Fire gange Mali-blues i denne uge

Samba Touré
Foto: Karim Diarra

Tekst: Jakob Wandam

Så er der godt nyt til danske ørkenblues-fans: Guitaristen og sangeren Samba Touré er i den kommende uge tilbage i Danmark, hvor han spiller fire koncerter.

Samba Touré var sidste gang på vore breddegrader i 2017, hvor han ligeledes gav fire optrædener. Bluesnews.dk var med, da Touré spillede på Dexter i Odense, og dengang imponerede han og hans band.

”Samba Touré og hans lille ensemble af nærmest uforskammet velspillende musikere gav publikum på Dexter i Odense en musikalsk oplevelse af de større,” skrev vi blandt andet dengang, og Bluesnews.dk fortsatte:

”Samba Touré og hans band fik skabt magi på Dexter, og der skal nok være et begejstret publikum til dem, når de forhåbentlig en dag vender tilbage” (læs hele anmeldelsen her).

Bandet

Det gør de altså nu, og tre fjerdedele af bandet er det samme som i 2017: Djimé Sissoko på ngoni og tamani og Mamadou Sidibé på bas er stadig med, Samba Touré er naturligvis på vokal og guitar, mens Souleymane Kane er ny mand på kalabas.

Samba Touré
Foto: Philippe Sanmiguel

Samba Touré har otte album bag sig, hvoraf det seneste, Wande, udkom sidste år. Han stammer fra landsbyen Dabi i Timbuktu-regionen i Mali og er inspireret af ørkenblues-legenden Ali Farka Touré. Selv om de deler efternavn, er de dog ikke i familie.

Efter at have spillet med orkestret Farafina Lolo turnerede Samba Touré i en periode med Ali Farka Tourés band, og i 2003 udsendte han sit første solo-album, Fondo, hjemme i Mali. Hans første internationale udgivelse var Songhaï blues, der udkom i 2009.

Sprog

Samba Touré synger på afrikanske sprog som songhai, bambara og tamashek, men hans musikalske sprog er i allerhøjeste grad forståeligt verden rundt, når han blander traditionel Songhai-musik med elektrisk blues.

Samba Touré og hans band kan opleves her:

  • Onsdag den 13. marts: Alice, København
  • Torsdag den 14. marts: Posten, Odense
  • Fredag den 15. marts: Huset, Aalborg
  • Lørdag den 16. marts: Atlas, Aarhus