Fredericia Blues Festival kombinerer det kendte med det uprøvede

Tekst: Jakob Wandam

Den første lørdag i juni er der blues i Tøjhuset, når Fredericia Blues Festival 2022 løber af stablen. Festivalen har eksisteret siden 2018, og den lokale bluesforening Double Trouble har fra begyndelsen været gode til at kombinere det velkendte med det, i dansk sammenhæng, ofte mindre kendte, når programmet skulle sammensættes.

I 2019 var det for eksempel en succes at sætte de rutinerede kræfter fra Ole Frimer Band og tyske B.B. & the Blues Shacks sammen med blandt andre det relativt nye projekt Mukherjee Blues (læs her).

Markante

Henrik Freischlader
Foto: Frank Nielsen

I år er det igen markante, men denne gang knapt så velkendte navne fra den tyske bluesscene, der topper plakaten. Det første er den 39-årige guitarist og sanger Henrik Freischlader. Freischlader har en rock-påvirket tilgang til sin bluesmusik, og han tæller Gary Moore blandt sine største inspirationskilder. Henrik Freischlader udsendte således i 2017 hyldestalbummet Blues for Gary.

Henrik Freischlader nåede også at dele scene med Gary Moore, inden denne døde i 2011, og Freischlader har endvidere spillet med for eksempel Joe Bonamassa (der også medvirker på Henrik Freischladers album Still frame replay (2011)) og B.B. King. Nogle heldige danske bluesfans så Henrik Freischlader deltage i Tønder Festivals ”B.B. King Tribute” i 2018 (se her).

Sytten albumudgivelser er det indtil videre blevet til fra Henrik Freischlader, siden han debuterede med The blues i 2006. Den hidtil seneste cd, Missing pieces fra 2020, trak på jazz, reggae og funk, men nu har Henrik Freischlader en ny plade på trapperne, som angiveligt skal være et ”hardcore bluesalbum”.

Konservatoriet

Også Jens Filser har jazz og rock blandet i sit bluesudtryk. Lige som Henrik Freischlader er Jens Filser tysk, men han har studeret jazz ved konservatoriet i Arnhem i Nederlandene, og efterfølgende har han blandt andre spillet med canadierne Layla Zoe og Jeff Healey.

Jens Filser

Fra hjemlandet har Jens Filser turneret som guitarist med Tommy Schneller Band, med hvem han også vandt German Blues Challenge. I eget navn udsendte Jens Filser i 2008 det prisbelønnede album Picks & licks, og i 2019 udkom Organic blues project. Senest kom duopladen Jens Filser meets Brenda Boykin, en 2020-liveoptagelse med den amerikanske jazz- og bluessangerinde.

Danske navne

Fredericia Blues Festival 2022 har også danske navne på programmet. Dagens åbningsnavn er kvartetten H.P. Lange Big Gumbo, der består af H.P. Lange (vokal, guitar og banjo), Niels Bonefaas (violin og banjo), Jens Kristian Dam (trommer) og Dave Stevens (kontrabas).

H.P. Lange Big Gumbo
Foto: Frank Nielsen

H.P. Lange Big Gumbo blander akustisk country blues med oldtime-folkemusik, cajun, gospel og bluegrass. De fire musikere i bandet har spillet sammen i en del år, men Big Gumbo-navnet blev lanceret i 2019 (læs her) og signalerede en ny musikalsk stil, der var mere eklektisk end den delta blues, som H.P. Lange oprindeligt blev kendt for.

Projektet blev i 2020 belønnet med en Danish Music Award for Årets Danske Bluesudgivelse (læs her), takket være albummet I feel fine (læs anmeldelse her). Siden da har H.P. Lange udsendt det banjo-dominerede album Solo (2021) (læs anmeldelse her).

”Redneck folk blues”

Chester’s Bricks n’ No Locals
Foto: Sarunas Kazlauskas

H.P. Lange Big Gumbo, Jens Filser og Henrik Freischlader spiller alle i salen i Tøjhuset. Mens der er sceneskift dér, kan man tanke op på mad og drikke i caféen, og her kan man samtidig lytte til danske Chester’s Bricks n’ No Locals.

Chester’s Bricks n’ No Locals spiller, hvad de selv kalder ”homemade acoustic redneck folk blues”. Bandet består af Morten Ingemann Thaysen (vokal og guitar), Oskar Słowiński (guitar og kor), Jacob Gerlif Pilegaard (bas og kor), Maksim Sorokin (mundharpe og kor) og Jes Thomsen (slagtøj og kor).

Fredericia Blues Festival 2022 finder sted i Tøjhuset, Gothersgade 34 i Fredericia lørdag den 4. juni fra klokken 14 (dørene åbnes klokken 13). Billetter koster kr. 350 plus gebyr, og de kan købes her eller i døren.

Det samlede program ser således ud:

  • 14.00: H.P. Lange Big Gumbo (salen)
  • Ca. 16-16.45: Chester’s Bricks n’ No Locals (caféen)
  • 17.00: Jens Filser (salen)
  • Ca. 19-19.45: Chester’s Bricks n’ No Locals (caféen)
  • 20.00: Henrik Freischlader (salen)
  • Ca. 22-22.45: Chester’s Bricks n’ No Locals (caféen)