Grammy-nominerede Cedric Burnside til København

Tekst: Jakob Wandam

Spillestedet Alice på Nørrebro i København byder den 27. oktober 2019 på koncert med den amerikanske sanger, sangskriver, trommeslager og guitarist Cedric Burnside.

Navnet Burnside er noget, der står respekt om i blueskredse. Burnside-dynastiet er om nogen synonymt med hill country blues – bluesstilen, der især dyrkes i det nordlige Mississippi, og hvis mest kendte udøvere var Junior Kimbrough og R.L. Burnside.

Hill country bluesen er stadig i høj grad koncentreret hos familierne Kimbrough og Burnside. Cedric Burnside er barnebarn af R.L., og den musikalske slægt tæller også R.L. Burnsides sønner Duwayne og Garry Burnside og barnebarnet Kent Burnside. Desuden var svigersønnen Calvin Jackson (Cedrics far) og barnebarnet Cody Burnside (Cedrics bror) bluesmusikere; begge er dog nu døde.

R.L.’s band

Den nu 40-årige Cedric Burnside voksede op i Burnside-familiens hjem i Holly Springs, Mississippi og begyndte som teenager at spille trommer i R.L.’s band.

I 2006 slog han sig sammen med onklen Garry Burnside i projektet Burnside Exploration, der udsendte albummet The record. Herefter dannede Cedric Burnside en duo med guitaristen Steve ”Lightnin’” Malcolm og udgav to plader i 2007-2008, herunder den Blues Music Award-vindende (og glimrende) Two man wrecking crew.

Dernæst kom Cedric Burnside Project, et bandkoncept, der til tider involverede Garry og Cody Burnside og udmøntede sig i tre album. Det seneste, Descendants of hill country, blev nomineret til en Grammy i 2016.

Indimellem fik Cedric Burnside også tid til projektet Allison Burnside Express med Bernard Allison; de barslede med et selvbetitlet album i 2014.

Én akkord

Cedric Burnside spiller stadig blues med udspring i hill country-stilen, dvs. med enkel instrumentering – helst trommer og (slide-)guitar – hypnotisk beat, en garage-agtig æstetik og kompositioner, der sagtens kan holde sig inden for én akkord.

Seneste udspil fra Cedric Burnside er sidste års Benton County relic, der for nylig løb med en Grammy for bedste traditionelle bluesalbum. Pladen er Cedric Burnsides første egentlige soloalbum, og det er med dét i tasken, at han gæster Alice søndag den 27. oktober.

Billetter kan købes her og koster kr. 130.