Copenhagen Blues Festival melder 2018-programmet ud

Tekst: Jakob Wandam

Det har været en lang sommer i Danmark, ikke mindst hos Copenhagen Blues Festival. Foreningen har nemlig i et lille års tid på sin hjemmeside proklameret, at programmet for Copenhagen Blues Festival 2018 ville blive offentliggjort i løbet af sommeren. Nu, hvor september bliver til oktober, er årets festivalprogram endelig tilgængeligt.

Der er ganske vist stadig et par pladser i programoversigten, der står tomme, men mon ikke de vil blive fyldt ud snarligt?

Festivalen løber af stablen onsdag den 24. oktober til søndag den 28. oktober, og koncerter og arrangementer er spredt ud over et par håndfulde venues i København og på Frederiksberg.

Festlighederne begynder på Cinemateket onsdag den 24. klokken 19. Her kan man se Scott D. Rosenbaums dokumentarfilm Sidemen: Long road to glory (2016), der portrætterer de tre legendariske Chicago-musikere Pinetop Perkins, Willie ”Big Eyes” Smith og Hubert Sumlin, som alle tre gik bort i 2011.

Bartof Station

Samme aften klokken 20 tager Bartof Station hul på festivalen med Everybody’s Talking. Den danske trio består af Billy Cross, Jimmy Colding og Lars Maasbøl, og de spiller sædvanligvis covernumre inden for genrerne rock, folk og country. Måske bliver det endda til lidt blues i anledningen af bluesfestivalen?

Wayne Baker Brooks
Foto: Alain Boucly

Bartof Station er også vært for nogle af Copenhagen Blues Festivals største internationale navne. Torsdag den 25. oktober bydes der således på amerikanske Wayne Baker Brooks. Den 48-årige blues- og bluesrock-guitarist og sanger er født i Chicago og er en del af byens Brooks-dynasti, der også tæller faderen, den nylig afdøde Lonnie Brooks, og broderen Ronnie Baker Brooks.

Wayne Baker Brooks har udgivet et enkelt album, Mystery fra 2004, og i 2012 kom desuden ep’en Tricks up my sleeve.

Nick Moss

Nick Moss og Dennis Gruenling
Foto: Sven Erik Hagen

Fredag den 26. oktober er det Nick Moss Band feat. Dennis Gruenling, der står på scenen på Bartof Station. Guitaristen og sangeren Nick Moss stammer lige som Wayne Baker Brooks fra Chicago og har indspillet plader i eget navn siden 1998, først som Nick Moss and the Flip Tops og siden altså som Nick Moss Band.

Efter at Mike Ledbetter forlod Nick Moss Band til fordel for The Welch Ledbetter Connection, hyrede Moss mundharpespilleren Dennis Gruenling. Deres samarbejde er dokumenteret på den meget roste The high cost of low living, som udkom tidligere i år på det hæderkronede Alligator Records.

Ms. Nickki (Nicole Whitlock) and the Memphis Soul Connection

Et par andre spændende, om end mindre kendte navne på Bartof Station er fransk/amerikanske Ms. Nickki and the Memphis Soul Connection, som spiller lørdag den 27. oktober, og folk-sangerinden Amber Rubarth, der har hjemme i Nashville og kan høres i København søndag den 28.

På søster-spillestedet Bartof Café spiller det danske americana-band J. Tex and the Volunteers fredag den 26. oktober.

Paul Banks & Gustaf Ljunggren laver duo-optræden den 27., og pianisten og sangeren Esben Just er klar med New Orleans-rhythm & blues søndag den 28. oktober.

Uomgængelig

Mojo Blues Bar er naturligvis uomgængelig i forbindelse med Copenhagen Blues Festival. Her kan man blandt andet opleve den DMA-nominerede duo Thorbjørn Risager & Emil Balsgaard, som optræder torsdag den 25. oktober. Samme aften er der bluesfestival-jam med Richard Farrell og Laust ”Krudtmejer” Nielsen fra Trainman Blues, guitaristen Alain Apaloo og trommeslager Marco Diallo.

Troels Jensen
Foto: Frank Nielsen

Dagen efter, fredag den 26. oktober, spiller Troels Jensen, Miriam Mandipira og Thomas Puggaard Müller, og senere på aftenen er det tyske Kai Strauss & the Electric Blues Allstars, der lader bluestonerne flyde på Mojo.

Lørdag den 27. oktober har Mojo Billy Cross og senere Trouble Cats på programmet, og om søndagen, den 28. oktober, er der mulighed for at høre Sahra da Silva sammen med Alain Apaloo.

”Blues Fest Blowout”

Også på Krudttønden tager man del i Copenhagen Blues Festival 2018. Torsdag den 25. oktober er der således ”Copenhagen Blues Fest Blowout” med hele tre bands.

Richard Farrell
Foto: Frank Nielsen

Først træder Trainman Blues op i duo-format (Richard Farrell og Laust ”Krudtmejer” Nielsen), og bagefter er Nisse Thorbjørn klar med sit CPH Slim Band. Sidste navn er Bluegrass Breakout, der, som navnet antyder, ikke er et bluesband, men som dog nok skulle kunne glæde yndere af amerikansk roots-musik.

Fredag den 25. oktober spiller bandet Many More på Krudttønden. Many More var backingband for rhythm & blues-sangeren Frank Lauridsen, som desværre døde i 2016. Nu har de i stedet fået 53-årige Jan Nielsen i front; han blev i sin tid kendt for sin deltagelse i DR’s talentprogram Stjerne for en aften, hvor han opnåede en andenplads i 2004. Efterfølgende blev det til to cd-udgivelser fra hans side.

Prisvindende

Blågårds Apotek på Nørrebro præsenterer det prisvindende orkester The Blues Overdrive fredag den 26. oktober. Dagen efter kan man høre sidste års Danish Blues Challenge-vindere Fried Okra på spillestedet på Blågårds Plads.

Miriam Mandipira
Foto: Frank Nielsen

La Fontaine i Kompagnistræde er også en del af Copenhagen Blues Festival 2018. Her kan man to gange opleve Hammondorgel-virtuosen Kjeld Lauritsen i selskab med store sangstemmer. Den første er Miriam Mandipira, som synger med Lauritsen, guitaristen Bo Møller og trommeslageren Rasmus Lund fredag den 26. oktober.

Næste gang er det Niels HP, som kan høres med Lauritsen, Møller og Lund, og det kan han lørdag den 27. oktober.

Blueskollektiv

Endelig har Prismen blueskollektivet Robert Johnson Tribute på plakaten fredag, mens Beta på Amager lørdag byder på Nellie “Tiger” Travis & the Top Dogs.

Nellie “Tiger” Travis

Sangerinden Nellie “Tiger” Travis stammer fra Mississippi-deltaet, men har nu hjemme i Chicago, hvor hun har stået i lære hos selveste Koko Taylor.

Hele programmet – som altså stadig kan nå at blive udvidet – kan ses på Copenhagen Blues Festivals hjemmeside her. Her kan man også se spilletider, billetpriser og eventuelle forsalgssteder.

Man kan i det hele taget læse mere om Copenhagen Blues Festival på siden (bemærk dog, at linkene fra koncertprogrammet p.t. peger helt hen i vejret!). Og så kan man selvfølgelig orientere sig i Bluesnews.dk’s koncertkalender her.