Hugo Rasmussen er død.

Jazzbassisten Hugo Rasmussen måtte opgive kampen mod kræften og er død, 74 år gammel. Men han vil bestemt ikke blive glemt. I sit virke har han  sat sit præg på den danske samt den internationale musikscene i fem årtier.

Hugo Rasmussen kom fra en håndværkerfamilie, og derfor lå det aldrig i kortene, at han skulle spille musik. Kontrabassen var heller ikke det første instrument, musikeren spillede på. Hans storebror havde bygget en simpel udgave af en banjo, og den købte Hugo Rasmussen til 40 kroner.

Alligevel var Hugo Rasmussen professionel bassist i over 50 år, og selv på sine ældre dage spillede han over 100 koncerter om året.

Hugo Rasmussen har spillet med musikere som Dexter Gordon, Doug Raney og Horace Parlan, der alle er en del af jazzhistoriens elite. I bluessammenhæng har han ofte været tilknyttet “Bluesjamboree” og før det været en del af HP Lange og Troels Jensens samarbejde, hvor han også har medvirket på flere plader. (se nedenstående video med den konstellation)

Jazzpianisten Carsten Dahl har fortalt til Ekstra Bladet: “Han var virkelig det, der bandt det store kulturelle danske dannelsesværk sammen. Han var kittet.” Carsten Dahl havde et tæt forhold til jazzmusikeren og fortæller efter hans død: “Jeg elskede ham over alt på jorden.”

Hugo Rasmussen blev efter to uger overflyttet fra hospitalet til et hospice grundet sin sygdom. Han sov stille ind, omgivet af sin familie, fortæller Carsten Dahl.

Bassisten var også kendt for ikke at kunne sige nej til at spille og blev derfor enkelte gange overbooket. Dette har givet navn til udtrykket “En Hugo”. Altså at en musiker overbooker sig selv – men når man elsker at spille musik så meget, som Hugo Rasmussen gjorde, kan det være svært at sige nej.