Forrygende koncertoplevelse med Mike Andersen Duo

Tekst og foto: Peter Widmer

Mike Andersen Duo består af den prisvindende guitarist, orkesterleder, sanger og sangskriver med mere Mike Andersen og hans musikalske makker gennem mange år, Jens Kristian Dam, der synger kor og spiller trommer, diverse former for percussion og klaver.

Sammen gav de to musikere en forrygende koncert på Dexter i Odense i behageligt afslappet stil og i højt humør for et talstærkt, veloplagt publikum.

Mike Andersen Duo har gennem årene givet et hav af koncerter og glimrer ved deres toptunede musikalske formåen, intuitive gensidige forståelse, timing og evne til at skabe god publikumskontakt.

Mike Andersen Duo er desuden totalt blottet for stjernenykker, er helt nede på jorden og har tydeligvis respekt for deres publikum, som de tackler med smittende humor.

Præcision

Aftenens koncert skulle starte kl. 20, og kl. 20.02 entrerede Jens Kristian Dam og Mike Andersen scenen med absolut rimelig præcision.

Jens Kristian Dam satte sig ved sit el-klaver, og Mike Andersen placerede sig på en barstol midt på scenen og greb en akustisk guitar, og uden et eneste ord til publikum satte de i med ”One million miles”.

Det ca. 100 mennesker store publikum tog imod med store klapsalver, og så var niveauet for aftenen lagt.

Mike Andersen kvitterede med en varm tak til publikum, der straks gav igen med stor applaus og bifaldende tilråb.

Ray Charles

Naturligt nok var Mike Andersens fine vokal i fokus aftenen igennem, såvel som det var Mike Andersen, der bandt de enkelte numre sammen med anekdoter fra det virkelige liv.

Alt i alt fik man denne aften 16 numre fordelt på to sæt á 45 minutter, og en fin version af ”Boyhood friends” fra det seneste Mike Andersen-album Devil is back fulgte indledningsnummeret.

Igen hørtes Mike Andersen på akustisk guitar, mens Jens Kristian Dam tog sig af slagtøjsbehandlingen.

Mike Andersen og Jens Kristian Dam har spillet sammen i årevis, hvilket fremgik af en længere fortælling om de tos tidlige år sammen i Aarhus og den ”sorte gryde af afroamerikansk musik,” de begge faldt i, og specielt én musiker var de begge vilde med, nemlig Ray Charles.

Herefter fulgte en fornem hyldest til Ray Charles i form af en fortolkning af sammes ”Half as much”, der ”for os er blevet lidt sådan vores theme song for duoen her,” som Mike Andersen udtrykte det.

”Half as much” blev leveret med Mike Andersens på halvakustisk guitar med en bidende solo og indtrængende vokal samt Jens Kristian Dam på stortromme og fint klaverarbejde.

Skolekoncerter

Mike Andersen Duo har, mere eller mindre ”under radaren,” spillet masser af skolekoncerter for 6.–8. klasse, og her har Jens Kristian Dam en afdeling, hvor han fortæller om New Orleans og den tilknyttede musik, fortalte Mike Andersen.

At finde en passende New Orleans-sang var ”noget af en udfordring, for samtlige sange fra New Orleans handler om at drikke sig helt vildt stiv,” fortalte Mike Andersen og fortsatte:

”Vi kastede så håndklædet i ringen, og nu er vi så dem, der tager rundt på danske folkeskoler og synger om, hvordan det er at drikke sig helt vildt stiv. Nogen skal jo gøre det,” fastslog Mike Andersen med glimt i øjet.

Publikum morede sig gevaldigt, og så fulgte meget passende den sprælske ”I got loaded” med krasse guitartoner, fin vokal og med Jens Kristian Dam på klaver og stortromme.

Hit-tid

Jens Kristian Dam skiftede til cajón. Mike Andersen greb en akustisk guitar og sagde:

”Her kommer en sang, som jeg faktisk var lidt i tvivl om, skal den med eller skal den have en pause, men den nåede med. Jeg har lidt svært ved at slippe den. Det var en sang, som vendte nogle år, hvor det hele var gået lidt i stå, til nogle rigtig gode år.”

Det var ”Over you” fra Mike Andersen Band-albummet Echoes fra 2010, det drejede sig om, og så snart publikum hørte den indledende akkord, var de på med bifaldende hyl og smittende latter, for så var det klart hit-tid.

Det nedbarberede nummer blev leveret med inciterende sangforedrag, og ikke et øje var tørt.

Spritnye

Publikum blev ydermere diverteret med et par ”spritnye sange” som for eksempel den efterfølgende, spændende ”Little man”, hvor både Mike Andersen og Jens Kristian Dam stod op.

Sidstnævnte leverede kontant tromme- og bækkenspil, og elektronikken gennemtrængende bastoner, mens Mike Andersen fyrede den af på akustisk guitar, der næsten virkede strømførende.

”Little man” tog også kegler, og publikum klappede behørigt.

Næste nummer var også nyt, nemlig ”Desert Trail”, der blev overbragt publikum i solo-udgave ved Mike Andersen, der akkompagnerede sig selv på akustisk guitar.

B.B. King

At Mike Andersens el-guitarspil er kraftigt påvirket af B.B. Kings ditto, er ingen hemmelighed. Det samme gælder Mike Andersens store respekt for B.B. King, som Mike Andersen Band har haft æren af at varme op for.

Sidste nummer i aftenens første sæt var da også en hyldest til B.B. King med Mike Andersen på halvakustisk guitar, krast, ekvilibristisk spil og kraftfuld vokal i B.B. Kings ”You done lost your good thing now”.

Jens Kristian Dam supplerede med indfølt klaver og stortrommespil, og også her fungerede det hele.

Og jubelen ville ingen ende tage.

Tæsk

Efter en kortere pause vendte Jens Kristian Dam og Mike Andersen tilbage til scenen, hvor de uden et ord gik i clinch med den herligt skramlede ”One minute more” med tungt perkussion og trommespil og Mike Andersen på akustisk guitar og sang.

Næste nummer blev præsenteret med atter en god historie fra det virkelige liv ved Mike Andersen.

Sidstnævnte arbejdede for mange år siden på en varmestue blandt ludere, lommetyve og andet godtfolk, hvor han spejlede æg. En aften overværede han, hvordan en mand fik så læsterlige tæsk udenfor, at det gjorde et stort indtryk på Mike Andersen.

Det kom der den smukke, langsomme sang ”Run as fast as you can” ud af – fra 2012-albummet Mike Andersen – og her spillede Mike Andersen halvakustisk guitar, mens Jens Kristian Dam fornemt trakterede klaver og stortromme og leverede godt korarbejde til Mike Andersens animerede sangforedrag.

Tilbage

Med det følgende nummer blev der virkelig grebet tilbage i Mike Andersens bagkatalog. Her fik man nemlig en rykkende og rullende version af ”I was wrong” fra Mike Andersen Bands første fuldlængdeudgivelse My love for the blues fra 2002.

Nummeret er i originaludgaven hornbesat, men ved denne koncert var det Jens Kristian Dams rullende boogie-woogie- eller barrelhouse-piano-toner, der sammen med Mike Andersens guitartryllerier og gode sangforedrag drev nummeret frem.

Og begge musikere var glade. I det hele taget havde de konstant de store smil fremme, og det var tydeligt, at de både nød at spille og at spille med hinanden.

Det var ligeledes klart, at også publikum var glade, modtagelige og i godt humør.

Robert Cray

Publikum blev blandt andet også beværtet med et andet nummer fra My love for the blues, nemlig ”How do you sleep at night”.

Om dette nummer sagde Mike Andersen, at ”når jeg lytter til den hér sang, så kan jeg høre en ung mand, der meget, meget gerne vil lyde som Robert Cray.”

”How do you sleep at night” fulgte så i en fed, nedbarberet, men fyldig udgave med bastant trommearbejde ved en stående Jens Kristian Dam og en fremragende guitarsolo fra Mike Andersen.

Den New Orleans-farvede ”Play with me” med Jens Kristian Dam på klaver og stortromme, Mike Andersen på vokal og halvakustisk guitar fulgte med flot afslutning mellem guitar og klaver i snildt samspil.

Omkvæd og fællessang

”Hey baby” fra Mike Andersen blev næste nummer, og her blev publikum bedt om at synge med på omkvædet, og dét gjorde de, så det rungede. Og Mike Andersen kvitterede med et ”Tak for hjælpen.”

Publikum var sandelig også med under det næste – og sidste – nummer, som mange tilsyneladende kunne udenad.

Der var tale om ”Raindrop in a drought” fra det Danish Music Award-vindende album Home fra 2014. Her blev der virkelig gået til den med fællessang fra publikums side, så det var en sand fornøjelse.

Nummeret blev på humoristisk vis afsluttet med en længere kazoo-passage ved Jens Kristian Dam, der også hørtes på cajón og med percussion-ting på venstre fod.

Hule hænder

Publikum kvitterede for to fremragende sæt med hujen, piften, klappen og muntre tilråb; og der var stående ovationer.

Dette kunne Mike Andersen og Jens Kristian Dam ikke sidde overhørigt og bedyrede, at: ”Vi tager lige én til.”

Ekstranummeret blev så ”City of sin” fra Home med Jens Kristian Dam på vaskebræt og percussion, Mike Andersen på akustisk guitar og vokal og med publikum som ivrige medsangere under kyndig ledelse af Mike Andersen.

Mike Andersen Duo havde publikum i sine hule hænder med varme, charme, udadvendthed, musikerskab, kompositioner og vokalkvalitet på højt niveau samt ikke mindst gensidig spilleglæde.

Aftenens optræden kunne således umuligt skuffe en eneste af de mange fremmødte publikummer, der fik sig en forrygende koncertoplevelse.