoot”. Her er bistre guitarudladninger, der kontrasterer fint med mere forfinede guitarekskurser, der går godt i spand med Jesper Smalbros elbas-spil og Eddi Jarls alsidige trommegnister.

Vestbo Trio har atter begået et yderst lytteværdigt album.

 

Gentlemen … udkommer i dag, den 11. januar, på lp (sort eller grå vinyl) og cd og kan også streames eller downloades. Se Vestbo Trios hjemmeside her.

Vestbo Trio tager snart på indenrigsturné med Gentlemen … i bagagen og kan opleves her:

Jan 12: Aros, Aarhus Kunstmuseum, Aarhus
Jan 17: Klank Efterskole, Galten
Jan 22: Kulisselageret, Horsens
Jan 30: Tommerup Efterskole, Tommerup
Jan 31: Struer Musikskole, Struer
Feb 03: Viborg Bibliotekerne, Viborg
Feb 06: Silkeborg Højskole, Silkeborg
Feb 08: Kulturhuset Islands Brygge, København
Feb 09: Walthers Musikcafé, Skanderborg