Frivillige står bag European Blues Challenge i Horsens

Forum Horsens

Forum Horsens

Nu kan det tælles i dage: European Blues Challenge i Horsens står klar til affyring, og de sidste, detaljerede forberedelser er i fuld gang.

De 21 bands fra lige så mange lande har for længst booket turen til Horsens, hvor de 7. og 8. april skal deltage i blues-konkurrencen i Forum Horsens. Dagen før åbner EBC 2017 med Opening Night på Horsens Ny Teater og KulisseLageret, hvor danske Thorbjørn Risager & the Black Tornado er øverst på plakaten.

Carsten Mellson

Carsten Mellson

Bag EBC i Horsens står den lokale bluesforening Blueskartellet, og formand Carsten Mellson glæder sig til tre dage med masser af blues i alle varianter, stemning og samvær på tværs af landegrænser.

– Vi har oplevet en utrolig opbakning op til konkurrencen – fra kommunen, fra spillestederne og ikke mindst fra de øvrige bluesforeninger i Jylland, hvor især Crossroads i Vejle har været uvurderlige i forberedelserne. Næsten alle foreningerne sender frivillige her til Horsens i de tre dage, og det er helt afgørende for, at vi kan gennemføre arrangementet. Vi har ca. 40 frivillige, som hjælper med alt fra forplejning over transport til lyd og lys, og vi glæder os alle til at byde de udenlandske gæster velkommen, siger han.

Ud over de to dages konkurrencer – og den musikalske opvarmning på Opening Night – byder European Blues Challenge også på to dages Blues Market på FÆNGSLET, hvor bookere og musikere fra hele Europa kan mødes. Der bliver fotoudstillinger – bl.a. af fotograf Frank Nielsen i KUBEN hele ugen op til konkurrencen – øl- og vinsmagninger samt udstilling af vintage guitars. Samtidig er der indsat gratis shuttle-busser fredag og lørdag, så deltagerne let kan komme rundt i Horsens.

Desuden er der hele tre muligheder for de mange musiker-gæster til at deltage i jamsessions. Fredag eftermiddag klokken 15 er det guitarstafetten ”100 Guitars” i KUBEN på Søndergade, og både torsdag og fredag aften slutter dagens program af med fri jam fra scenen på KulisseLageret. Både til ”100 Guitars” fredag eftermiddag samt fredag aften på KulisseLageret er Chris Grey vært og styrmand på musikken.

Davide Grandi

Davide Grandi

Forventningens glæde har også ramt Davide Grandi. Italieneren er præsident for EBU, European Blues Union, der i sin tid tog initiativ til European Blues Challenge – første gang i Berlin i 2011.

– Jeg glæder mig til at møde hele bluesfolket og nyde den venlige atmosfære og en dejlig event. Jeg er overbevist om, at vi får masser af perfekte øjeblikke, og at vi kan lære en masse af hinanden, og at f.eks. Blues Market giver masser af nye forbindelser og samarbejder. Det er dét, EBU handler om: At netværke for the blues, siger Davide Grandi, der har store forventninger til Horsens som værtsby:

– Vi besøgte Horsens i november og mødte passionerede blueselskere og professionelle festivalplanlæggere. Vi mødte også en dejlig by og et fantastisk spillested – selvom jeg godt kan være lidt ”nervøs” for, om nogle af os bliver efterladt i FÆNGSLET. Vi delte erfaringer og ideer med Blueskartellet, og set herfra virker det, som om forberedelserne er i top, så alle får en vidunderlig syvende udgave af European Blues Challenge, siger han.

En af veteranerne som gæst ved European Blues Challenge er Charlie Tambaur, som er stifter af og formand for Danmarks ældste bluesforening B’Sharp i Silkeborg. Foreningen har eksisteret siden 1995, og B’Sharp var den første bluesforening i Danmark, der tog initiativ til at sende et dansk band med til den europæiske finale i European Blues Challenge – det var i 2012 i Berlin.

Bortset fra det første år i Berlin har Charlie Tambaur deltaget ved EBC hver gang, og han er altid kommet hjem med nye input.

Charlie Tambaur

Charlie Tambaur

– Blues er ikke en entydig størrelse, og opfattelsen af blues er meget forskellig rundt om i Europa. Den nordiske, østeuropæiske og sydeuropæiske måde at fortolke blues kan være meget varieret, men det er med til at gøre hele konkurrencen interessant. Og så kan jeg hvert år konstatere, at dommerne og jeg lægger vægt på noget forskelligt, siger han med et skævt grin.

Han glæder sig naturligt nok over, at konkurrencen denne gang finder sted i Danmark; med det fokus på bluesmusikken, som følger med. Men han glæder sig især til hele oplevelsen og til at mærke atmosfæren rundt om i Horsens.

– Jeg har booket musik i 25 år og har masser af venner og kontakter rundt om i Europa. Mange af dem er næsten familie efterhånden, og dem glæder jeg mig meget til at møde i Horsens. Desuden kommer jeg altid hjem med nye forbindelser og nogle gode musikalske oplevelser, jeg ikke var forberedt på, siger Charlie Tambaur.

Hele programmet, deltagerne og andre detaljer om European Blues Challenge i Horsens kan ses på ebchorsens2017.dk. Her kan også købes billetter til koncerterne – og en partout-billet giver klart mest værdi for pengene!