Det prisoverdængede norske bluesguitar-ikon Vidar Busk til Odense

Vidar1 (Presse)Tekst og foto: Peter Widmer

Onsdag den 13. september bliver en ganske særlig dag for dem, der er til bluesguitar-kræs på højt niveau. Dén dag får man nemlig en enestående chance for at opleve det norske bluesguitar-ikon Vidar Busk i tæt samarbejde med den velkendte danske bluesguitarist Ole Frimer.

Busk & Frimer giver koncert i Vollsmose Kulturhus onsdag den 13. september 2017 kl. 20–22. Tilmed er koncerten i Vollsmose Kulturhus debut for Vidar Busk på Fyn og den eneste koncert, som Busk & Frimer giver på øen i år. Med sig har de den glimrende bassist og vokalist Jesper Bylling og den garvede trommeslager Claus Daugaard.

Trods sin tårnhøje status som blues- og soul-guitar-troldmand i Norge med flere album bag sig, er Vidar Busk en yderst sjælden gæst i Danmark. Faktisk havde Vidar Busk ikke spillet i Danmark i 15 år, før hans samarbejde med Ole Frimer kom i stand sidste år på initiativ af sidstnævnte.

Vidar Busk blev født 1970 i Langesund i Norge. Som teenager rejste han til USA med sin guitar for at spille med den amerikanske bluesmusiker Rock Bottom. Han returnerede til hjemlandet efter fire år i Amerika, i 1990, og dannede et backingband, som han turnerede med i Norge. I 1994 modtog de Smugetprisen for deres bedrifter på Smugladen Festivalen.

I 1997 dannede Vidar sit jump blues-band Vidar Busk & his True Believers. De modtog samme år Norsk Blues Forbunds blues-pris, og året efter vandt de Spellemannsprisen, der svarer til vores Danish Music Award. Desuden vandt Vidar Busk Spellemannsprisen i 2003. I 2004 fik Vidar Busk ydermere Telemark Fylkeskommunes kulturpris.

Vidar Busk har fået udgivet otte reelle album i alt. Tre med Vidar Busk & his True Believers, tre i eget navn, ét med Vidar Busk and the Voo Doodz og ét med Vidar Busk and his Bubble of Trouble, nemlig Troublecaster fra 2011, der blev nomineret til en Spellemannspris i 2012. Vidar Busk medvirker ydermere på et hav af andre kunstneres indspilninger.

tungI 2015 udkom biografien Balladen om Vidar Busk af Erik Holien på forlaget Aschehoug, og i 2016 udkom en dobbelt-cd, Tung ørn flyr lavt – best of Busk, der med 37 numre dokumenterer guitaristens lange indspilningskarriere. I 2016 modtog Vidar Busk endvidere Gammeleng-prisen i kategorien jazz og blues.

Vidar Busk er en vidtfavnende musiker, som blandt andet har flirtet med soulmusikken som på albummet Venus Texas fra 2001. Desuden har han samarbejdet med rappere, og i 2016 udkom cd’en Elvis! en storslått hyllest til Elvis, hvor Stephen Ackles, Paal Flaata og Vidar Busk tager Elvis Presley-numre under kærlig behandling. Imidlertid kommer hans guitarvirtuositet især til udtryk i den melankolske blues. Her bliver det til verdensklasse.

I koncertsammenhæng spiller Busk & Frimer numre fra begge guitaristers store bagkatalog, og Vidar Busk tilføjer blandt andet Ole Frimers numre helt nye dimensioner med sit fænomenale, originale guitarspil. Faktisk trækker nordmanden lyde ud af sit instrument, som ingen andre kan, og som får publikum til at tabe underkæben af benovelse og smile saligt.

Koncerten er støttet af Odense Musikudvalg og Statens Kunstfond.