Hæderspris til Kjeld Lauritsen

Kjeld Lauritsen

Tekst: Jakob Wandam
Foto: Sven Levandowsky

Organisten Kjeld Lauritsen er blevet tildelt Ben Webster Hædersprisen, som han modtog ved en ceremoni den 22. maj.

Det er første gang, at Ben Webster Fonden uddeler hele otte af de såkaldte hæderspriser. Fonden har siden 1977 årligt uddelt Ben Webster Prisen til en eller to (eller en enkelt gang tre) jazzmusikere i Danmark. Desuden er der årligt blevet givet en hæderspris til en musiker, som har ”bidraget til Ben Webster-ånden gennem en lang karriere.”

Otte hæderspriser

Kjeld Lauritsen

Men i 2022 – hvor Ben Webster Prisen gik til Kathrine Windfeld – valgte Ben Webster Fonden altså at uddele hele otte hæderspriser. ”Det er der en god grund til,” fortæller fonden i et Facebook-opslag og fortsætter:

”Priserne markerer en anerkendelse af en række fremragende musikere, der både nu og igennem et langt liv har ydet uvurderlige bidrag til den levende jazzscene. Og priserne markerer en hyldest til den del af jazzen i Danmark, der de sidste par år har været under et meget stort pres.”

Kjeld Lauritsen og Jens Jefsen

Erklæringen slutter: “Med disse priser ønsker Ben Webster Fonden at markere, at jazzen i Danmark lever, og at den og dens musikere – med solide rødder i arven fra Ben Webster – har et højt kunstnerisk niveau, som vi kan være umådeligt stolte af.”

Modtagerne af Ben Webster Hædersprisen 2022 er sangerinden Ann Farholt, saxofonisten Ole Olsen, saxofonisten Niels ”Flipper” Stuart, saxofonisten Leonardo Pedersen, guitaristen Henrik Bay, organisten Kjeld Lauritsen, bassisten Jens Jefsen og trommeslageren Mikkel Find.

Anstrøg af blues

Kjeld Lauritsen

Af disse udmærker Kjeld Lauritsen sig derved, at han ud over at være en fremtrædende jazzmusiker også spiller en væsentlig rolle i det danske bluesmiljø. Han har været medlem af Kenn Lending Blues Band, Smalltown Blues Band, Katzenjammer Kids, Big Mama og Nello & the Helping Hand Blues Band, og han har i en årrække arbejdet sammen med Miriam Mandipira i kvartetten Mandipira/Lauritsen/Gade/Frost.

Desuden har Kjeld Lauritsen ved lejlighed kunnet høres både på plade og live sammen med Big Creek Slim, og Lauritsens egne plader som bandleder har oftest indeholdt større eller mindre anstrøg af blues (læs om Kjeld Lauritsens indspilningshistorie her). Han har også selv siddet i fagjuryen ved Danish Music Awards Blues.

Kjeld Lauritsen

Ben Webster Prisfesten 2022 fandt sted på Portalen i Greve. Her kunne man ud over selve prisoverrækkelserne også se Kjeld Lauritsen optræde sammen med de øvrige hæderspris-modtagere.

Kjeld Lauritsen, som i dag primært spiller Hammondorgel, men som også har kunnet høre på klaver og akkordeon, har tidligere modtaget Palæ Bars Jazzpris. Den fik han i 2019 (læs her).

Kjeld Lauritsen, Jens Jefsen, Ann Farholt, Ole Olsen, Henrik Bay, Niels “Flipper” Stuart, Leonardo Pedersen