Esben Just drager på solotour

Esben Just
Foto: Klaus Bo Christensen

Når man for sit indre øje ser de dramatiske billeder af musikeren Esben Just, der ligger på Rigshospitalet med brystkassen åben, hjertet taget ud og anbragt i en skål ved siden af, kroppen afkølet til 27 grader celsius og tilkoblet en maskine, der sørger for blodgennemstrømning i hjernen, og man ser ham i dag – intakt, i gang og tilbage bag pianoet – giver det ærligt talt meget mening, at titlen på hans kommende soloshow er “The Second Coming”.

Det giver også mening, at dét, vi alle sammen skal blive klogere på, når han den 26. februar drager på sin omfattende Danmarksturné, er alle de værdiskabende budskaber og opråb, der ligger i at blive tildelt en chance til.

“Har jeg overhovedet lært noget?”

Just stiller i ”The Second Coming” sig selv og publikum spørgsmål som: Er det muligt at være den, man var før, samtidig med at man bliver klogere? Hvordan får vi mest ud af livet før døden? Og hvordan rejser man sig ved det træ, man er faldet fra, og undgår at kravle op i det igen? Har jeg overhovedet lært noget?

Esben Just
Foto: Frank Nielsen

Musikken er vanen tro med inspiration fra New Orleans en livfuld blanding af egne og andres numre. Med Esben Just som (galgen)humoristisk turguide tager ”The Second Coming” sit publikum med på en rejse, der begyndte på en mere end sædvanligt mørk aften på Vesterbro i København.

Den aften – mindre end to måneder efter hans 50-års fødselsdag – befandt Esben sig på Rigshospitalet med hjertet sat kunstigt i stå og brystkassen skåret op på langs. Efter en akut hjerteoperation på syv timer og fire døgn i koma var han i januar 2016 blevet ”nulstillet.” Siden har han – både som menneske og som musiker – sat alle kræfter ind på at gøre disse erfaringer til en force frem for udelukkende at kalde historien dét, den (også) faktuelt var: dødssyg.

Dybt taknemmelig

Esben Just
Foto: Peter Widmer

– Efter operationen var jeg i en periode på næsten tre måneder 80 år! En 80-årig, der ikke kunne gå mere end 100 meter, førend der skulle tages en pause og suges luft ind. Langsomt indtog min ånd og min krop igen deres symbiose og venskab, og langsomt faldt min alder fra 80 til 70 til 60 til 50, fortæller Esben Just, der er dybt taknemmelig over at have fået en chance til.

Nu – tre år efter næsten-dødsoplevelsen – glæder Esben Just sig til at drage på soloturné og give koncerter 19 steder rundt om i landet. Spilleglæden og energien er intakt, og showet bliver en åndelig, musikalsk og underholdende rejse, hvor Esben Just vil fortælle om at få hjertet og livsrytmen genstartet – helt bogstaveligt.

The Second Coming solo tour:
26-feb. Tobakken, Esbjerg
27-feb. Tøjhuset, Fredericia
28-feb. Skive Theater, Skive
29-feb. Fermaten, Herning
29-feb. Turbinen, Randers
05-mar. Musikhuset, Aarhus
06-mar. Kultur- og Erhvervscenter Jammerbugt, Aabybro
07-mar. Kulturcenter Vendsyssel, Tårs
11-mar. Juvi Klubben, Kalundborg
12-mar. Portalen, Greve
13-mar. Stars, Vordingborg
14-mar. Gribskov Kultursal, Gribskov
19-mar. Damms Gård, Feldsted
20-mar. Æ’ Redninghus, Klitmøller
21-mar. Badeanstalten, Slagelse
26-mar. Kulisselageret, Horsens
27-mar. Kino Vino, Nyborg
28-mar. Dexter, Odense